Astronot Yiyeceği Aksaray’da Yetişiyor

Astronot yiyeceği olarak bilinen ve ana vatanı Güney Amerika olan Kinoa, Aksaray’da ekilerek Avrupa’ya ihraç ediliyor. Kinoa yetiştiren çiftçi Tuncer Soyal kinoayı, arpa ve buğday tarlalarına alternatif ürün olarak ekti. 150 dönüm tarlada kinoa yetiştiren ve rekoltesinden memnun olan Soyal; Almanya, Hollanda, Belçika ve Fransa gibi ülkelere dış satım gerçekleştirdi.

Protein değeri yüksek olan bitki kinoa, Avrupa’da sağlıklı beslenme alışkanlığının bir parçası olarak görülüyor. 2015 yılından beri ülkemizde de daha yaygın olarak, çiftçiler tarafından ekilerek ticaretinin yapılmasına başlandı. Çiftçi Tuncer Soyal, Aksaray’da bulunan tarlasında kinoa ekti ve bugün Aksaray’da bulunan 150 dönümlük arazisinden hasat ettiği kinoayı Almanya, Hollanda, Belçika ve Fransa’ya satıyor.

31.01.2022 tarihinde, AA Muhabirine yaptığı açıklamada; “Ülkeme kesin dönüş yaptıktan sonra burada da kinoa ekmeye karar verdim. 3 yıl deneme ekimleri yaptım. Yüksek verim alınca kendi tarlalarıma ekmeye karar verdim.
Bitki kıraç topraklarda da yetişebiliyor. Dönümünden 150-200 kilograma yakın verim elde ettim. Rekolteden memnun kaldım. Kinoa, Anadolu’muzda kıraç topraklarda yetişiyor. Sulak bir bölge olursa iki katına kadar verim almak mümkün. Geliri çok iyi, çiftçi arkadaşlarıma tavsiye ederim. Arpa ve buğday eken çiftçilerimiz alternatif bir ürün olarak gönül rahatlığıyla kinoayı ekebilir. Üretim maliyeti buğdayla eşdeğer. Masrafı ve bakımı da aynı. Az emek istiyor, üstelik kazancı daha yüksek. Kinoayı genellikle yurt dışına satıyorum.

Ne yazık ki; yakın çevremizde işleme merkezimiz yok. O yüzden ürünlerimi ihraç ediyorum. Almanya, Hollanda, Belçika ve Fransa gibi Avrupa ülkelerinden talepler var. Kinoayı yurt içi ve yurt dışına kilogramı 17 liradan satıyorum. Kinoanın zengin besin değerinden dolayı Avrupa ülkelerinden yoğun talep var. Ancak, üretimin azlığından dolayı talep karşılanamıyor. Avrupa’daki işletmelerle sözleşme imzaladık ve bu yıl daha fazla bir alana ekim yapacağız.” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir