Makarnalık buğdayın temel kullanım şekli, makarna çeşitleridir. Makarna deyince akla gelen ilk ülke İtalya’dır. Ülkemizde de makarna sevilir ve yaygın olarak üretilir. Bu buğday çeşidi en yaygın olarak, makarna üretiminde kullanılmak üzere Avrupa ve Kuzey Afrika ülkelerinde yetiştirilmektedir.
Yurdumuzda öncelikle Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Marmara Bölgelerinde, kaliteli makarnalık buğday üretimi için uygun bir iklim ve çevre koşullarına sahiptir.
Dünya makarnalık buğday üretiminin %50’sinden fazlası İtalya, Rusya, ABD, Brezilya ve Türkiye’dir.
Kaliteli Durum Buğdayında Protein Oranı Önemlidir
Makarnalık buğdayın yani durum buğdayının içerdiği protein oranı, pişirme kalitesi ve besin değeri açısından önemlidir. Makarna Sanayicileri; protein miktarı yüksek, protein kalitesi iyi, renk bakımından yeterli ve pişme kalitesi uygun çeşitler tercih etmektedir.
Makarnalık Buğdaya “Durum Buğdayı” da Denir
Kaliteli bir durum buğdayı, çok sert bir endosperm* yapısına sahiptir. Bu nedenle irmik verimlilikleri diğer türler ile kıyaslandığında yüksektir. Ayrıca tane camsılık** oranları ve irmik parlaklık değerleri de fazladır.
Durum buğdayı; yüksek sarı renkli pigmentlere sahiptir. Tane dağılımları homojendir. Renk ağarmasına neden olan oksidatif enzimlerden liposijenaz enzimleri diğer türlere nazaran daha düşük orandadır. Bu özellikler makarnalık buğdayda belirleyicidir ve makarna üretiminde kriterlerdir.
*Endosperm ya da besidoku çoğu çiçekli bitkinin tohumlarında bulunan bir besin dokusudur. … Tahıl bitkilerinin endosperm’i insanlar için önemli bir nişasta kaynağıdır. Buğday endosperm’i ekmek yapımı için kullanılan un’un temelidir. Tam buğday ekmeğinde kepek (buğday’ın kabuğu) de bulunur.
(Kaynak: vikipedi)
**Camsılık: Hububatta züccaciyat yani camsılık, protein oranının ölçüsü olduğundan kalite faktörü olarak kabul edilir. Makarnalık buğdaylardaki camsılık ürünün protein oranını, ekmeklik buğdaylardaki camsılık ise unun özünün ve ekmeklik veriminin bir göstergesidir. (Kaynak: tarimkutuphanesi.com)