10 Şubat Dünya Bakliyat Günü’nde, FAO ‘‘Gençleri ve Bakliyatı Konuştu’’

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, FAO tarafından hayata geçirilen 2016 Uluslararası Bakliyat Yılı’nın başarısının ardından 10 Şubat’ı Dünya Bakliyat Günü olarak belirlemişti.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (BM-FAO) 2022 yılı “10 Şubat Dünya Bakliyat Günü” vesilesiyle, “Sürdürülebilir Tarımsal Gıda Sistemlerine Ulaşmada Gençleri Güçlendirmek için Bakliyatların Rolü” temalı sanal bir toplantı düzenledi.
FAO “10 Şubat Dünya Bakliyat Günü” etkinliğine Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nden, Genel Müdür Dr. Nevzat BİRİŞİK davetli konuşmacı olarak katıldı.

Dünya Bakliyat Günü, tarımsal gıda sistemlerini dönüştürmek için gençlerin gücünden yararlanmayı hedefliyor. FAO, bakliyatın geçim fırsatları ve eşitlik yaratılmasına katkıda bulunduğunu ileri sürüyor.
Dünya Bakliyat Günü, gıda güvenliği sorunlarının ele alınmasında bakliyatın rolü ve sağlıklı ve dengeli beslenmeye katkıları konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Bu yılki kutlamanın teması “Sürdürülebilir tarımsal gıda sistemlerine ulaşmada gençleri güçlendirmek için Bakliyat”. Şu anda dünyada 10 ila 24 yaşları arasında, bakış açısı ve enerjisinden faydalanacağımız 1,8 milyar genç var ve bu kullanması gereken bir potansiyel.

FAO Genel Direktörü Qu Dongyu, “Tarımsal gıda sistemlerimizde bir paradigma değişikliğine ihtiyaç var ve bakliyata odaklanmak bu dönüşümü gerçekleştirmemize ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmamıza yardımcı olabilir” dedi.
Dongyu, “Gençler, tarım-gıda sistemlerini dönüştürmek ve bakliyat bazlı sürdürülebilir üretimi artırmak için yenilikleri teşvik etmek de dahil olmak üzere değer zinciri boyunca yeni iş fırsatlarına ışık tutarak bakliyatın tanıtımına katma değer sağlayabilir.” ifadesinde bulundu.

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Dr. Nevzat BİRİŞİK Konuşma Yaptı

Dünya Bakliyat Günü kutlamaları, w’nun açılış konuşması ile başlamıştır. Ardından Dünya Ticaret Örgütü (WTO) Genel Müdürü Ngozi Okonjo-Iweala, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Sağlıklı Nüfus Genel Müdür Yardımcısı Naoko Yamamoto, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Dr. Nevzat Birişik, Küresel Bakliyat Konfederasyonu (GPC) Başkanı Cindy Brown konuşmalarını yapmışlardır.

Birişik, konuşması öncesi Türkiye’nin bakliyatlar açısından bulunduğu konum ve değerli çalışmalarına vurgu yapılmıştır. Genel Müdürümüz konuşmasında özetle; Bakliyatın tarihçesi, kullanım alanları, çevreye, toprağa ve insan sağlığına etkisinden bahsederek Ülkemiz ve Dünya için önemine dikkat çekmiştir. Ülkemizin nohut, mercimek, bezelye ve baklanın gen merkezi olduğunu ifade etmiş ve bu konuda yapılan ıslah çalışmaları hakkında bilgi vermiştir. Bu noktada bir Ar-Ge merkezi olarak TAGEM’in genel yapısı ve misyonundan bahsetmiştir. Toplantı, dünyanın çeşitli ülkelerinden 925 katılımcı ile gerçekleşmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir