G- 20 Zirvesi’nde Tarım da Konuşuldu

G- 20 Liderler Zirvesi, 15- 16 Kasım 2015 tarihlerinde Antalya’da gerçekleşti. Dünya Ekonomisine yön veren en güçlü 19 ülke lideri Türkiye’de toplandı.  Dünya Liderlerini buluşturan Zirve’de “ekonomi, Suriye’deki iç savaş ve bu ülke kaynaklı mülteci sorunu ile terör ele alındı.

6- 8 Mayıs 2015’te İstanbul’da düzenlenen G- 20 ülkeleri ve davetli ülkelerin Tarım Bakanları ile uluslararası kuruluş üst düzey yöneticilerini bir araya getiren “G20 Tarım Bakanları Toplantısı”nın çıktıları liderler tarafından kabul edildi.

 

G- 20 Liderler Zirvesi Türkiye’nin G20 dönem başkanlığı dolayısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında gerçekleştirildi. 19 ülke başkanı Zirve’de yerini aldı.

Bu çerçevede Antalya’daki zirveye, ABD, İngiltere, Rusya, Japonya, Kanada, AlmanyaFransa, İtalya, Avustralya, Brezilya, Arjantin, Hindistan, Çin, Endonezya, Meksika, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore ve Avrupa Birliği Komisyonu liderleri katıldı.

 

Dünya Ekonomisine yön veren ülkeler Antalya’daydı.

G20 ülkeleri dünya nüfusunun 3’te 2’sini temsil ediyor. Dünya ekonomisine de yön veren bu ülkelerin dünya ticaretindeki payı ise %80. Farklı kıtalardan gelişmiş ve yükselen ekonomileri aynı platformda bir araya getiren, etki alanı ile Dünyanın önemsediği bir oluşum olarak dikkat çekiyor.

Zirve’de; büyüme, yatırımlar, ticaret, istihdam, rekabetçilik başlıkları altında küresel bazda ekonomiyi iyileştirici ve çözüm odaklı istişarelerde bulunuldu. Reformlar ve küresel ekonomiyi hareketlendireceği ön görülen kararlar alındı.

 

Tarım Bakanlığı’na G20 Liderlerinden Tam Destek

Tarım Bakanlığı’nın Web Sitesinde yayınlanan Basın Bülteni’nden edinilen bilgiye göre; Türkiye Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca gerçekleştirilen çalışma sonuçları “Liderler Bildirgesi” ile tescillendi. Bakanlığın G20 dönem başkanlığı süresince gerçekleştirdiği toplantıların öncelikli konusu olan “gıda israfı ve kayıpların küresel ölçekte azaltılmasının önemi” G20 liderlerince kabul edildi.

Gıda israfını küresel bazda azaltma konusunda kalıcı yöntemler, teknik bir platform sunan çalışmaları ile Tarım Bakanlarının aldığı kararlar “Liderler Bildirgesi”nde memnuniyetle karşılandı.

Liderler, aynı zamanda “G20 Tarım Bakanları Bildirisi”nde belirtilen ve G20 Kalkınma Çalışma Grubu ile Tarım Bakanlıklarının birlikte oluşturduğu “G20 Gıda Güvenliği ve Sürdürülebilir Gıda Sistemleri Eylem Planı”nı onayladı.

G20 Gıda Güvenliği ve Sürdürülebilir Gıda Sistemleri Eylem Planı kabul edildi. Piyasaların şeffaflığının geliştirilmesi, kaliteli istihdamın arttırılması, sürdürülebilir verimliliğin büyümesi, tarıma teşvikin arttırılması, küçük ölçekli ve aile şirketlerinin önemi, kadın ve gençlerin ihtiyaçlarına dikkat çekildi.

2015 G20 ile küresel tarımsal ekonominin %70’i temsil edildi.

1151717_620x410

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir