KÜBA’DA BULGUR TANITILDI

dumduz-bir-karin-icin-tuketmeniz-gereken-3-karbonhidrat-4Makarna, Bulgur, Bakliyat, Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu (MBTG) tanıtım turlarına devam ediyor. Dünyanın farklı yerlerine giderek Anadolu’nun önemli tarım ürünlerini fuarlarda geniş kitlelerle tanıştırıyor. Farklı kültürlerin insanları ile iletişime geçerek tadım yaptırıyor.

MBTG bu yıl içerisinde Güney Afrika’da düzenlenen Africa’s Big Seven Fuarı, Meksika’da Alimentaria Mexico 2015 Fuarı, Amerika’da New York Summer Fancy Food 2015 Gıda Fuarı, Tayland/ Bangkok’da Thaifex 2015 Fuarı’na katılım gerçekleştirdi. Yeni ülke Küba oldu.

11 Kasım 2015 tarihinde yayınlanan Milliyet Gazetesi haberine göre; “Kübalılar ilk kez tanıştığı bulguru çok sevdi.” Amerika Kıtasının kültürel zenginliği ile göz dolduran Ülkesi Küba, Türkleri ve Türk lezzetlerini ağırladı.

FİHAV 2015 Gıda Fuarı’nda İlk kez bulgur ile tanışan Kübalıların bulgurdan yapılan geleneksel Türk yemeklerini keyifle yediği gözlemlendi.

Güney Amerika Kıtası Türk Lezzetlerini Keşfetmeli

Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mahsum Altunkaya’nın IHA’ya yaptığı açıklamaya göre; Afrika gibi Güney Amerika’nın da hububat ve bakliyat sektöründe hizmet veren ihracatçılar tarafından keşfedilmesi gerekiyor. Pazarı doğru işleyerek düzenli tanıtım çalışması yapmanın gerekliliğine vurgu yapan Altunkaya, “Güney Amerika hayati önem taşıyor.” dedi.

İlgili kaynaklardan alınan bilgiye göre, Anadolu’da yetişen tarımsal ürünler dünyanın birçok ülkesinde yetişmiyor. Tanım çalışmalarının devam etmesi ihracat hacmini artırması öngörülüyor.

İhracat Yüzde 2 Arttı

IHA’ya açıklamada bulunan Altunkaya’nın demeci şöyle: “1 Ocak 9 Kasım 2015 tarihleri arasında toplam 1 milyar 763 milyon 712 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi.  Bu rakamın bir önceki yılın aynı dönemine göre %2’lik artış gösterdi.

Ekim 2015’de gerçekleştirilen ihracatla ilgili de açıklamada bulunan Altunyaka mal gurupları bazında bitkisel yağlar, buğday unu, bisküvi pasta, makarna, kakaolu mamuller, şeker ve şekerli mamuller, margarin, irmik, bulgur, yem çeşitleriyle çeşitli hububat ve bakliyat ürünlerinin ihraç edildiğini kaydederek söz konusu ürünlerin Ortadoğu ülkeleri, Afrika ülkeleri, AB ülkeleri, ABD, Asya ve Okyanusya ülkeleri, Türki Cumhuriyetler ve değişik ülkelere yapıldığını da belirtti.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri’nin (GAİB) 1 Ocak-31 Ekim 2015 döneminde hububat& bakliyat ihracatında Türkiye genelinde %33,8’lik payla diğer birlikler arasında birinci sırada yer aldığının da altını çizen Başkan Mahsum Altunkaya “Elbette bu Ocak itibarıyla bakıldığında Türkiye genelinde gerçekleştirilen hububat& bakliyat ihracatının %33,8’lik bölümü birliklerimizce yapılmıştır. Bu büyük bir başarıdır. Bu başarının arttırılması için yürüttüğümüz çalışmalarımıza hız vereceğiz” dedi.
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir