KÜP ŞEKER ÜRETİM TESİSİNDEN, MERMİ ÜRETİM HATTINA; YILMAZ MAKİNA

La Recolte Du Monde Dergisi, 24. Sayısı’nda Yılmaz Makina’nın Türkiye ve Avrupa Kıtası’ndan sorumlu, Satış ve Pazarlama Müdürü Sayın Erken Çalgıç’ı konuk ediyor.
Çalgıç, “Yılmaz Makina 1979 yılından beri makina üreten ve Türkiye’ye kazandıran bir kuruluş. Bugün, Küp Şeker Üretim Tesisleri’nden, Mermi Üretim Tesislerine kadar çok geniş bir alanda makine üretmeyi sürdürüyoruz. Güçlü AR-GE Ekibimizle, yeniliklere imza atarak makineler üretmeye devam edeceğiz.”

Sizi tanıyabilir miyiz?
1988, Almanya doğumluyum. 11 yıldır İstanbul’da yaşıyorum. Son 8 yıldır Yılmaz Makina’da çalışıyorum. Bugün kurumda, Satış ve Pazarlama Müdürü olarak çalışıyorum.

Yılmaz Makina hakkında bilgi alabilir miyiz?
Yılmaz Makina, 1979 yılından beri vardır. Hizmet ettiği gıda, ilaç, kimya ve kozmetik sektörüne sunmuş olduğu özel çözümler (projeler) ve paketleme makineleri ile makine üretimi ve tasarımı konusunda sektörde önde gelen tecrübeli bir firmadır. Geniş bir yelpazeye sahip olan Yılmaz Makina 6, 12.5, 25, 50 ve 65 ton kapasitede küp şeker üretim tesisleri yapmaktadır. Küp şeker makinesinden entegre üretim ve dolum tesislerine, sert şeker presleme makinasından, kömür üretim ve paketleme tesislerine, nargile kömürü üretim tesislerinden, kağıt poşet dolum makinesine kadar bir çok makine üretimi gerçekleştiren Yılmaz Makina stickpack stick paketleme makinesi (3’ü 1 arada), çay dolum makinesi, kraft sarma makinesi, kolileme makineleri, ikincil ambalajlama makineleri, kutulama makineleri, kare paketleme makinesi üretimi de yapmaktadır. Sadece bunlarla da sınırlı kalmayarak aerosol dolum makinesi, termoform makineleri, dikey dolum makineleri, doypack dolum ve paketleme makineleri, silikon kartuş dolum makinesi, blister makineleri, sıvı stick dolum makineleri, konveyör sistemleri ile müşterilere özel proje çözümleriyle 65’in üzerinde model makine üretimi gerçekleştirmektedir. Fransa, Belçika, Avusturya, Polonya, Danimarka ve Moldova ülkelerimiz arasında.

Savunma Sanayine de hizmet veriyorsunuz? Bilgi alabilir miyiz?
Son 5 yıldır Savunma Sanayi için makine üretiyoruz. Türkiye’nin ilk yerli ve milli mermi üretim hattını kuran firmayız. Türkiye daha önce bu makineleri yurtdışından temin ediyordu. Bugün itibariyle iki mermi üretim hattını daha tamamladık ve teslim etmeye hazırlanıyoruz. Bu alanda da dünyaya açılmak hedefimiz.

Şeker üreten hatlardan mermi üreten makine hatlarına… Nasıl oldu?
Yılların Makina firmasıyız ve güçlü bir AR- GE Ekibimiz var. Projeler üretebiliyor ve yeniliklere imza atıyoruz. Uzman olduğumuz konu küp şeker makineleri ve paketleme hatları olmakla birlikte farklı fikirlere açığız ve üretebilecek altyapıya da sahibiz.

Avrupalılar şekeri nasıl tüketiyor?
Küp şekeri Avrupalılar severek tüketiyor ve onların icadı. Avrupa, Rusya, Türkiye ve Afrika’nın bazı ülkelerinde şeker küp formunda hala kullanılıyor. Bu ürünün tarihine baktığımızda; Fransızlar icat etmiş ve çayı tatlandırmak için kullanılan formu “mermi şekermiş”: Mermi formundaki kalıplara doldurulan likit şeker kurutulurdu. Ardından da küçük bir çekiç yardımıyla kalıba burmak suretiyle şeker parçaları çaya düşürülürdü. Kıtlama şeker kullanımı hala Anadolu’da yaygındır. Irak’ta, İran’da kıtlama şekerle çay içilir. Avrupa’da da mermi şeker geleneksel bir tat olarak üretilmeye devam etmektedir.

Yılmaz Makina’nın yürüttüğü sosyal sorumluluk projeleri var mı?
Şirketimize personel alımı sürecinde, kadınlara pozitif ayrımcılık yaparak önceliyoruz. Yılmaz Makina’nın en üst kademeden attaki kademelere kadar görev almış kadınları görebilirsiniz.

İş birlikleriniz var mı?
Üniversiteler ile yürüttüğümüz işbirliklerimiz ve sponsorluklarımız var. Size daha öncede belirttiğim gibi, AR- GE çalışmaları ve yenilikçi projeler üretmek bizim için önemli. Bu noktada üniversiteler ile birlikte yürüyoruz: Yakın zamanda üniversite öğrencilerinin katıldığı, Amerika’da düzenlenen bir roket yarışması vardı. İstanbul Teknik Üniversitesi’nden gençlere teknik ve altyapı desteği verdik.

Gelecek projeleriniz nelerdir?
Şuan savunma sanayi alanında çalışmalarımız sürüyor. Ülkemiz ve şirketimiz için gelecek vadeden bir alan. Yenilikler geliyor! Roket parçalarından, bomba atar tripodlarına kadar geniş bir yelpazede üretim yapmaya hazırlanıyoruz.

Sektörünüzün nabzını tutmak için hangi fuarlara katılıyorsunuz?
Dünyada alanımızda düzenlenen konferanslara odaklanmış durumdayız. Mesela şeker sanayisinin DUBAİ, ABD ve Almanya’da düzenlediği çok ciddi kongreler oluyor. İngiltere’de Dünya Şeker Örgütü isimli bir kuruluş var. Yılda bir kaç kere, düzenli olarak, sektör temsilcileri bu örgütün konferanslarında buluşuyor ve işbirlikleri kuruyor. Biz de Yılmaz Makina olarak sponsor pozisyonunda yerimizi alıyoruz. Ayrıca, Rusya’da gıda, un, kahve alanında toplantılar oluyor. Orada da bulunduk. Böylece hedef kitlemiz ile doğrudan iletişim kurabiliyoruz.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Günümüzde makine sanayisi üreticileri yeterince denetimlere tabi tutulmuyor. Ürettikleri makinenin arkasında durmayan çok fazla merdiven altı üretici var: para alan ama makineyi vermeyen ya da üretebiliriz deyip üretemeyen… Fiyat politikasında da istikrarlı bir ortam yok; düşük fiyatlara imal edilen makinelerde, emekten çalınarak, etik olmayan şartlarda üretiliyor. Devletimize bu noktada büyük iş düşüyor: Denetleyiciler sanayinin içinden olmalı. Nereye bakacağını bilmeli. Makine imal edilirken kullanılan malzemeden, mekanik tasarıma; elektrik tasarrufuna kadar her açıdan incelenmeli.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir