FUAT KARAGÖZ, “OSMANİYE FISTIĞININ KIRIĞI BİLE KIYMETLİ” DEDİ

fuat karagöz

La Recolte Du Monde Dergisi, 8. Sayısı’nda Osmaniye’den değerli bir ismi ağırlıyor: “Fuat KARAGÖZ” Yerfıstığı Borsası’nın kalbinin attığı Osmaniye’de fıstık tedarikçiliğiyle uğraşan Fuat Karagöz’den sektör ile ilgili önemli bilgiler edindik. Türkiye’nin öncü kuruyemiş şirketlerine ürün tedarik eden firmalardan temin ettiği “Şak” adı verilen kırık fıstığı son teknoloji tesisinde temizleyerek yeniden piyasaya kazandıran Karagöz Fıstıkçılık’ı tanıyacağımız röportajımız başlıyor.

 

Fuat Karagöz sizi tanıyabilir miyiz?

1984 yılında Osmaniye’de dünyaya geldim. Kuruyemiş sektöründe hizmet eden bir ailenin mensubuyum. Karagöz Fıstıkçılık, 2002 yılından beri piyasada bulunuyor. Ben bu oluşumun içerisindeki yerimi 2007 yılında Liseden mezun olur olmaz aldım. Şunu söylemeliyim ki; fıstık işini iyi bilen bir ailenin mensubuyum.

 

Karagöz Fıstıkçılık’ın yaptığı işe bize özetler misiniz?

Kuruyemiş sektöründe son tüketiciye paketlenmiş fıstık ulaştıran markalara, çiftçiden aldığı ürünü temizleyerek tedarik eden firmalar var. Bu firmalar, kriterlerine uygun olan ürünleri markalara ulaştırırken; uygun olmayan kırık, küçük, toz vb. diğer ürünleri tutuyorlar. Karagöz Fıstıkçılık, bu fazla ürünü alarak pasta sektörüne, tahin ya da ballı fıstık işi yapan kuruluşlara veyahut fıstık kreması üreticilerine temizleyerek gönderiyor.

 

Karagöz Fıstıkçılık bünyesinde hangi ürünler bulunuyor?

Osmaniye Fıstığı üzerine çalışıyoruz. Bu ürün, Anadolu’nun geleneksel tohumundan üretilir. Yani Osmanlı İmparatorluğu döneminde yetiştirildiği şekliyle değişmeden günümüze ulaşmıştır. Yağ oranı, ebatları ve lezzeti diğer ülkelerinkiyle kıyaslandığında dikkat çekici düzeyde farklı ve lezzetlidir. Mesela Çin’den gelen fıstık, Osmaniye fıstığı ile kıyaslandığında çok tatsızdır.

Pastacılık sektörünün özellikle tercih ettiği, “Şak” adı verilen yer fıstığı, büyük yağlı bir tüm fıstığın ikiye bölünmüş kırık haline verilen isim. Diğer bir ürünümüz, “Pastalık” ya da Hatay Yöresi’nde “Sosyete Fıstığı” adı verilen düşük yağ oranına sahip fıstık türü. Bir diğer ürünümüz ise “Numara Altı” olarak isimlendiriliyor. Çerezlik fıstığın altıdır.

İşlediğiniz ürün Türkiye’nin hangi bölgelerinden geliyor?

Genellikle Çukurova Bölgesinden ürünlerimizi topluyoruz: Osmaniye, Adana illeri ile Adana’nın ilçeleri olan Ceyhan, Kadirli, Tuzla, Karataş, İmamoğlu’ndan Osmaniye fıstığı temin ediyoruz. Osmaniye Fıstığı’nın üreticisi daha çok Adana Ancak; ürünün borsası Osmaniye’de dönüyor. Çok fazla tedarikçi var ve alım- satım işleri şehrimizde gerçekleştiriliyor.

 

Ürünlerinizi Türkiye’nin hangi şehirlerine gönderiyorsunuz?

Gaziantep, Mersin, Kilis, Hatay, Denizli, İzmir illerine ürünlerimiz gidiyor.

 

Tesisinizde bulunan makineleri ve ürünü temizleme, boylama ve ayırma işlemini sizden öğrenebilir miyiz?

Tesisimizde, 3 tekneli boylama makinesi, 8 tona kadar ürün alabilen silo, ürünleri makineler arasında taşıma görevini üstlenen 4 dik ve 2  Z elevatör, 1 kovalı elevatör ve 3 kanallı Fotosorter Renk Ayırma Makinesi bulunuyor.

İşleyiş şekline gelirsek; Ürün kovalı elevatörden siloya alınır. Buradan üç tekneli boylama makinesine gönderilir. Birinci teknede ürün boş, kırık,  tozundan arındırılır ve alttaki diğer iki tekne ürünü boylara ayırır. Z elevatörlerden geçen ürün 3 kanallı Renk Ayırma Makinesi Fotosorter’a aktarılır ve burada en son temizlik yapılarak en iyi ürün ile kötü ürün birbirinden ayrıştırılır. İşlemden geçen Osmaniye Fıstığı, depomuzda güvenli bir şekilde istiflenir. Son olarak Müşteriye 50 kg’lık poşetlerde teslim edilir.

Ayrıca belirtmek istiyorum: “Şak” gibi ürünler temizlenirken itina istiyor. Bu noktada Fotosorter’a çok güveniyorum. İnce ürünlerin temizliği zor… Örneğin: Bant sisteminde 1 kadınla 1 günde 100kg ürün alırsınız. Aynı sürede Fotosorter size, 700 ila 800 gr ürün temizliyor.

 

Tesisten sonra maliyetlerinizde ne gibi değişiklikler oldu?

Bant sistemi ile çalıştığım dönemde çalışan sayım çoktu. Örneğin: 3,5 ton ürünü 8 işçiyle 4 günde seçerken şimdi bu işlem için sadece 1 saat yetiyor. Makine insan gücünün yerine geçti ve beni daha özgür bıraktı. Şimdi işlemi başlat tuşuna basarak başlayan ve süreci gözlemleyen bir tek elemanla dahi işi götürebiliyorum. Üretim kapasitem arttı ve işletme giderlerim kesinlikle azaldı.

 

Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Gelecek hedeflerim arasında daha büyük bir üretim alanına çalışmak ve teknolojik alt yapımı yeni teknolojilerle daha da güçlendirmek var.

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir