DÜNYA BAKLİYAT ZİRVESİ İZMİR’DE BAŞLADI

13267858_10154331388072590_6566833432955266578_n

Merkezi Dubai’de bulunan Uluslararası Bakliyat Konfederasyonu’nun Türk Başkanı Hüseyin Arslan. Konfederasyona dünya genelinde farklı ülkelerden 20 oda, birlik ve dernek üye. Dünya Bakliyat Ticaretine yön veren ülkelerin temsilcileri, Uluslararası Bakliyat Konfederasyonu himayesinde, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından ilan edilen 2016 Uluslararası Bakliyat Yılı çerçevesinde farklı ülkelerde yıl boyunca düzenlenen etkinliklerde bir araya gelecek.

19- 22 Mayıs 2016 tarihleri arasında İzmir, Çeşme Sheraton Otel’de Dünya Bakliyat Zirvesi düzenleniyor.

 

19- 22 Mayıs 2016 tarihleri arasında İzmir, Çeşme Sheraton Otel’de Dünya Bakliyat Zirvesi düzenleniyor. Her bakliyat ürünü için ayrı bir panelin düzenlendiği Toplantıda, bakliyat ürünleriyle ilgili gerçekleri ortaya koyarken farkındalık yaratmak hedefleniyor. Bakliyat üretim durumundan sektörün sorunlarına kadar farklı konular uzmanlar tarafından gerçekleştirilecek sunumlarla masaya yatırılacak. Bakliyat Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Aslan’ın basına yaptığı açıklamaya göre; Toplantı dünyanın en büyük bakliyat üretici ve tüketici ülkelerinin temsilcilerinin katılımı ile gerçekleşiyor. 50’nin üzerinde ülkeden yaklaşık 600 katılımcı, İzmir’de bir araya geliyor.

Basın yaptığı açıklamada; Dünyada nüfusun giderek arttığını ve 10 bin yılda üretilen gıda miktarının önümüzdeki 40 yılda üretilmesi gerektiğini vurgulayan Uluslararası Bakliyat Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Arslan, bu nedenle şimdiden önlem alınmasının elzem olduğunu kaydetti. Bakliyatın bu anlamda önemli bir rol oynayabileceğini dile getiren Arslan, “Geçmişin, bugünün ve geleceğin gıdası olan bakliyatın farkındalığı giderek artıyor. BM tarafından 2016’nın Bakliyat Yılı ilan edilmesi, bakliyatın hak ettiği değeri yakalaması için büyük bir fırsat” dedi. Bakliyatın, dünyanın geleceği için üretimi ve tüketimi desteklenmesi gereken temel gıda ürünü olduğunu belirten Hüseyin Arslan, insan sağlığını koruyan, iyileştiren, diyabet ve şeker hastalığı gibi kronik rahatsızlıklarla mücadelede, kalp rahatsızlıklarını kontrol etmede, kolesterol ve anemiyi önlemede önemli besin grubu olduğunu dile getirdi. Arslan, bakliyatın dünya üzerinde 10 bin yılı aşkın süredir birçok medeniyet tarafından üretildiğini ve tüketildiğini ifade ederek, “Bakliyat ürünleri GDO içermeyen, glütensiz ve bitkisel proteini en yüksek ürün grubudur. Ayrıca bugüne kadar dünya üzerinde bakliyata alerjisi olan biri çıkmadı, yani bakliyat nonalerjik bir üründür” dedi. Bakliyatın sağlıklı olduğu kadar ekolojik ve çevreci ürün grubu olduğuna vurgu yapan Arslan, bakliyat üretiminin toprağı iyileştirdiği bilgisini verdi. Arslan, “Bakliyat, toprağa azotunu geri veriyor. Böylece daha az gübre kullanılıyor, daha az karbondioksit salınımı gerçekleşiyor. Çevre kirliliğini önlemiş oluyor. Dünyanın su kaynakları kıt. Bakliyatın üretiminde de pişirilmesinde de su kullanımı da oldukça düşük” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir