Bitki Islahı ve Tohumculuk Çalıştayı – 2015

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) ve Bitki Islahçıları Alt Birliği (BİSAB) işbirliğiyle “Bitki Islahı ve Tohumculuk Çalıştayı” Antalya’da gerçekleşti. 3 gün boyunca devam eden etkinlikte tohumculuk alanındaki gelişmeler masaya yatırıldı.

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) ve Bitki Islahçıları Alt Birliği (BİSAB) tarafından Trakya Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi’nin katkısıyla düzenlenen, ‘’Bitki Islahı ve Tohumculuk Sektöründe ArGe: Mevcut Durum ve Gelecekteki Yönü’’ çalıştayı Antalya’da gerçekleşti.

Ekran Resmi 2015-06-05 14.38.54Çalıştay 3 gün devam etti.3 gün devam eden Bitki Islahı ve Tohumculuk Çalıştayı, Türkiye ve dünya ülkelerinden akademisyen ve sektör temsilcilerinin bir araya getirdi ve bitki ıslahında son teknolojiler tartışıldı. Tohumculuk alanındaki gelişmelerin uzmanlar tarafından tartışıldığı ve dünyadaki yeniliklerin masaya yatırıldığı çalıştay boyunca sektörün ileri gelenleri arasında fikir alışverişinde bulunuldu.

Gencer “Tohumda dışa bağımlı bir ülke değiliz!”Çalıştayda konuşan TÜRKTOB Başkanı Yıldıray Gençer, Türkiye’nin 75’ten fazla ülkeye, yılda yaklaşık 150 milyon dolarlık tohum ihracatı yaptığını belirtti. Türkiye’nin tohumda dışa bağımlı bir ülke olmadığını, fakat kamuoyunda böyle yanlış bir algının bulunduğunu dile getiren Gencer, ticaretin doğası gereği tohum ithalatının da yapıldığını sözlerine ekledi. Gençer sözlerine şöyle devam etti: “Bugün Hollanda, Fransa, ABD gibi tohumculukta çok ileri polan ülkeler dahi zaman zaman ithalat yapabilmektedir.” dedi.Türkiye’de tohumluk ticaret hacmi 1 milyar dolar düzeyinde 2014 verilerine göre Türkiye’nin yıllık 775 bin tonluk sertifikalı tohum üretimi olduğunu belirten Gençer, toplam ihtiyacın ise 1,6 milyon ton olduğunu dile getirdi.Tohumluk ticaret hacminin ise 1 milyar dolar düzeyinde bulunduğunu ifade eden Gençer, “Dünya standartlarında tohumluklar üretiyoruz ve ürettiğimiz tohumlukları diğer ülkelerle yarışır şekilde pazarlıyoruz” dedi.

Ekran Resmi 2015-06-05 14.39.02Gencer “Ticaretin doğası gereği bir miktar tohum ithal edebiliyoruz!”Birçok ürün grubunda kendi tohumluklarını üreten Türkiye, tarla bitkileri konusunda neredeyse %100 yerli tohum üretimi var. Sebzelik tohumluklarda ise %50’ye varan düzeyde yerli tohum kullanılmakta. Bir miktar ithalat da söz konusu. Özellikle buğday tohumu ithal edilebiliyor. İsrail’den domates tohumu alıyoruz. İthal tohum denildiğinde akla ilk gelen ülke İsrail… İsrail’den domates ithal ediliyor.   Türkiye’nin yıllık domates üretimi 23 buçuk ton, İsrail’den alınan ise 600 kilo.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir