Ceviz Antraknozu Hastalığı

TC. Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne bağlı Bitkisel Üretim ve Şube Müdürlüğü’nün 2018 yılında yayınladığı belgeye göre; Ceviz Antraknozu cevizlerde zarar yapan mantari bir hastalıktır. Mücadele yapılmadığında önemli derecede verim kaybına neden olur.

Antraknozu Hastalığı’nın belirtileri şunlardır: Ağacın yaprakçık, meyve, genç sürgün ve yaprak saplarında görülür.Daha çok bir yaprak ve yaprakçık hastalığı olmasına rağmen çok hasta meyvelerin, yeşil meyve kabuğundan meyve içine de geçebilir. Bu durumda meyveler çabucak çürür.

… Yağışlı geçen yaz mevsimlerinde gece ve gündüz arası sıcaklık farkı fazla olduğu zamanlarda, sabah saatlerinde düşen çiğ, hastalığın hızla yayılmasına neden olur.

Hastalık bir yaprak hastalığı olduğu için bitkinin solunumyüzeyini azaltarak,gelecek yıllara ait sürgün ve meyve oluşumunu olumsuz yönde etkiler ve verim düşüklüğüne neden olur. Hastalık alçak yerlerde, dere boyu, yamaçlar ve vadi içlerinde açık alanlara göre daha fazla ortaya çıkar.

Alınması gereken önlemler şunlardır: Muhakkak kültürel ve ilaçlı mücadele yapılmalıdır. Hastalık kaynağı olan yere dökülmüş yapraklar sonbaharda toplanıp yakılmalı ve ya derine gömülmelidir. Ayrıca üzerinde hastalığın lekesi ve derince yaraları bulunan önceki yıllara ait dallar budanıp uzaklaştırılmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir