ULUSAL BAKLAGİL KONSEYİ 8. GENEL KURULU TOPLANDI

7_6

Ulusal Baklagil Konseyi (UBK) 8. Olağan Genel Kurulu 25 Aralık 2018 tarihinde gerçekleştirdi. Genel kurulda bakliyat sektöründeki temel sorunlar masaya yatırılırken, bu sorunların çözümü için atılması gereken adımlar dile getirildi. Gerçekleşen Genel Kurul’da Divan Başkanlığını Mersin Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ekiz yaptı.

Özdemir: “Bakliyat üretimindeki artış hızının çok daha fazla olmasını sağlamalıyız”

Genel Kurul’un açılış konuşmasını gerçekleştiren Borsamız ve UBK Yönetim Kurulu Başkanı Ö. Abdullah Özdemir; Dünya Tarım ve Gıda Örgütü verilerine göre dünya bakliyat üretiminin son 50 yılda yaklaşık 2 kat artarak 96 milyon tona ulaştığını ancak bu dönemde dünya nüfusu da aynı oranda arttığından, kişi başına düşen üretim miktarının aynı kaldığını ifade etti.

Oysa son 50 yılda mısır üretiminin 4 kattan fazla yükseldiğini, soya üretiminin tam 9 katına çıktığını, pirinç ve buğday üretiminin ise 3 kat arttığını vurgulayan Özdemir; “2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyar kişiye ulaşması bekleniyor. Dolayısıyla elimizdeki sınırlı kaynakları daha verimli kullanmak zorundayız. Bu doğrultuda bakliyat üretimindeki artış hızının çok daha fazla olmasını sağlamalıyız” dedi.

“Bakliyat dış ticaretinde 2010 yılından bu yana net ithalatçıyız”

Türkiye’de ise daha olumsuz bir senaryonun söz konusu olduğuna dikkat çeken Özdemir; “Ülkemiz açısından bakliyatın altın dönemi diyebileceğimiz 80’li yılların ardından bakliyat ekim alanlarımız yüzde 65 azaldı. Üretimimiz yarı yarıya düşerek 1,2 milyon tona geriledi. Bakliyat ithalatı bulunmayan ve dünyanın ihtiyaç duyduğu bakliyatın yüzde 20’sini karşılayan ülkemizin bugün 570 bin ton dış alımı var. 337 bin tona gerileyen ihracatımızın ise büyük bölümünü Dahilde İşleme Rejimi kapsamında getirilen kırmızı mercimek oluşturuyor. Bakliyat dış ticaretinde 2010 yılından bu yana net ithalatçıyız

Borsamız ve UBK Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir; son dönemlerde yerli ve milli politikalar geliştirmek için yoğun bir şekilde çaba sarf edildiğini vurguladı. Ancak bugün hem ihraç pazarlarımızı elde tutabilmek hem de iç talebe cevap verebilmek için ithalat yapmak mecburiyetinde olduğumuzu söyleyen Özdemir; “Oysa bu sürdürülebilir bir çözüm değildir. Üretimde sıçrama yaratacak yeni politikalar geliştirmeliyiz. Mevcut olumlu adımları ise uzun vadede kalıcı hale getirmeliyiz. Aksi taktirde dünya pazarlarında rekabetçi olmamız mümkün değildir.” diyerek sözlerini tamamladı.

Arslan: “10 Şubat bundan böyle her yıl ‘Dünya Bakliyat Günü’ olarak kutlanacak”

Dünya Bakliyat Konferedasyonu Başkanı Hüseyin Arslan UBK Genel Kurulu’nda gerçekleştirdiği konuşmasında Birleşmiş Milletler’in 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Ajandası’nda 17 madde yer aldığını belirterek, “Bu 17 maddenin 12’sinin bizimle ilgili olduğunu anladıktan sonra bir dizi çalışmaya girdik. Önce FAO’da 77 ülkenin onayından geçirmemiz gerekiyordu. Afrika ülkesi  Burkina Faso’ya da gittik ve onların da desteğini aldık. 20 aralıkta BM’de oy birliği ile 10 Şubat günü Dünya Bakliyat Günü olarak ilan edildi. Bu kararı, bakliyat sektörü için bir milat olarak kabul ediyoruz. Bundan böyle 10 Şubat günü, 2019 yılından başlamak üzere her yıl Dünya Bakliyat Günü olarak kutlanacaktır.” diyerek bu kararı müjdeledi.

Önemli konularından birisinin tohum olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye’de tohum var. Sıkıntı bu tohumları üreticiye ulaştırmada. Burada her ülke kendi modelini geliştirmelidir. Biz Türkiye’de bir model ortaya koyduk. Mersin Ticaret Borsası elini taşın altına koydu ve tohumculuk şirketini kurdu. Şu anda piyasada dolanımı bulunan miktar 10 bin tonu geçti. Yani bu modelin yeterince anlatılması ve anlaşılması lazım. Hep şunu söylerim önümüzdeki 40 yılda üretmemiz gereken gıda üretimi geçmişteki son 10 bin yıldan ürettiklerimizden fazla olmalı.”dedi.

Konuşmaların ardından yönetim kurulu faaliyet raporu, bilanço gelir gider hesapları, tahmini bütçe ve denetleme kurulu raporu oylanarak ibra edildi. Genel kurul dilek ve temennilerle son buldu.

Kaynak: UBK Resmi Web Sitesi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir