UĞUR AKYÜREK, “JAGUAR XL IN VE BEYAZ  AY ÇEKİRDEĞİ OUT”

uğur Akyürek küçültülmüş foto

Tarımda ithal ürün çok yüksek. Türkiye İstatistik Kurumu, 2018 yılının ilk çeyreğine ilişkin dış ticaret verilerini açıkladı. Genel olarak ihracattaki artış yüzde 7.7 seviyesinde, ithalattaki artış ise yüzde 12.7  olarak bildirildi. 2018 Ocak-Şubat-Mart döneminde buğdayda yüzde 148 artış oldu. Ay çekirdeğinde de durum çok farklı değil. Özellikle Jaguar XL Ayçekirdeği ile Çin’in üreterek Dünya Kuruyemiş Piyasasına servis ettiği “Dakota Cinsi Ay Çekirdeği” çok talep görüyor.

Uğur Akyürek, Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2018 yılı ilk çeyreğine ilişkin açıkladığı buğday ve ayçiçeğine ilişkin verileri paylaştı:

Buğdaydaki artış yüzde 148

Akyürek, Türkiye İstatistik Kurumu, 2018’in ilk 3 aylık döneminde 1 milyon 987 bin ton buğday ithal eden Türkiye’nin,  bunu karşılığında 421,5 milyon dolar ödendiğini belirterek, “Geçen yılın aynı döneminde 801 bin ton buğday ithalatı için 167,6 milyon dolar ödenmişti. Buğday ithalatındaki artış ilk 3 ayda yüzde 148 oldu. 2017 yılında toplamda 5 milyon ton buğday ithalatına 1 milyar dolar ödemişti.” dedi.

Dünya Tarım Piyasası’nın ülkeler arasında büyük tonajlarda ürün alım- satımıyla sıcak bir piyasa olduğunun ve ihracat ve ithalat hareketlerinin çağımızda olması gereken, doğal ticari hareketler olduğunun altını çizerken, “Yine de ithal ettiğimiz kadar üretmemiz de gerekli. Hem toplumların varlıklarını sağlıklı bir şekilde sürdürmesi hem de Dünya Ticaret Piyasası’nda güçlü kalması için katma değerli tarım ürünleri üretimine ağırlık verilmeli ” yorumunda bulundu.

Hububat, bakliyat ve kuruyemiş piyasasının önemli ürünleri olan mısır, pamuk ve ayçiçeği ile ilgili de sayısal bilgiler Akyürek, “Mısır ithalatı 10 kat arttı” dedi.

Türkiye 2017 yılında ilk 3 ayda 103 bin ton mısır ithalatı için 30.3 milyon dolar döviz öderken bu yıl aynı dönemde ithalat 10 kattan daha fazla artarak 1 milyon 41 bin tona ulaştı. Bu ithalat için ödenen döviz ise 206.1 milyon dolar. Türkiye, 2017 yılında 2.1 milyon ton mısır ithalatına 429 milyon dolar ödedi.

“Pamuk ve ayçiçeği ithalatı da mısırdan farklı değil.”

Türkiye, 2018’in ilk 3 aylık döneminde 230 bin ton pamuk ithalatı karşılığında 412.1 milyon dolar öderken, geçen yılın aynı döneminde 187 bin ton pamuk ithalatı için 322,8 milyon dolar ödenmişti. Pamuk ithalatındaki artış geçen yılın ilk 3 ayına göre yüzde 23 arttı. Türkiye 2017 yılında 914 bin ton pamuk ithalatına 1,7 milyar dolar ödemişti.

Bu yılın ilk 3 aylık döneminde ayçiçeği ithalatı 290 bin tona ulaşırken bunun karşılığında 135.9 milyon dolar ödendi. 2017’nin aynı döneminde 225 bin ton ayçiçeği ithalatı için 121.4 milyon dolar ödendi. Ayçiçeği ithalatındaki artış ilk üç ayda yüzde 29 civarında. 2017 yılında toplamda 640 bin ton ayçiçeği ithalatı yapılarak karşılığında 443,8 milyon dolar ödendi.” dedi.

“Beyaz Ay Çekirdeği Out ve Jaguar XL In ”

Tarım ürünlerinde melezleme yoluyla geliştirilen yeni türlerin, üründeki pek çok eksik ve zayıf noktayı ortadan kaldırdığına dikkat çeken Akyürek, “Dakota cinsi ay çekirdeği ve Jaguar XL şu an için talep gören bir ürün. Ancak ben etkisinin uzun süreceğini düşünmüyorum. Çünkü, dana önceki yıllarda Amerika bu çekirdek cinsinde iyileştirmeler denedi. Bir noktadan sonra kalite azaldı. Türkiye Kuruyemiş Piyasası Temsilcilerinden son dönemde aldığım duyuma göre,  Çin’den alınan ürünlerde de aynı durum yaşanıyor: Çin’den alınan tohumların kalitesinin düşüşe geçtiği ve boş ürüne sık rastlandığı yönünde söylentiler var.

Yine de, Çin’i Dakota cinsi çekirdek tohumunda sağladıkları iyileştirme yadsınacak türden de değil; Bir kere son tüketicinin üründe rahatsız olduğu özellikleri ortadan kaldırmış ya da iyileştirmişler. Örneğin; Kabuğu incelmiş. Kavurma işleminde ürün yanmıyor. İnsanın yerken ağzını hiç yormuyor… Üstelik aroması da çok güzel. Ürün kalitesindeki istikrarı korurlarsa o zaman kesin başarı sağlanır.” dedi.

Çizgili Çekirdek Jaguar XL’ a da değinen Uğur Akyürek,  “Türk Kuruyemiş Piyasasında yer edinen ve son tüketicinin yoğun beğenisini toplayan bir diğer çekirdek tipinin de halk tarafından “Çizgili Çekirdek” olarak bilinen Jaguar XL olduğunu belirtti.

Akyürek, “Büyük, lezzeti, yüksek aromalı bu türün anavatanı Meksika. Ağırlıklı olarak üretimi ise Ukrayna, Rusya, Çin, Romanya ve Arjantin gibi ülkelerde gerçekleştiriliyor. Marketlerde ve kuruyemiş dükkanlarında sıkça rastladığımız bu melez türde popüleritesini koruyor.

Sözlerine devam eden Akyürek, “Tabi ki, Türk Kuruyemiş Piyasası’nı olumsuz etkiledi. Çünkü beyaz ay çekirdeğine talebi azalttı. Bugün iç piyasada beyaz ay çekirdeği %10- 20 oranlarında kendine yer buluyor. Şunu net olarak söyleyebilirim ki; iç piyasada tüketilen çekirdeğin neredeyse hepsi ithal.” yorumunda bulundu.

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir