Mersin-Tarsus 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim fabrikaları ve 1’inci Organize Sanayi Bölgesi’nde ise imalat fabrikası ile toplam 59 bin metrekare alanda makine ve ekipmanlar ürettiklerini belirten AKY Technology Uluslararası Satış ve Pazarlama Müdürü Uğur Akyürek, “Yaklaşık 400 çalışanımız ile yılda 200 adet anahtar teslim tesis kurabilme kapasitesi ile faaliyet gösteriyoruz.
Mersin’de hububat, bakliyat, kuruyemiş, tohum ve yağlı tohum alanında eleme-temizleme- paketleme- taşıma makineleri geliştirmek amacıyla, 2015 yılında, yüzde 100 yerli sermayeyle kurulan ve kısa süre içerisinde geliştirdiği Kapalı Eleme Makine Serisi Excell ile dikkat çeken AKY Technology, günümüzde 400 çeşide ulaşan ürün gamı ve yeni fabrika yatırımları ile büyümesini sürdürüyor. Mısır, Etiyopya, Irak gibi ülkelere kurduğu yüksek teknolojiye sahip bakliyat eleme tesisleri ile dünya makine piyasasında hizmet veren Türk Makine Markaları arasına giren firma, üretiminin yüzde 65’ini dış pazarlara ayırarak bugün 67 ülkeye aralıksız ihracat yapıyor.
Mersin-Tarsus 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim fabrikaları ve 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde ise imalat fabrikası ile toplam 55 bin metrekare alanda makine ve ekipmanlar ürettiklerini belirten AKY Technology Uluslararası Satış ve Pazarlama Müdürü Uğur Akyürek, “Yaklaşık 400 çalışanımız ile yılda 200 adet anahtar teslim tesis kurabilme kapasitesi ile faaliyet gösteriyoruz.
Özellikle bakliyat makineleri grubunda Alman, Danimarkalı ve Avusturyalı şirketlere rakip durumdayız. 24 üretim bölümümüzde imalat, montaj ve sevkiyat çalışmalarını yürütüyor, en önemlisi yeni nesil bakliyat eleme, tohum işleme, ceviz işleme, taşıma ve paketleme makinaları ve silo sistemleri geliştiriyoruz” dedi.
2020 Yılını Büyüyerek Kapattık
AKY Technology, 2020 yılında kabuklu yemişlere özel makineler üretti ve bu alanda da, tam teşekküllü tesis kurabilecek konuma geldi. Uğur Akyürek, “2020 yılını büyüyerek kapattık. 2019 yılında, ciromuzun yüzde 50’sini yurtdışı satışları oluştururken, Covid-19 Pandemi koşullarının güçlü olarak hissedildiği ve kısıtlamaların olduğu 2020 yılında ciromuzun yüzde 65’ini yurtdışı satışlarından sağladık.
Türkiye’de ürettiğimiz makinelerin ihracat oranı, istikrarlı bir şekilde arttı. Bunda sektör temsilcilerinin ihtiyaçlarını analiz ederek geliştirdiğimiz yeni teknolojilerin payı var. Özellikle “kabuklu yemiş kırma ve temizleme tesisleri” kurmak için makineler üretmeye başladık. Böylece; hububat, bakliyat ve kuruyemiş sektörünün dışında kabuklu yemiş sektöründe de pozisyon aldık. Bu hamlemiz, satış haritamızı genişleterek ciromuza olumlu yönde yansıdı.” dedi.
Ürün Gamımızı Genişlettik
2020 yılında, Türk ve Dünya Kuruyemiş Piyasasına özel olarak geliştirdikleri kabuklu yemiş işleme makinelerinin sayısını artırdıklarını belirten Uğur Akyürek, 2021 yılındaki en büyük hedeflerinin “Türk Ceviz Sektörünün” en önemli makine markalarından biri haline gelmek olduğunu aktardı. İç piyasada olduğu kadar aynı zamanda İspanya ve Güney Amerika pazarlarında ceviz işleme alanında faaliyet gösterdiklerini aktaran Uğur Akyürek, “AKY Technology olarak, tam teşekküllü Hasat Sonrası Ceviz İşleme Tesisi Kuruyoruz. Ceviz Soyma Tesisi, Ceviz Kurutma Tesisi, Ceviz Boylama Tesisi, Ceviz Kırma ve Temizleme Tesisi, Paketleme Makineleri imal ediyoruz. 2021 yılında, badem ve kuruyemiş makinelerine de ağırlık vererek inovatif teknolojiler üretmeyi hedefliyoruz. ” dedi.
Mersin – Tarsus 3. Organize Sanayi Bölgesinde
4. Fabrikamızı Kuruyoruz
Mersin- Tarsus 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim fabrikaları ve 1’inci Organize Sanayi Bölgesi’nde ise imalat fabrikası ile toplam 59 bin metrekare alanda makine ve ekipmanlar ürettiklerini belirten AKY Technology Uluslararası Satış ve Pazarlama Müdürü Uğur Akyürek, “Yaklaşık 400 çalışanımız ile yılda 200 adet anahtar teslim tesis kurabilme kapasitesi ile faaliyet gösteriyoruz. 2022 yılı tamamlanmadan da 4. Fabrikamızı devreye almayı planlıyoruz. 50 bin metrekarede üzerinde kurulu 4. Fabrikamız, Mersin- Tarsus 3. Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunuyor.” dedi.
Yüzde Yüz Yerli Sermaye İle Kurulmuş Bir Türk Makine Firmasıyız
Yüzde yüz yerli sermaye ile 2015 yılında kurulan AKY Technology, bir “Türk Makine Markası” olarak Dünyanın 67 ülkesine ihracat yaparak Türkiye’ye döviz kazandırıyor. AKY Technology AR-GE Departmanı, Kuru Gıda Sektörü Temsilcilerinin, ürün eleme ve temizleme teknolojileri alanındaki ihtiyaçlarına kulak vererek inovatif fikirlere imza atıyor.
Uğur Akyürek, “Bir ürünün AR-GE çalışmasının yapılabilmesi için müşteri ihtiyaçlarını anlamak gerekiyor. Böylece sektör temsilcileri için yararlı makineler üretiyoruz. Yeni bir teknoloji geliştirmek kadar mevcut makineleri de geliştirmek önemli. 2020 yılı içinde ceviz işleme tesislerinde kullanılmak üzere; kurutma makineleri, yeşil ceviz soyma makineleri ürettik.
Kuru Gıda ürünleri işleyen temizleme ve eleme tesisleri için ise; kapalı hafiftane, yeni hafiftane ayırma makineleri, yeni taş ayırma makineleri gibi, 10’un üzerinde makineyi ürün gamımıza ekledik. Burada önemli olan bu makinelere kattığımız yenilikler, özellikle yeni hafiftane ayırma makinesinde Endüstri 4.0’da geçmiş olduk. 2020 yılında, şirket olarak ciromuzun yüzde 2’sini AR-GE çalışmalarına ayırmıştık; bu yıl ki hedefimiz yüzde 4. Büyümek ve ülkeye katma değer sağlamak için teknolojiye yatırım yapmak şart.” dedi.