La Recolte Du Monde, Dünya’nın en lezzetli kabak çekirdeği türlerinin yetiştiği Nevşehir Yöresi’nden önemli bir tedarikçiyi ağırlıyor. Çınar Ticaret sahibi Mehmet Çınar, Kabak Çekirdeğinin bu yıl ki rekolte tahmininden Nevşehir Yöresi’ndeki yetişen çeşitlerin özelliklerine; Türkiye’deki tarım topraklarının durumundan Kabak Çekirdeği konusunda öncelikli bölgelerle kadar 20 yıllık sektör deneyimini bizlerle paylaştı. Anadolu’nun dürüst, samimi ve saygın havasını sezdiğimiz Değerli Ticaret Adamı Mehmet Çınar ile röportajımız başlıyor.
Mehmet Bey sizi tanıyabilir miyiz?
Çınar Ticaret’in sahibiyim. Nevşehir’de 22 yıl önce bu sektöre giriş yaptım. 1994 senesinden beri Kabak Çekirdeği Tedarikçiliği yapıyorum. Nevşehir Yöresinde yetişen çeşitleri Tüm Türkiye’deki önemli kuruyemiş markalarına ulaştırıyorum. Sektörde yılın 4- 5 ayı çok hareketli geçiyor, diğer aylarda özgür kalıyorsunuz. Toprağa yakın olmayı ve ticaret yapmayı seviyorum. Güzel iş!
Türkiye genelinde en çok Kabak Çekirdeği hangi yörelerde yetişiyor? Nevşehir’de yetişen Kabak Çekirdeği türlerinden bahseder misiniz?
Türkiye’nin Konya, Kayseri ve Nevşehir Yörelerinde Kabak Çekirdeği yetişiyor. Nevşehir’de yetişen çekirdeğin lezzetini hiçbir yörede bulamayacağınızı iddia ediyorum. Ürünün hasat dönemleri; Eylül ayının on beşinde başlar ve bir sonraki yılın beşinci ayında yani mayıs ayında tamamlanır. Ürün topraktan kalktığı ilk bir buçuk ila iki aylık süreçte ürünü depolarız. Nevşehir’in her yöresinde kaliteli kabak çekirdeği yetişiyor. Ancak, iki türümüz önemli: Birincisi Ürgüp Sivrisi, ikincisi ise Çerçeveli Kabak Çekirdeği.
Ürgüp Sivrisi ve Çerçeveli Kabak Çekirdeği nam- diğer “Topak” hakkında izden biraz daha bilgi alabilir miyim?
Ürgüp Sivrisi, ince uzun ve ebatsız olur. Kabuğu da incedir ve kesinlikle lezzetli bir çekirdek türüdür. Nevşehir Yöresi’ndeki iklimsel şartlar ve toprak yapısı her yerde yetiştirilmesi için uygundur. Topak’a gelirsek kabuğu kalıncadır, yayvan bir fiziksel yapısı vardır. Dolgundur ve onunda lezzet aroması kesinlikle yoğun ve güzeldir. Nevşehir’in özellikle Karacaören Bölgesi’nde yetişir. Türkiye’nin her yerinden talep görür ve sevilir.
Ürün depolanmadan önce nasıl bir işlemden geçiyor?
Ürün tarladan kirli olarak gelir. İçerisinde çöp, toz, boş, yarı boş, lekeli taneler ihtiva eder. Ürünü paketleyerek saklamadan önce tesisimizde temizleriz. Temizlik işini hafiftane makinesi ile renk ayırma makinesi birlikte gerçekleştirir. Boşladan hafiftane makinesi ile lekeli ürünleri renk ayırma makinesi ile temiz ve kaliteli üründen ayrıştırırız. Temiz ürün farklı gramajlarda paketlenerek nemsiz ve gölge ortamlarda depolanır.
Fabrika alanınızdan ve yıllık üretim kapasitenizden söz eder misiniz?
Nevşehir’de 100 civarı bu sektöre çalışan işyeri bulunuyor. İşyerleri dolayısıyla üretim alanları tatmin edici yüzölçümlerine sahip değil. Küçük alanlar. Bu konuda biz esnaflar olarak mağduruz. Tam teşekküllü eleme tesisleri kurmak istesek de yer sıkıntısı çekiyoruz. İnşallah Belediye Başkanımız buna bir çözüm bulacak. Üretim kapasitemize gelince; ben yıllık 500 ila 700 ton ürün tedarik ediyor ve büyük istekleri doğrultusunda markalara gönderebiliyorum.
Ülke genelinde bu yıl ki rekolte tahmininiz nedir?
Türkiye’de daha öncede söylediğim gibi üç bölge kabk çekirdeğinde önemli. Konya, Kayseri ve Nevşehir. Bu yıl ki rekolte tahminim ise, 25 Bin Ton civarı. Bunun 7 ila 8 Bin Tonu Nevşehir Yöresinden olur. Bu dönemin üretim anlamında en verimli Bölgesi, Konya.
Neden Konya?
Çünkü arazi bölünmüş değil, geniş ve bereketli. Nevşehir’de miras yoluyla bölünmüş tarım arazilerinin oranı çok fazla. Bu yüzden üretim konusunda Konya Nevşehir’i geçmiş durumda. Nevşehir Yöresi’nde Devlet eliyle hazine alanlarını satma ya da kiralama politikası uygulanıyor. Ör. Tarlanın hemen bitişiğinde devletin atıl bir arazisi var. Bedel karşılığı orada da ekim yaparak üretimini artırabiliyorsun. Bu uygulamaları destekliyorum.
Siz ürünlerinizi nerelerde gönderiyorsunuz?
Kabak Çekirdeği Tedarikçisi olarak Türkiye’nin hemen hemen her bölgesine ürün gönderiyoruz.
Size göre çiftçi Kabak Çekirdeği ekiminden kazanıyor mu? Son dönemde tarım sektöründe yaşanan olumlu bir gelişmeye rastladınız mı?
Çiftçi kabak çekirdeği ekiyor. Ürünün alıcısı var. Çiftçi kazanıyor. Bu dönemde tarım sektöründe ilgimi çeken bir uygulama var. O da 30 Bin TL hibeyle gençleri tarımsal ekime teşvik eden uygulama. Şehir hayatı gençlere cazip geliyor. Ancak köylerde de üretim olmalı o nedenle bu tür uygulamaları destekliyorum.