TÜRKİYE’DE DÜNYANIN EN KÜÇÜK TAHILI, TEFF ÜRETİMİNE BAŞLANDI

teff tohumu foto

Türkiye’de Teff Tohumu üretimine başlandı. 35 yılı aşkın süredir bakliyat sektörünün içerisinde olan İlhami Dayar, Eskişehir’de ilk defa geçen yıl teff tohumu üretimine başladı. Dünyanın en küçük tahılı olma özelliğini taşıyan üründen un da üretti.

Dayar, “Glüten içermeyen teff tohumu, çölyak hastaları’nın beslenme alışkanlıklarına ekleyecekleri yeni bir alternatif.” dedi.

Etiyopya’nın Eritre bölgesinde yaygın olarak yetiştirilen Teff Tohumu ilk defa geçen yıl Eskişehirli İlhami Dayar tarafından 3 dönüm bir araziye ekilerek denenmiş ve yaklaşık 200 kilogram civarında hasat edilmişti. Dayar 2018 yılı içerisinde de üretmiş olduğu 200 kilogram teffi tohum olarak kullandı ve toplam 8 ton ürün hasat etti.

Etiyopya’da yetişen Teff, glüten içermediği için çölyak hastalarının en önemli besin kaynaklarından biri olarak biliniyor. İlhami Dayar, Türkiye’de ilk defa üretimini yaptığı dünyanın en küçük tahılı olma özelliğini taşıyan teff isimli tahıldan un elde etti.

İlhami Dayar konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Dayar, “Teff denilen ürünün dünyada en fazla ekildiği yer Etiyopya Eritre bölgesi. Ben de bu tohumu Etiyopya’dan getirdim. İlk olarak geçtiğimiz yıl 3 dönüm bir deneme üretimi yaptık. Olup olmayacağına baktık. 3 dönümden 200 kilogram ürün aldık. Bu 200 kilogram ürünü temizleyip 1 yıl sonra ekeceğimiz tohumu elde etmiş olduk. 1 yıl sonra da bunu 50 dönüm olarak ektik. Şu anda hasadımızı yaptık, elimizde yeterli miktarda teffimiz var. Beyaz tefften 2 ton, kırmızı tefften 6 ton var” dedi.

 

 

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir