KARADENİZ FINDIK VE MAMULLERİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ’NİN HEDEFİ, “İHRACATTA YENİ PAZARLAR”

fındık foto

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları (KFMİB) fındık ihracatında yeni pazar hedeflerinin Brezilya ve Meksika olduğunu açıkladı.

KFMİB Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Edip Sevinç, fındıkta 2018- 2019 ihracat sezonunun 1 Eylül itibariyle başladığını Yeni sezonun ilk ayında 25 bin 220 ton iç fındık ihracatı karşılığında 135 milyon 262 bin dolar gelir sağlandığını belirten Sevinç, ihracatçılar olarak yeni pazar arayışlarının devam ettiğini aktardı.

Anadolu Ajansı’nın (AA) 21 Ekim Tarihinde basına servis ettiği habere göre; Sevinç, Türk fındığının 100’ün üzerinde ülkeye ihraç edildiğini kaydederek, bu sezon yeni pazar hedefleri arasında Brezilya ve Meksika olduğunu buldurdu. Bu ülkelere fındık ihraç edilmesi için çalışıldığını vurgulayan Sevinç, “Bu ülkeler Türkiye’nin de stratejik pazar hedefleri arasında yer alıyor. Biz de fındık ihracatçıları olarak ülkemizin bu çalışmasına katkı sunmak istiyoruz.” dedi.

Yürüttükleri çalışmalar sonucu Çin’e yapılan fındık ihracatının son yıllarda arttığına dikkati çeken Sevinç, “Çin’de kasımda gıda fuarı açılacak. Ticaret Bakanlığı öncülüğünde biz de bu fuarda standımızı açarak yerimizi alacağız. Hedefimiz Türk fındığını daha çok tanıtmak ve daha faza ihracat gerçekleştirebilmek.” diye konuştu.

Geçen yıla göre ihracat oranlarında düşüş var

“KARADENİZ Fındık ve Mamulleri İhracatçılar Birliğinin (KFMİB) rakamlarına göre, 2018-2019 fındık ihracat sezonunun ilk ayı olan Eylül’de 25 bin 220 ton iç fındık ihracatı gerçekleştirilerek karşılığında 135 milyon 262 bin dolar döviz girdisi sağlandı. Geçen yılın Eylül ayında 27 bin 635 ton iç fındık ihracatı gerçekleştirilmiş karşılığında ise 184 milyon 610 bin dolar döviz girdisi sağlanmıştı.

Ayrıca, Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) tarafından 2018 yılı Kasım Ayı içerisinde yapılan açıklamada, ‘Miktar bazında maalesef %10 civarında bir ihracat azalması mevcuttur. Döviz miktarındaki azalma ise, Ağustos/Eylül aylarında maruz kaldığımız dış kaynaklı finansal saldırı sonucunda TL’nin aşırı değer kaybetmesinin tabii sonucudur.’ denildi.”  (Kaynak: Dünya Gazetesi Resmi Web Sitesi’nde, 1 Kasım 2018 tarihli yayınlanan haberden alıntıdır.)

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir