Etiyopya Seyahat Notları

Etiyopya’ya seyahat etmek isteyenlerin mutlaka bilmesi gerekenleri sizler için derledik.

Yerel dilde “Yanık tenli insanların yurdu” anlamına gelen Etiyopya, 100 milyona yakın nüfusuyla Afrika kıtasının Nijerya’dan sonra en kalabalık ikinci ülkesi. Addis Ababa’nın nüfusu ise 3.5 milyon civarında.  Nüfusun yaklaşık yarısı kendini Hıristiyan, kalan yarısı Müslüman olarak nitelerken ufak bir kesimin de yerel dinlere inandığı biliniyor.

 

ETİYOPYA’DA SAAT KAÇ?

2007 yılında Gregorian Takvimi’ne geçmiş olmasına rağmen ülkede hala Julian Takvimi kullanılmaya devam ediyor. Türkiye saati ile sabah 6.00, Etiyopya saati ile öğlen 12.00 anlamına geliyor. Akşam 6.00’da ise saat gece yarısı 12.00 oluyor. Gündüz ve geceyi ayırmak için “gündüz 1” ya da “gece 1” diye belirtiyorlar.

 

ETİYOPYA TÜRKİYE ARASI MESAFE KAÇ SAAT?

Etiyopya ile Türkiye arası 6171 Km. Bu mesafe arabayla yaklaşık olarak 6 gün 16saat sürecektir. Uçak ile seyahat etmeyi planlıyorsanız, 3362 km olan yolculuğu yaklaşık olarak 5 saatte tamamlayabilirsiniz.

 

ADDİS ABABA ULUSLARARASI BOLE HAVAALANI

Etiyopya’nın Başkenti, ismi yerel dilde “yeni açan çiçek” anlamına gelen Addis Ababa. Başkentin havalimanı, Bole Havalimanı: 2.334m yüksekliğe konumlandırıldığından, dünyanın en yüksek yere konumlanmış havalimanlarından biri -En yüksek 2. Havalimanı- olarak biliniyor.

Türkiye’den Etiyopya’ya giderken; sırayla Kıbrıs, Mısır, Kızıldeniz üzerinden Suudi Arabistan ve Sudan toprakları üzerinden uçuluyor.

 

ETİYOPYA İKLİMİ NASILDIR?

En yüksek sıcaklıklar mart – mayıs aralığında yaşanırken, güneşin görünmediği yaz ayları soğuk ve yağışlı geçer. Yaz ayları dışında da ülkenin farklı bölgelerinde yüksekliğe bağlı olarak yağış görülebilir. Ülkede ekim ve şubat ayları kurudur.

Addis Ababa’da ortalama sıcaklık 20-25 derecedir. Şehrin Ekvator çizgisine yakın olması sebebiyle Haziran-Ekim ayları arası Muson yağışı alır. Bunun yanında 2.355 metrelik rakımıyla dünyanın en yüksek başkentlerinden biri olmasının getirdiği rüzgarla, Addis Ababa, bavul hazırlamayı zorlaştıran karmaşık bir iklime sahip.

 

HANGİ HASTALIKLARA KARŞI KORUNMALISINIZ?

Sarı Humma, Sıtma ve AİDS hastalıklarına karşı dikkatli olalı ve gerekli önlemleri almalısınız. Türkiye’de Her şehirde bulunan Seyahat Sağlığı merkezine gidip ücretsiz Sarıhumma ve Hepatit A aşısı olmanız. Başkent Addis Ababa’da son yıllarda bu konuda risk bulunmadığı düşünülse de; ülke içi göçün yoğun olduğu dönemlerde aşısız gitmemekte fayda var.

 

TRAFİK DÜZENLİ Mİ?

Addis Ababa ve çevre ilçelerinde trafik sakin. Sürücüler trafik kurallarına uyuyor ve birbirine saygılı. Trafik polisleri düzeni sağlıyor. Şehrin yol ve altyapısına gelince; Addis Ababa Bole Caddesi gibi lüks sayılabilecek bölgelerinde yollar bakımlı iken, bazı bölgelerinde kendinizi off-road yapıyormuş gibi hissediyorsunuz. Bu nedenle genellikle yüzsek taşıtlar kullanıyorlar. Tercih ettikleri otomobil markası ise genel olarak “Toyota”

Ayrıca başkentin çevre ilçelerinde de Mısır’da da karşımıza çıkan tuk- tuklara rastlıyoruz.

 

OTELLER TEMİZ VE KONFORLU MU?

Etiyopya’da; Ramada, Hilton, Sheraton gibi oteller bulunuyor. Oteller genel olarak temiz ve rahat. Kahvaltıda çeşit bol ve çalışanlar ilgili ve güler yüzlü. Otellerin Bole Havalimanı’na servis hizmeti var. Havalimanına iner inmez, otelinize haber vermeniz halinde hemen sizi karşılayarak havalimanına güven içerisinde götürüyorlar.

Jubiter International Otel’de konaklayan biri olarak orayı da tavsiye edebilirim.

 

PARA BİRİMİ NEDİR?

Etiyopya’nın para birimi “Bırr”dır. Bugün itibariyle 1 Bırr 6TL’ye eşittir. Genel olarak halkın gelir seviyesi düşük ve Türk parası orada oldukça değerli.

 

ETİYOPYA HANGİ DİNE MENSUP?

Etiyopya hükümeti laik bir hükümet olmasına karşılık ülkede din güçlü bir etkiye sahiptir. Ülkede en yaygın iki dinden ilki Etiyopya Ortodoks Kilisesine bağlı Ortodoks Hristiyanlık, ikincisi ise İslam’dır.

 

ETİYOPYA’DA KATOLİKLER NASIL ORUÇ TUTUYOR?

Etiyopya’da Katolikler için Çarşamba ve Cuma günleri oruç zamanı. Bu günlerde et, süt, yumurta gibi hayvansal yiyecekler tüketilmiyor ve restoranlarda özel “oruç yemekleri” servis ediliyor. Her yemeklerine teff tohumundan yapılan özel bir krep eşlik ediyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir