Altay, “Kabak Çekirdeği İhraç Ediyoruz.”

La Recolte Du Monde Dergisi’nin 25. Sayısında Nevşehir’den değerli bir konuk ağırlıyoruz. Altay Grup Kurucusu Sayın Ömer Altay. Türkiye’den Mısır’a kabak çekirdeği ihraç eden Altay, “Türkiye bir tarım ülkesidir ve çiftçimiz çok kıymetlidir. Anlaşmalı ekip yöntemi ile yöremde kabak çekirdeği ekimi yaptırıyor ve ihraç ediyorum. Yöre çiftçisine ve ülkeme faydalı olduğum için mutluyum.” dedi.

Sizi tanıyabilir miyiz?
Nevşehir’de çiftçilik yapan bir ailenin mensubuyum. Nevşehir’in en iyi kalite kabak çekirdeğini biz üretiyoruz. 10 yılı şakın süredir de üreticiliğe tedarikçilik eklendi. İşin ticaret yönünde de geliştik, ilerledik. 2015 yılında kurduğumuz Altay Grup bünyesinde, yurtiçi ve yurtdışında önemli işlere imza atıyoruz. Nevşehir merkezde, Gözde Kuruyemiş adıyla kuruyemiş dükkânımız da bulunuyor.
Ayrıca, bana ait olan topraklarda fasulye ekimi yapıyor ve işleyip çuvallayarak piyasaya servis ediyorum.

Kuruyemiş Sektöründe, ticari kulvarda yolculuğunuz nasıl başladı?
Sene 2012-2013. Nevşehir’de yaz aylarında, hasat sonrası toplanan ürünler sergilenir ve çiftçi tedarikçilerle buluşarak ürünlerinin satışı için gerekli bağlantıları kurar.

Böyle bir ortamda Adana’da iyi bilinen ve önemli bir marka olan Ufuk Kuruyemiş’in yetkilileri ile tanıştım. Ürünümün kalitesinden etkilendiler ve talip oldular. O yıl, Ufuk Kuruyemiş için 30 tonluk bir ürün satışı gerçekleştirdim. Böylece, artık üretici olarak değil; bölgeden yüksek tonajlarda ürün temin ederek firmalara tedarik etmek konusunda da hizmet üretmeye başladım.

•İşinize ivme kazandıran gelişme neydi?
2015 yılında, Ufuk Kuruyemiş benden daha yüksek tonajlarda ürün istedi. Bu isteği gerçekleştirmek için Nevşehir ve çevre yörelerden çiftçiyi, bilgi ve deneyimimle yönlendirerek sözleşmeli üretime başladım. Anlaşmalı ekim yoluyla çok yüksek tonajlarda ve yüksek kalitede ürün üretilmesini sağladım. Ardından orta ölçekli bir çekirdek eleme tesisi kurmam konusunda da destek oldular.
2015 yılı itibariyle, çerçeveli kabak çekirdeğinin ekiminden temizliğine ve tedarik sürecine kadar tüm süreçleri yöneten bir girişimciye dönüştüm. Artık sadece Ufuk Kuruyemiş dışında firmalara da ürün tedarik edebilecek üretim gücüne sahiptim ve 3 yıl boyunca iç piyasaya kabak çekirdeği tedarik ettim.

•Yurtdışına çalışmaya ne zaman başladınız?
2018 yılında, Mısır’da ticaret yapmakta olduğum ortaklarımla tanıştım. Tarım arazilerini gezdirerek ürünüm ve teknolojim ile ilgili bilgi vererek yapabileceklerimizi konuştuk. Bu olayın artında iki yıl sonra yeniden gelerek “sivri” cinsinde kabak çekirdeğini Mısır’da ihraç etmemiz konusunda uzlaştık.
1 yılda her biri 25 ton olmak üzere 5 konteyneri Mısır’a gönderdik. Toplam 125 Ton ürün…

•Hangi bölgelerde anlaşmalı ekim yaptırarak ürün yetiştirtiyorsun?
Nevşehir, Konya, Sivas, Eskişehir, Kayseri ve Polatlı’da bizim için anlaşmalın üretim yapan çiftçimiz var. 12 kişilik bir saha ekibimiz var. Ürünün istediğimiz kalitede yetiştirilmesini sağlıyorlar. Belli bir milim ve hektolitrede ürün üretmemiz gerekiyor; bir standardımız var ve standardı daima korumalıyız.

Her hasat döneminde minimum 40 ton kabak toparlanır; Bu 40 ton kabaktan 25 ton çok iyi kalitede kabak çıkarıyoruz. Lekeli, hafiftane, elek altı mintisi bir kenara ayrılır. Bu 25 ton iyi kalite sivri kaba çekirdeğini Mısır’a gönderiyoruz. Mısır’da ürettiğimiz sivri türümüz sevildi. Daha fazla üretirsem daha fazla da gönderebilirim.

2022 planınız nedir?
2022 yılında, tesisimizi genişleteceğiz. Tam teşekküllü ve yüksek kapasiteli bir tesis kurmayı planlıyoruz. Böylece daha geniş bir pazarda varlık göstereceğiz. Ayrıca, Mersin Limanı üzerinden gerçekleştirdiğimiz transferi, daha kolay gerçekleştirmek için bu bölgede bir depo kiralamak planlarımız arasında.

Mısır’daki ortaklarımızdan söz eder misiniz?
Mısır Piyasasına hakim, köklü bir kuruluştur Bünyesinde Exseed ve Al-Rayyan olmak üzere, 2 markası var.

2022 yılında, kabak çekirdeğinin fiyat durumu ne olacak?
Nevşehir Borsası’nda, kabak çekirdeğinin fiyatı 2021 yılında; 17-18 TL olarak belirlenmek istendi. Ben ise 22TL’nin altında olmaması konusunda, kararlı davrandım. Çünkü üretici kazanmazsa üretmez. Üretici üretmezse tüm sistem çöker. 22TL’nin altına düşülmeyecek, diye düşünüyorum. 2021 yılının 9. Ayında, 150 ton satın aldım.

Bu senede kabağın maliyeti, 35-40TL. Ben anlaşmalı çiftçime ektireceğim ve ürünü toprakta bırakmayacağım. Çiftçiyi küstürmemek lazım, biz bir tarım ülkesiyiz. Tarımı sürdürmek ve artırmak için elimizden ne geliyorsa çiftçimizin yanında durmaya hazırız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir