Mas Bakliyat, 2018 yılında teknolojiye yatırım yaparak donanımlı bir tesis kurdu. Tam Otomatik, Mercimek Fabrikası ve Bakliyat Eleme & Temizleme Hattı 900m²lik bir alana kuruldu.
Mas Bakliyat Yöneticisi Ahmet Zeki Sönmez, “Yüksek teknoloji ürünü makineler içeren tesis, ana ürün olarak kırmızı iç mercimek üretmekte ve fasulye, nohut, mısır vb. bakliyat ürünlerini sistemdeki elekleri değiştirmek yöntemiyle temizleyebilen, soyabilen, sınıflandırabilen, boylayabilen, cilalayabilen ve çuvallayabilen makinelere sahiptir.
Tamamen tozsuz bir tesistir. 900m² alana 150’yi aşkın makine ve ekipman yerleştirilerek çok fonksiyonlu bir üretim parkuru tesis edilmiştir.
Tesis, soyma işlemi nedeniyle özel makineler gerektiren “kırmızı mercimek” ürününde, saatte ortalama 7,5 Ton temiz ürün verebilmekte; bakliyat ürünlerinde ise saatte 10 tonunun üzerine çıkabilmektedir.” dedi.
Mersin’de tam teşekküllü bir tesis kuran Ahmet Zeki Sönmez, Mas Bakliyat’ın kalite politikası, ürün yelpazesi, müşteri profili hakkında bilgi verirken, Dünya ve Türkiye’de yaşanan ekonomik durgunluğun nedenleriyle ilgili fikirlerini paylaştı. Sönmez, “Dolardaki dalgalanma piyasaları zorluyor; Gerçekçi olmak gerekli: Kriz var, ancak geçmişte yaşanan her kriz gibi bu da atlatılacak.” yorumunda bulundu.
MAS BAKLİYAT, KALİTE MOTTOSU İLE HAREKET EDİYOR
Sakin ve emin adımlarla hareket ettiklerini ifade eden Sönmez, “Üretimde kalite önceliğimiz. Dünyada kabul gören standartları sağlamaya çalışıyoruz. Şu an ISO 9001 ve ISO 22000 Kalite Standartlarına sahibiz ve yakın zamanda, diğer Uluslararası Kalite Standartları Sertifikalarını da alacağız” dedi.
Yurtdışı Bakliyat Pazarı, öncelikli ticari alanımız. Ve üretime başladığımız ilk 3 aylık süreçte kayda değer ihracat rakamları yakaladık. Ağırlıklı olarak çalıştığımız bölgeler; Orta Doğu, Avrupa. Gelecekte çalıştığımız bu alanlara Uzak Doğu’yu da dâhil etmeyi planlıyoruz.” açıklamasında bulundu.
Türk Bakliyat Pazarı ile sürdürdüğü ticari ilişkiyi sorduğumuz Sönmez, “Ağırlığı yurtdışına verdik. Ancak İç Piyasada da çok dağılmadan “Mas Bakliyat Markası” ile satış gerçekleştiriyoruz.
Geçtiğimiz 3 aylık süreçte, dış piyasa ve iç piyasa satışlarını gerçekleştiren bir ekip kuruldu. Mantıklı ve emin adımlarla büyüme hedefindeyiz.” dedi.
SÖNMEZ, EKONOMİDE GLOBAL BİR KRİZ VAR
Sadece Türkiye’de değil Dünyada ekonomik bir sıkıntı yaşandığını ifade eden Sönmez, yaşanan krizin önünü almak için acilen önlemler alınması gerektiğini söyledi. “Ekonomi doğrudan ya da dolaylı olarak firmaları etkiliyor. Dolardaki hareket, güvensizlik ortamı yaratıyor ve Dolar üzerinden alım yapan ya da borçlanan firmalar için ekstra sıkıntı yaratıyor. Biz Mas Bakliyat özelinde, yaklaşık bir buçuk yıl önce yabancı para borçlanmalarımızın tamamını TL’ye çevirmiştik. Dolayısıyla aldığımız bu ters risk ile bugün daha güvendeyiz. Ancak unutmamak gerek; Dünya’da yalnız değiliz ve ticaret, ilişkilerle yürüyor. Karşımızdaki firmanın zarar görmesi bizi de dolaylı olarak etkileyecektir.” dedi.
Sönmez, “Krizlerin düzelme özelliği vardır. Hiçbir şey aynı kalmaz, gerçekçi davranarak bir an evvel aksiyon almak gerek. Hem hükümet hem de firmalar tarafından gerekli önlemler alınmalı. Büyümek bir yana, şimdi mevcut durumu korumak daha önemli.” ifadesinde bulundu.
BAKLİYAT SEKTÖRÜNE YENİ AKTÖRLER KATILDI
Tarım ürünlerinin ekonomiye katma değer kattığını ifade eden Sönmez, “Dünya ülkelerinin politikası, tarıma dayalı ürünlerin üretimini artırmak. Çünkü tarım ürünleri en efektif gelir kaynağı. Yüksek tonlarda üretmek için çalışılıyor. Türkiye’de de üretimi destekleyen tarımsal politikalar var. Özellikle meyve ve sebze üretiminde, yine bakliyat ürünlerinde de henüz çok yeterli olmamakla birlikte destekler mevcut.
Son dönem bakliyat üretimini artıran ülkeler arasında göze çarpan Rusya ve Kırgızistan var. Bakliyat ürünleri sağlıklı, üretimi ve saklaması kolay ürünler. Dünya nüfusu artıyor ve insanları gelecekte doyuracak ürünler arasında en önemlisi. Öngörüm şu ki; bakliyat üretiminde iddialı başka ülkeler de olacak.” açıklamasında bulundu.