ROMANYA TAHIL ÜRETİMİ İLE DİKKAT ÇEKİYOR

buğdayRomanya, Orta Avrupa’nın güney doğusunda, Balkan  Yarımadası’nın kuzeyinde bulunan bir ülke. Ülke kuzeyde ve kuzeydoğuda Ukrayna, kuzeydoğuda Moldova, kuzeybatıda Macaristan, güneybatıda Sırbistan, güneyde Bulgaristan ile komşudur. Ayrıca ülkenin doğuda Karadeniz’e kıyısı vardır. (Vikipedia)

4 mevsimi yaşayan ve ılıman ile karasal iklim özelliklerinin görüldüğü Romanya, Avrupa tarımında önemli bir rol oynuyor. 238 bin metrekare büyüklüğündeki ülke, 15 milyon hektarlık tarım arazisine sahip. 

Romanya, tarım ve hayvancılık alanında gelecek vadeden Avrupa ülkelerinden biri olarak gösteriliyor. En çok üretilen ürünler arasında; arpa, ay çekirdeği, mısır ve şeker pancarı bulunuyor. 

Romanya’da tarım arazileri milyonlarca parsele bölünmüş olduğundan yoğunlaştırılmış tarımın yapılması mümkün olmuyor. 360 bin ayrı tarlanın bulunduğu Romanya, bu sayı bakımından da AB şampiyonu. Ancak tarla başına getiri bakımından 3303 Euro ile son sırada yer alıyor. Yani Romanya’da tarım hâlâ geçimlik ya da yarı-geçimlik olarak yapılmakta, küçük çiftlikler üretim zincirine dikey ya da yatay olarak entegre edilememekte. Tüm bu sebeplerle Romanya, tarım sektöründeki bu mütevazı performansıyla diğer AB ülkeleriyle şu an rekabet edebilir seviyede değil. 250 dönümün üzerindeki tarlalar, Romanya’daki tarım alanlarının çok küçük bir kısmını oluşturuyor. Bunlara rağmen, ticari amaçlı tarımsal faaliyetlerde verimliliğe yatırım yapılması söz konusu. ( Miller Magazine Resmi Web Sitesi, Romanya: Avrupanın Potansiyel Tahıl Ambarı )

Tarım ürünleri dünya genelinde ihraç edilen ülkede, 2016 yılı itibariyle temel kalemler arasında; buğday, mısır, ay çekirdeği arpa ve kolza gösteriliyor. 

Romanya, tahıl ve yağlı tohum üreticisi ve önde gelen ihracatçısı olarak AB ülkeleri arasındaki konumunu giderek güçlendiriyor. 2017’de, kış tahılı ekimi ve gelişimi dönemindeki elverişli hava şartları sayesinde üretim %12 arttı. Mısırdaki %40’lık üretim artışının da etkisiyle tahıl ihracatı %11 oranında artış gösterdi.

Avrupa Birliği, çiftlikler dahil olmak üzere kırsal işletmelere; tarım makine ve ekipmanları ile imalat tesisleri ve diğer harcamalar için Romanya’ya her yıl milyonlarca Euro’luk hibe yapıyor. 2014-2020 dönemi için Romanya’da tarım ve kırsal kalkınma için aktarılması öngörülen yapısal fonların miktarı 24 milyar Euro.  Ayrıca, Köstence limanı, tarım ürünlerinin ihraç edilmesi için başlıca liman ve buradaki depolama kapasitesi sürekli olarak geliştiriliyor.

Romanya, geçtiğimiz yıl 28 AB ülkesi arasında beşinci büyük mısır üreticisi oldu. AB’de üretilen buğdayın yüzde 6,6’sı Romanya’da elde edildi. Mısırda yüzde 22 payla ikinci olan Romanya, ayçiçeğinde ise yüzde 28,1’le ilk sırada yer aldı. (Miller Magazine)

ABD Tarım Bakanlığı’nın (USDA) rakamlarına göre Romanya’nın buğday ihracatı 2017/18 döneminin ilk dokuz ayında yüzde 20 oranında azalarak 6 milyon tondan 4,8 milyon tona geriledi. Geçtiğimiz yıllarda, buğdayın yüzde 80’inin Avrupa Birliği dışına sevk eden Romanya, bu yıl ise yüzde 30’dan fazlasını AB ülkelerine sattı. İhracatın 2,5 katına çıktığı İspanya’ya 1 milyon ton buğday satıldı.

Yine, ABD Tarım Bakanlığı’nın () raporuna göre Romanya’nın tahıl ekim alanı 5,2 milyon ile 5,4 milyon hektar arasında değişiyor. Bu alanların yüzde 85’ine buğday ve mısır ekiliyor. Ülkede tahıl üretiminin 2018/19 döneminde, bir önceki döneme göre yüzde 8 azalacağı tahmin ediliyor. , ihracatın ise yüzde 11 azalmasını öngörüyor.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir