La Recolte Du Monde’nin bu sayısındaki konuklarından birisi, Omar Khalifa. Mısır’dan Dün ya’nın diğer ülkelerine bakliyat ithal ve ihraç eden Internatio nal Import&Export firmasının sahibi Omar Khalifa Mersin’de gerçekleştirdiği ticari alışveri şin kazançlarından bahsetti : “Yeni Makineler ile Üretimim %50 arttı.” dedi. International Import&Export firması ile ilgili ayrıntılı bilgileri aşağıdaki satır lardan edinebilir ve La Recolte Du Monde aracılığı ile bir Dünya firmasıyla daha tanışabilirsiniz. Röportajımız başlıyor.
Omar Bey, sizi tanıyabilir miyiz?
Mısır merkezli bir şirket olan International Import&Export şirketinin sahibiyim. Uzun yıllardır bakliyat sektörüne hizmet veriyorum. Kuru gıda sektöründe Türk ve Avrupa piyasası ile çalışıyor ve büyük ölçekli ithalat ihracat işleri yapıyorum.
Türkiye ile ilgili iş bağlantılarınızdan ve burada bulunma nedeninizden bahseder misiniz?
Türk piyasasına nohut ve mercimek ithal ederken Mısır ve diğer ülkelere de buradan bakla ve iç bakla ihraç ediyorum. Bu işlerle ilgili eleme tesislerini Türkiye’den temin ederek kurdurduk: Bakla İşleme Tesisi, Fasulye Eleme Tesisi sayesinde üretimimiz %50 oranında arttı. Üretim verimliliğimizi artıran bu tesisler ve son teknoloji Türk makinelerinden duyduğum memnuniyeti özellikle belirtmek istiyorum. Şimdi yeniden Türkiye’de olmamın nedeni de yeni makineler temin etmektir: Sektörde etkili firmalarla birlikte Bakla Tesisi kuracağız. En yeni teknolojik makineler, yüksek kalite, iyi niyet nedeniyle Türkiye’de bulunan firmalarla iş ilişkilerimizin artacağını size söyleyebilirim.
International Import&Export’un işleme tesislerinin yıllık üretim kapasitesini öğrenebilir miyiz?
200250 kişilik çalışanımızla yıllık 2025 Bin ton üretim yapan işleme kapasitemiz var. Bu üretimin yarısı iç piyasaya yönlendiriliyor diğer yarısı da ihraç ediliyor. İşlediğimiz ürünleri öncelikle Türk piyasasına sunuyoruz. Ayrıca Avrupa’da Romanya, İtalya, İspanya’ya ulaştırıyoruz. Arap ülkelerinden ise, Irak, Libya, Suriye ile iş ilişkilerimiz mevcut.
Gelecekte hayata geçirmeyi planladığınız yeni projeleriniz var mı?
Yakın gelecekte mercimek işleme tesisi kurmayı planlıyoruz. Saatte 78 Ton kapasite ile çalışmasını hedeflediğimiz bu tesis sayesinde hizmet kapasitemiz genişleyecek ve büyüyeceğiz. Ayrıca büyük ölçekli satışlarımızın yanında küçük paketlerde de satış için hazırlanıyoruz. Şuan da Mısır’da saatte 10 ton kapasite ile çalışan pirinç işleme tesisimizde küçük paketlemeyi hayata geçirmeyi planlıyoruz. Yepyeni bir marka ismi ile iç ve dış piyasaya çıkacağız. Aklımızda bir marka adı var. Ancak şimdilik biz de saklı kalsın. İleride de bütün bakliyat ürünlerimizin küçük paketleri olacak. Zaman içerisinde doğru iş planlaması ile daha da büyümeyi hedefliyoruz.
Mısır’daki kaçıncı büyük tesissiniz?
İşleme tesisleri ve hattı sayesinde kalite bakımından Mısır’da bir numarayız. Mısır’daki bakliyat çuvallarımız piyasadaki müşterilerimize güven veriyor. İş başarımızın temelinde teknoloji var: Makinelerimiz gerçekten zamandan tasarruf sağlıyor. Özellikle eleme ve temizleme makinelerinden iyi verim alıyoruz. Zamandan, iş gücünden tasarruf edince üretim kapasitemiz de doğru orantılı olarak artıyor. Üstelik, işlem bitiminde elde edilen sonuç da tek kelime ile “kaliteli”!
Son olarak ne söylemek istersiniz?
Türkiye’deki “teknolojileri yakından takibe devam edeceğiz. Ve inanıyorum ki Türkiye ile iş ve dostluk ilişkilerim kesintisiz sürecektir.