Serkan Özada, “Bugün İK’nın baş etmeye çalıştığı en önemli sorunların başında firmaların yetenekli personel bulamama sorunu gelmektedir. Küreselleşen dünyada, yeteneği bulmak ve kuruma sadakatini artırmak noktasında İK Uzmanlarına çok iş düşüyor.
“GİDERİK olarak dünyanın değişen dengelerini işverenlere ve İK uzmanlarına anlatmaya çalışıyoruz. Farkındalık yaratmak birinci hedefimiz.” dedi.
26 Ekim günü GİDERİK tarafından düzenlenecek ve İŞKUR, MTSO, OSB,MERSİNGAD gibi kurum ve kuruluşlar tarafından desteklenecek İnsan Kaynakları Yönetimi ve Liderlik Zirvesi’nde “İK ve Liderlik alanında Dünyada neler oluyor?” sorusu tartışılacak.
GİDERİK Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Özada röportajımız başlıyor.
Sizi tanıyabilir miyiz?
Mersin Üniversitesi iktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezunuyum. 2006 yılından beri Mersin Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’nde Tanıtım ve Organizasyon Şefliğini yürütmekteyim. Kurumumuz iş arayanlar ile işverenler arasında bir köprü görevi görmektedir.
GİDERİK (Girişimci İnsan Kaynakları Derneği) kurucususunuz. GİDERİK hakkında bilgi alabilir miyiz?
GİDERİK 3 Ocak 2017 yılında kuruldu. Derneğimizin kuruluş nedenini şu soru özetlemektedir: “İşkur’un faaliyetlerini topluma, işverenlere ve firmaların insan kaynakları yetkililerine nasıl anlatırız?” sorusuyla başlayan mücadelemiz, bugün daha geniş çerçevede; İnsan Kaynakları Departmanında çalışanları bir araya getirerek, KOSGEB, İşkur ve SGK’nın güncel ve doğru bilgilerini paylaşmak, iletişim akışını hızlı, güçlü ve etkili tutmak hedefi ile yolumuza devam ediyoruz.
GİDERİK, kurulduktan hemen sonra bölgemizin en büyük İnsan Kaynakları Zirvesi’ni 14- 15 Mart tarihleri arasında Mersin İŞKUR öncülüğünde düzenledi. Ayrıca Çukurova Kalkınma Ajansından bir proje kazanarak; “İnsan Kaynakları Departmanı’nda çalışanların seçme ve yerleştirme yeteneklerini geliştirmek için eğitimler verildi. Halen de bu tarz projelere çok önem veriyoruz.
GİDERİK yoluna hızlı bir şeklide devam ediyor ve bugün itibariyle 100 üyeden fazla üyemiz olduğunu da söyleyebilirim
Üyelerinizi belirlerken kriterleriniz nelerdir?
Üye olmak isteyenler için en az iki dernek üyesinin referans olması gerekmektedir. GİDERİK içerisinde üyeleri seçmek için de bir komisyon bulunmaktadır. Üye profilimizi ise firmaların üst düzey yöneticileri, İnsan Kaynakları Yetkilileri, STK’lar ve de işverenler oluşturmaktadır.
Üniversite öğrencileri ni de GİDERİK olarak çalışma yapmak ve üye profilimize eklemek hedefindeyiz. Mersin’de bulunan Mersin Üniversitesi, Çağ Üniversitesi ve Toros Üniversitesi’nin öğrenci kulüpleri başkanları ile iletişim halindeyiz ve işbirliklerimiz söz konusudur.
Amacımız, İnsan Kaynakları Departmanı’nda çalışmak isteyenleri veya işgücü piyasasında herhangi bir departmanda çalışmak isteyenleri doğru kanala yönlendirmektir.
İyi bir insan kaynakları yapılandırması nasıl olur?
Çukurova Bölgesi’nde kurumsallaşma yolunda olan aile şirketleri çokça bulunuyor. Ve şirketler, bir kişiye bağlı olmadan firmanın bütün sistemini kurup, kişiden bağımsız bir şekilde bu sistemi yürütmek istiyorlar. Bu amaç için de eğitim ve danışmanlık alan ya da almak isteyen pek çok kuruluş var.
GİDERİK olarak insan kaynakları departmanına yüklediğimiz anlam ise şu; Kurumsallaşma ve markalaşma yolunda olan firmaların kesinlikle güçlü bir insan kaynakları yönetimine ve planlamasına ihtiyacı var.
Çünkü Kurum ve öngörülen pozisyon için doğru insanı, doğru zamanda istihdam etmek, firmanın yaşayacağı sorunlara çözüm niteliğinde olacaktır. Özellikle kriz dönemlerinde profesyonel bir şekilde yapılandırılmış insan kaynakları departmanı sorunları planlı bir şeklide çözmek için de çalışan lokomotif departmandır.
Ayrıca firmalarda gördüğümüz önemli bir hatayı burada belirtmek istiyorum: İK ile Muhasebe Departlamanları iç içe geçmiş durumda. Oysa yapılan iş çok farklı: insan kaynakları, potansiyel personel ihtiyaçlarını diğer yöneticilerle belirler, işe alımları (CV kabulü, mülakat vb.) yapar, işe alım kriterleri ve işe alım sürecini gerçekleştirir. Oryantasyon sürecini yönetir. Çalışanlar arası iletişimi, koordinasyonu kurar. İş Analizleri yapar.
Yine performans sistemi ile verimli çalışıp çalışmadığını ölçerler. Eğer verimlilik düşük ise bunu düzenleyici ya da önleyici eğitimler vermek için yetiye sahiptirler. Çalışan motivasyonunu yükseltici k organizasyonların da odak noktasıdır.
Size yurtdışından örnekler vermek istiyorum: Bir yemek organizasyonundan keyif alanlar kimler? Bir spor etkinliğinden kim hoşlanır? Sosyal Sorumluluk projelerinin içinde olmak isteyenler var mı? Hepsi için ayrı ayrı etkinlikler düzenleyerek aslında kişilere özel planlamalar yapmaktadır bugün yurtdışındaki kurumsal firmalar.
İşletme sahiplerine önerileriniz nelerdir?
İşverenler için az maaş ile çalıştırdıkları çalışanlar cazip geliyor. Oysa tercih kriteri verilecek maaş değil, adayın firmaya katacakları üzerinden belirlenmeli. Firmayı bir adım ileri taşıyacak personel iyi personeldir. İşletme sahiplerine önerim, devletin İŞKUR, KOSGEB, SGK kanalı ile verdiği maddi desteleri düzgün bir şekilde takip etmeleri ve öncelikli tercih kriterini “yetenekli personel” olarak belirlemeleridir.
Son olarak söylemek istediğiniz nedir?
İşverenler, “Kurumsallık İlkesini” karıştırıyorlar. Çalışanların maaşlarını vermek- sigortalarını yatırmak- vergi vermek üçlüsünü yaptıklarında kurumsallaştıklarını düşünüyor. Oysa bu sadece yasal yükümlülükleri yerine getirmek oluyor.
Bu üçleme üzerine, sosyal sorumluluk projeleri hayata geçirerek çevreme değer katıyorsam kurumsallaşmaya başlamışım demektir.
SOSYAL FİRMALAR ÇEVRESİNE DUYARLI FİRMALARDIR.
Bugün firmalarımıza baktığımızda müşteri bağlılığı istiyorlar, markalarını tanıtmak için büyük bütçeler ayırıyorlar. Bilboardlar, afişler, dosyalar, promosyonlar gibi eski nesil reklam ve tanıtım çalışmalarından ziyade çevresindeki kamuya yararlı organizasyonlarda ya da kendi üretim alanıyla ilgili sosyal organizasyonlarda yer almaları müşteri-firma arası duygusal bir bağ oluşturacaktır. Bu nedenle firmalarımız çevresinde ki doğru projelerin en büyük destekçileri olmak zorunda. Bunu gören firmalar bir adım daha öne çıkacaktır.