MENJETA, “ETİYOPYA’DA DEĞERLİ PEK ÇOK TARIM ÜRÜNÜ VAR”
Etiyopya’nın Shashamane Şehri’nden değerli bir ismi La Recolte Du Monde Dergisi 17. Sayısı’nda ağırlıyoruz: Mulualem Menjeta. Bakliyattan susama pek çok kuru gıdanın üretildiği ülkede, klasik yöntemlerle yapılan tarım aktivitesi günden güne mekanizasyona doğru eviriliyor. Bu gelişim sürecine eşlik ederek tesis yatırımı yapan firmalardan biri de Mulualem Bey’in şirketi.
Mulualem Menjeta, uzun arayışları sonucunda tercihini Türk makinelerinden yana kullandı. AKY Technology’de ağırladığımız ve La Recolte Du Monde Dergisi’nde yayınlanmak üzere röportaj yaptığımız Menjeta, siz değerli sektör temsilcileri için bilgi ve fikirlerini paylaştı.
KEŞFEDİLMEYİ BEKLEYEN PAZAR ETİYOPYA
Çeşitli kaynaklardan edindiğimiz bilgiye göre, Dünya’da ekilebilen toprakların yüzde 33’ü Afrika’da, Afrika’daki ekilebilir toprakların yüzde 33’ü de Etiyopya’da bulunmaktadır. Ayrıca Etiyopya, Afrika’nın su kaynakları bakımından en zengin ülkesi konumundadır: Nil Nehri’ni besleyen 9 tane büyük nehir bulunmaktadır; Büyüklü küçüklü onlarca göl vardır.
Bu bereketli topraklarda tarım geleneksel yöntemlerle yapılmakta ve makine kullanımı anlamında boşluklar bulunmaktadır. Etiyopya yatırımcıları bekleyen önemli bir Pazar konumundadır.
Türkiye’den Etiyopya’ya haftanın 7 günü uçak var. Yolculuk ortalama 5 saat sürüyor. Ayrıca önemli bir ayrıntıyı daha belirtmekte fayda var: Etiyopya güvenli yeridir.
Etiyopya Halkının Türklere yaklaşımına gelecek olursak geçmişe bir bakmamız gerek: 1835 yılında İtalyanlar, Etiyopya’yı sömürgesi yapmak için saldırır. Etiyopya da bu saldırıyı bertaraf etmek için Osmanlı’dan yardım ister. Osmanlı İmparatorluğu, Yemen’den 100’lerce asker ve 10 bin civarı da silah gönderir. Bu silahlarla ordu hazırlanır ve İtalyan ordusu püskürtülür. Bu tarihi geçmiş nedeniyle Etiyopya Türk dostudur. Oraya giden askerlerimiz orada evlilikler yapmışlardır. Ülkenin Harar Bölgesinde yaşayan yaklaşık 2. buçuk milyon kişi ‘biz Türküz, Türk kökenliyiz’ demektedir.
MULALEM MENJETA, “ETİYOPYA’YA ÖZEL VE MARKA DEĞERİ OLAN PEK ÇOK ÜRÜN VAR”
Makine temin etmek için geldiği Türkiye’de AKY Technology markalı eleme makineleri tercih eden Menjeta, “İsmim Mulalem Menjeta. 5 Haziran 1989 yılında dünyaya geldim. İngilizce Dili üzerine eğitim aldım. Türkiye’de AKY Technology’de iş için bulunuyorum. Mercimek Eleme Tesisi temin edeceğiz. Etiyopya’nın Sashammane şehrinden geliyorum. Aile şirketiyiz. Börhanu (?) 12 yıl önce ağabeyim Gırhanu Menjeta tarafından kuruldu. Çeşitli bakliyat ürünleri özellikle de nohut ve mercimek ticareti yapıyoruz. Etiyopya çiftçisinin mahsulünü alıp satıyoruz.” dedi.
İthalat- ihracat durumu hakkında bilgi veren Menjeta, “Bugüne kadar bakliyat ürünü ihraç etmedik. Ancak 2018’in Eylül ayında bazı ürünleri ihraç etmek gibi bir planımız var. Hazırlıklarımız sürüyor. İthalat durumumuza gelecek olursak da; bazı tohumlar ile inşaat malzemeleri ithal ettik. İnşaat malzemeleri ilgilendiğimiz diğer ticaret başlığı.” şeklinde bilgi verdi.
Etiyopya’daki genel ekonomik durum ve tarımın ekonomideki yeri hakkındaki bilgi ve görüşlerini paylaşan Menjeta, “Etiyopya’da ülkeye özgü pek çok şey var. Kahvesi çok özeldir; ekmeği özeldir; susamı meşhurdur. Tahıl, mısır, arpa, darı, bir yulaf çeşidi olan teff Etiyopya’da yaygın olarak yetiştirilir.
Etiyopya ekonomisinin lokomotifi tarımdır. Ülke nüfusunun %75’i tarımla uğraşmaktadır. Tarım geleneksel yöntemlerle yapılmaktadır ve sulama sistemi çok fazla gelişmemiştir. Ancak Etiyopya yabancı yatırımcılar için bir cazibe bölgesidir ve tarımda insan gücünün yerini adım adım teknoloji almaktadır.
Devlet son dönemde çiftçiyi mekanizasyon anlamında destekleyici politikalar devreye koydu: meyve, fasulye, bakliyat, susam üreticileri özellikle destekleniyor.” dedi.
Kendi tarım topraklarına da sahip olan Minceto, bu yıl topraklarımızdan verim alamadık. O nedenle yöre çiftçisinden ürün temin ettik. Elenmeyi bekleyen 200 ton ürünümüz var.” dedi.