UÇAK KRİZİ TARIMI OLUMSUZ ETKİLEDİ.

image3.img.640.medium

Rus askeri uçağının Türkiye hava sahasına izinsiz giriş yapması ve uyarıları göz ardı etmesi üzerine düşürülmesi, Türkiye ve Rusya arasındaki ekonomik ilişkileri de olumsuz etkiledi. Rusya’dan tarım alanında bir dizi yasak geliyor.

1 Ocak itibariyle Rusya, Türkiye ile tarım ticaretine ambargo getiriyor. Rusya’nın Türkiye’ye yönelik gıda ithalatını yasaklaması ile ülke ekonomisinin 764 milyon dolar zarara uğraması bekleniyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’ten gelen açıklamaya göre; Rusya’nın almadığı ürünlerin iç pazara dönmesi özellikle yaş sebze- meyve ürün fiyatlarında önemli bir düşüşe neden olacak. Üretici açısında zarar olmakla birlikte yeni pazar arayışına devam ediliyor. Bakan Eker, “ 1 Ocak tarihine kadar ilişkilerin düzeleceğini umut ettiklerini ancak bu süreçte ihracatçılar için alternatif pazar bulma gayretinde olacaklarını” belirtti.

Uçak Krizinin yaşandığı tarihten itibaren 160 Ton ürün Rusya’dan Türkiye’ye geri döndüğü Bakan Eker tarafından ifade edilirken hangi ürünlere ambargo getirileceği tam olarak açıklanmadı.

Uçak Krizinin yarattığı etkiden Antalya’da etkilendi. Rusya’ya ihracat yapan başlıca  illerden olan Antalya’da ürün fiyatları üreticiyi üzdü.  Bazı ürünlerde ilk haftadan %50 oranında yaşan düşüşler oldu. Salkım domatesin fiyatı 2.80TL’den 1.40 TL’ye kadar geriledi.

Bu kriz bakliyat sektöründe de belirsizlik yarattı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir