TÜRKİYE’DE KENEVİR ÜRETİLECEK

kenevir bitkisi

 

Türkiye, kenevir ekimine ağırlık vermeye hazırlanıyor. Bir endüstriyel bitki olan kenevirin, uyuşturucu yapımında da kullanıldığı için pek çok ülkede ekimi yasak. Kumaş yapımında kullanılan, ilaç sektörü ve kağıt sektörü gibi sektörlerde hammadde olan Kenevir hakkında TC. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklama yaptı “Türkiye’de kenevir üretimine başlanacak” dedi.

Uyuşturucu yapımında kullanıldığı gerekçesiyle dünyanın pek çok ülkesinde yasak olan kenevir bitkisinin, Türkiye’de 2016 yılında  Resmi Gazete’de yayınlanan “Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü Hakkında Yönetmelik” ile izinli kenevir yetiştiriciliği ve izinsiz kenevir yetiştiriciliğine ilişkin yapılacak işlemlere ilişkin usul ve esaslar ortaya konmuştu. Bu kapsamda izinli kenevir yetiştiriciliği; Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak illerinde ve bu illerin bütün ilçelerinde yapılabilmekte.

9 Ocak tarihinde, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde Yerel Yönetimler Sempozyumu”nda Kenevire ilişkin basına açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Plastik poşete karşı başlatılan kampanyaya da değinerek poşet yerine kenevirden imal edilen filelerin kullanılmasını önerdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Biz keneviri ithal ediyoruz. Kenevire dayalı yapılması gereken şeyler varsa ithal ürünlerle yapılıyor. Gıda Tarım Bakanlığı bu konuda çalışmalara başlıyor” dedi.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir