Tarım Sektörü 
Entegre Yönetim Bilgi Sistemi (TARSEY)

Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi (TARSEY)Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı,Tarım Sektöründe önemli bir projeye imza attı. Entegre Yönetim Bilgi Sistemi’ni(TARSEY) hayata geçirdi. Tamamen yerlibir yazılım olan TARSEY, çiftçinin arazile-rindeki verilere anında ulaşmasını sağlayacak.

T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 2015 yılının ilk çeyreğinde TARSEY’i hayata geçirdi. Konu ile ilgili çiftçileri bilgilendirme çalışmaları sürdürülüyor. İsteyen Çiftçilere İPAD vereceklerini açıklayan Bakan Eker, yabancı bazı ülkelerinde tamamen yerli üretim olan bu yazılıma ilgi gösterdiğini ve dost ülkelerle TARSEY’i paylaşabileceklerini
belirtti.

TARGEY çiftçi için arazi, ürün ve faaliyet takibi yapıyor, tarım arazilerinin durumunu ölçüyor. Topraktaki ve üründeki değişiklikleri izleyebiliyor. TARSEY, kullanıcısına anında takip olanağı sunuyor.TARSEY, Türkiye genelinde kurulan veri istasyonlarıyla, tüm tarım arazilerinin 24 saat anlık olarak izlenmesine olanak sağlayacak.Ayrıca istasyonlar insanın duyamadığı sesleri de algılayabiliyor. Sistem yüksek sesleri algıladığı gibi böceklerin hışırtısını bile alabilecek hassasiyetle çalışıyor. Bitkinin anlık gelişmesini alıyor. Meteorolojik unsurları bitki üzerindeki etkilerini an ve an inceliyor.Bunu grafiklere de dökebiliyor. Ayrıca çiftçiyedurumla ilgili uyarı gönderiyor.

Çiftçi ürünü ektikten sonra TARSEY’den gelen veriler sayesinde hastalık gelebilme ihtimalini öngörebilecek ve önlemlerini alarak verimliliğini artırabilecek.
Bakanlık TARSEY sayesinde çiftçinin işini kolaylaştırmayı ve verimi artırmayı hedefliyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir