YENİ BİR TÜR TANIYALIM: MAKADEMYA FINDIĞI (CEVİZİ)

macadamia

Makademya Fındığı, Türkiye’nin çok yakından tanıdığı bir fındık türü olmamakla birlikte Amerika ve İsrail’in çoktan fark ederek üretime geçtiği bir türdür. Genetiği ile oynanarak topraklarına uyumlandırma sürecinin ardından üretimine başlanan bu tür, Avustralya Kıtası’ndan dünyaya yayılmıştır ve Öncelikli olarak içerdiği yüksek yağ oranı nedeniyle kozmetik sektöründe ve yağ sanayinde hammadde olarak kullanılmaktadır. Türkiye’de girişimciler tarafından keşfedilerek ekiminin yapılması halinde bazı bölgelerimizde genetiği ile oynanmadan üretilebileceği öngörülmektedir. Tamamen orijinal ürün üretimi Dünya ticaretinde önemli bir tercih sebebidir.

 

Makademya Fındığı, tam anlamıyla bir yağ deposudur. Bir tanesinde %65- 70 arasında bir yağ oranı vardır. Bildiğiniz fındıktan 2 kat daha büyük ve daha yağlı bir yapıya sahiptir. İçeriği oldukça özel bu fındık türünde hiçbir meyvede bulunmayan “palmitoleic asit” bulunur. İnsan vücudu tarafından üretilebilen bu asit yaşlandıkça daha da az üretilir. Nemlendirici bir yağ olduğu için kozmetikte sıklıkla kullanılır.

Makademya Fındığı, 1920’lerde Hawaii Adası’nda yetiştirilmeye başlanmış ve dünyaya buradan yayılmıştır. Bugün Avusturalya başta olmak üzere, Hawaii, Güney Afrika, İsrail, Kenya, Bolivya, Yeni Zelanda ve Kosta Rika’da zirai üretimi yapılmaktadır.

 

Makademya Fındığı Nasıl Bir Ekosistem İçerisinde Yetişir?

Makademya Fındığı, sıcak iklimleri sever. 3 C°’ye kadar soğuklara karşı dayanıklı olmakla birlikte yetişebildiği ideal ısı 16- 25 °C’dir. Deniz seviyesine yakın yerlerde yetişme oranı daha yüksektir. 600m üzeri yüksekliklerde Makademya Fındığı büyümesi yavaşlar ve verim geç olur. Ayrıca rüzgar da verimi etkilemektedir. Kuvvetli rüzgar ağaçları kurutur ve meyvelere zarar verir.

Makademya Ağacı, iyi drenajlı ve verimli toprakları ve yıllık 1000- 2000mm yağışı tercih eder.

Makademya Fındığının ticari yetişkinlik için en tercih edilen türleri “Keaau, Kakea, Kau, Purvis, Pahala, Mauka ve Makai’dir. Bu çeşitlerin içerdiği yağ oranı ortalama %73’tür ve şeker oranı da çok düşüktür.

 

Makademya Bitkisi Ne Zaman Ürün Vermeye Başlar?

Makademya ağacı, aşılama ile genellikle çoğaltılır ve ticari kalitedeki tohumları 7 ila 10 yıllık bir süre geçtikten sonra iyi şekilde meyve verir; ancak bir kere yetiştiğinde de yaklaşık olarak 100 yıl boyunca meyve vermeye devam eder.

Yetiştiricilikte genç fidanlara gübreleme önerilmez. İlk önce toprağa alışması beklenir. Gübrelemede ise gübrenin fidan gövdesine değmemesine dikkat edilmelidir. Topraktaki çinko yetecek oranda olmalı değil ise çinko takviyesi yapılmalıdır.

Makademya Fındığı olgunlaştığında yere düşer ve yerden toplanır. Bu nedenle yüzey temiz ve otlardan temizlenmiş olmalıdır. Makademya Fındığı haftada bir kez yerden toplanmalıdır. Çok fazla bekletilirse kalitesi düşer , fare ve diğer kemirgenler tarafından çeşitli zararlara maruz kalır. Hasat boyunca dallar sallanarak yere düşmesi sağlanır. Olgunlaşmamış Makademya Fındığı toplanmamalıdır. Hasattan sonra ise yeşil kabuk hemen atılmalıdır.

 

Türkiye’de Makademya Fındığı Yetiştiriciliği Ne Durumda?

Ekosistemi uygun olan Iğdır, Urfa ve Adıyaman gibi bazı sıcak yörelerde üretilebileceği öngörülmektedir. Kuruyemiş olarak satılabileceği gibi yağı çıkartılarak alternatif pazarlara yönlendirilebilir. Giresun Fındığında Omega- 3 bulunurken Makademya Fındığı’nda Omega 7 de bulunmaktadır.

Türk toprakları bu bitkinin genetiği ile oynamadan tamamen organik ve orijinal olarak üretimine uygun iklim şartlarına sahiptir. Bu üretimin yapılması halinde üretici, güçlü bir Dünya oyuncusu olabilir.

 

 

3 Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir