Rus Buğdayı 2022’de Adından Söz Ettirecek

Dünyanın önemli buğday üreticisi ve ithalatçısı ülkelerinin başında Çin, Hindistan ve Rusya gelmektedir. Buğday pazarına hakim olan Çin’in ardından ikinci sırada Hindistan gelmektedir. Hindistan ülkesinde ortalama 98 milyon ton buğday üretimi yapılmaktadır. Hindistan’da pirinçten sonra en önemli gıda buğdaydır. Rusya ise, 85 milyon ton ile dünyada en çok buğday üreten ülkeler arasında üçüncü sırada yer almaktadır.
Dünya Gazetesi’nden Evrim Küçük’ün 4 Ocak 2022 tarihinde hazırladığı habere göre; Türkiye’nin buğday ithal ettiği öncelikli coğrafyalardan olan “Karadeniz bölgesi” buğdayın fiyatı 2022 yılında yükselebilir. Buna gerekçe olarak ise; Rusya’nın buğday ihracatını sınırlaması ve AB, Avustralya gibi ülkelerde yaşanan yüksek proteinli buğday üretimindeki azalma gösteriliyor.

Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı’nın en son araştırmasında belirttiği tahminlere göre; Rusya’nın 2021-22 yılında, Temmuz-Haziran döneminde, buğday üretiminin 75.5 milyon ton olacağı öngörülüyor. Bununla birlikte ihracatın ise 36 milyon ton olmasını bekliyor. Bu da ülkenin üretiminde yüzde 12, sınır ötesi satışlarında ise yüzde 6 gerileme anlamına geliyor. Üretimin gerilemesi Karadeniz buğdayı fiyatını yukarıya itebilir.
2021-22 yılında arazi koşullarını ve mahsulün durumunu etkileyen nemli koşullar; Karadeniz’in buğday ticaretindeki başlıca rakibi olan AB’deki buğday mahsullerinde bu yılki pazar trendinin şekillenmesinde önemli bir rol oynadı.

Batı Avrupa’da hasattan önceki yağışlı ve soğuk hava, hasatta gecikmelere ve buğday kalitesinde düşüşe yol açtı. Bir diğer büyük üretici Avustralya’da da La Nina etkisiyle artan yağışlar, buğday kuşağında kaliteyi önemli ölçüde azalttı ve piyasa katılımcılarına göre öğütebilir ürün oranını 2020-21 sezonundaki yüzde 65-70’ten 2021-22’de yaklaşık yüzde 35-45’e inecek. Arjantin’e bakıldığında da buğday ihracatına yönelik sınırlamalar dikkat çekiyor. Buğday üretiminin 2021-22 döneminde yüzde 13 artışla 20 milyon ton olması bekleniyor. Normal şartlar altında bu durum rekor seviyede buğday ihracatıyla sonuçlanabilirdi fakat Tarım Bakanlığı enflasyonla mücadele amacıyla geçen ay, 2021-22 buğday ihracatını 12.5 milyon ton ile sınırlandırdığını duyurdu. Tarım Bakanlığının bu tahminleri çerçevesinde; Rusya’nın hem navlundaki artış hem de üretim kalitesindeki bozulmadan ötürü diğer büyük üreticilerin Rusya ile rekabet etmekte zorlanacağı ve özellikle 2022’nin ilk yarısında yüksek proteinli buğday arzında, Rusya’nın en önemli kaynak olarak öne çıkacağı belirtiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir