AKY Technology, Anahtar Teslim Ceviz İşleme Tesisleri Kuracak

AKY Technology; hububat, bakliyat, kuruyemiş, tohum ve yağlı tohum sektörüne 2015 yılından beri eleme, temizleme, paketleme ve taşıma makineleri geliştirerek imal ediyor.

Kuruyemiş sektörüne özel çözümler sunan ve “Ceviz Kırma ve Temizleme Makinesi” geliştirerek imal eden Kuruluş, 2020 yılında anahtar teslim ceviz işleme tesisleri kurmaya hazırlanıyor.

Gökmen Akyürek, “ Dünyanın Kaliforniya, Şili, Cezayir, Bulgaristan, Arjantin gibi farklı noktalarına ceviz kırma ve temizleme makinesi gönderdik. ‘Dünyada ceviz nasıl yetiştiriliyor ve işleniyor? Ceviz üreticilerinin ihtiyaçları nedir?’ iyi anlamış durumdayız. Türkiye’de ceviz üretimi son 15 yıldır atakta. Bu ürünü işleyen makineler ise Amerika, İspanya, Fransa ve İtalya’dan getiriliyor. Bir Türk makine markası olarak ceviz işleme sürecini yöneten bütün makineleri üretmeye talibiz.” dedi.

Gökmen Akyürek, “AR- GE çalışmalarımız devam ediyor”

2019 yılında, ceviz ürününde AR- GE çalışmalarına ağırlık verdiklerini belirten Gökmen Akyürek, aynı zamanda son üç yıldır robot üretimi gerçekleştirerek sektöre teknolojik çözümler sunduklarını kaydetti.  2015 yılında yüzde 100 yerli sermayeyle Mersin’de kurulan AKY Technology olarak Mersin Tarsus 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim fabrikaları ve 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde ise imalat fabrikası ile toplam 55 bin metrekare alanda makine ve ekipmanlarını ürettiklerini ifade etti.

Akyürek, “Sektörlerin ihtiyaçlarına uygun daha teknolojik makineler geliştirmek için AR- GE çalışmalarımız devam ediyor. Bunun için sektörde söz sahibi kuruluşlarla fikir alışverişi içerisindeyiz. 2019 yılı içerisinde tamamladığımız ve piyasaya servis ettiğimiz teknolojilerimiz arasında ceviz kırma makinesi var.  Hububat ve bakliyat üzerine çalışan Elektronik Analiz Sistemleri ve Analiz Makinelerimiz de satışa çıktı. 2020’de yeni ürünler için yeni makinelerle geliyoruz” şeklinde konuştu.

“Son 15 yılda Türkiye’nin ceviz üretiminde büyük artış var”

Üretim Parkurunda ürünü uzun süre dolandırmadan sonuç alınan bir proses mekanizması geliştirdiklerini dile getiren Gökmen Akyürek, “Dünya Gıda Piyasası’nda, son yıllarda ekonomik olarak en çok gelir getiren meyvelerden biri ceviz. Bunun farkında olan Dünya ülkelerinden Çin ve Amerika ile son 15 yıllık süreçte de Türkiye ceviz üretimine ağırlık verdi. Cevizin dış yüzeyine zarar vermeden, formunu koruyarak kabuğundan ayırmak sektör temsilcileri için önemli. Biz de ihtiyaca cevap veren nitelikte bir makine ve üretim prosesine imza atmış bulunuyoruz” dedi.

 

 Ceviz Temizleme ve Kırma Makinesi başarılı sonuç veriyor

Ceviz Kırma ve Temizleme Makinesi’nin, cevizi kabuğundan yüzde 98 oranında ayırmayı başardığını ve iç cevizi yüzde 75 ve üstü oranında kelebek formunda ikiye bölerek ayırabilme özelliğine sahip olduğunu aktaran AKY Technology İcra Kurulu Başkanı Gökmen Akyürek, “Ceviz Kırma ve Temizleme Makinesi, Chandler, Fernor gibi 20 farklı Amerikan ceviz türünde denendi. Ürünü kırma metodu sayesinde, cevizi çevreleyen altın sarısı zara neredeyse hiç hasar vermediğinden, aflatoksin gibi bakterilerin ürün yüzeyinde oluşması önlüyor. Bu da artık sınırların olmadığı uluslararası gıda ticaretinde avantaj sağlıyor. ” dedi.

 2020 yılında anahtar teslim ceviz işleme tesisleri kuracağız.

Ceviz soyma, kurutma, kabuklu cevizi boylama, kabuklu cevizi kırma ve paketleme süreçlerinin tümünü yöneten makine ve ekipmanlar üreterek, anahtar teslim ceviz işleme tesisi kuracaklarının altını çizen Gökmen Akyürek, “Dünyada gıda hijyeni önemli bir başlık. Cevizi geleneksel yöntemlerle kırmak bu noktada pek güvenli değil. Günümüzde insan faktörüyle bulaşan rahatsızlıklar çoğaldı. Ceviz kırıldıktan sonra ışıl işlem gören ya da yıkanan bir ürün de değil. Cevizin ticari değeri yüksek bir ürün olduğunu da düşünürsek, el değmeden kabuğundan ayrılması önemlidir. Ceviz işleyicilerinin taleplerine göre; tesislerimiz 1 tondan 10 tona kadar ceviz işleyebilecek.” dedi.

 

Gökmen Akyürek, “Mersin Serbest Bölgesi’nde, bundan 10 yıl önce, Türkiye’nin ilk ceviz kurutma tesisini biz kurduk. Bugün de sektörün önde gelen büyük ceviz üreticileriyle fikir alışverişinde bulunarak, ceviz konusunda AR- GE çalışmaları yürütüyoruz. 2020 yılından itibaren ceviz işleme makinelerini AKY Technology Showroom’unda görebilirsiniz.” şeklinde konuştu.

 

 “Yıllık 150 tesis kurabilme kapasitemiz var”

Yaklaşık 350 çalışanı ile Türkiye ve Dünya Kuru Gıda Sektörüne hizmet verdiklerini belirten Akyürek, 350 farklı makine ve ekipman ürettikleri ve yılda 150 adet anahtar teslim tesis kurabilme kapasitesine sahip olduklarını kaydederek şunları söyledi: “Bakliyat makineleri alanında olan Alman, Danimarkalı ve Avusturyalı şirketlere rakip durumdayız. 23 üretim bölümümüzde imalat ve montaj çalışmalarını yürütüyor, bakliyat eleme makinaları ve tohum işleme makinaları, taşıma ve silo sistemleri, paketleme makinaları ve ekipmanları, paketleme sonrası makinalar ve ekipmanları ürün gruplarımız arasında yer alıyor.”

 

“63 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz”

Tarladan gelen natürel ürünün temizlenme aşamasından, paketleme aşamasına kadar tüm süreçleri yürüten dev ölçekli tesisler kurduklarını söyleyen Gökmen Akyürek, 2019 yılı itibariyle ihracata ağırlık vererek 63 ülke ile ihracat yaptıklarını ve pek çok ülkede marka olma yolunda emin adımlarla ilerlediklerini vurguladı. 2018 yılında hedeflerinin ticaret yapılan ülkelerin sayısını ve ürün çeşitliliğini artırmak olduğunu söyleyen Akyürek, “2018 yılında 47 ülke ile çalışırken bugün 63 ülkeye makine gönderiyoruz. Ekonomik düzlemde pozisyonumuzu korurken, yeni teknolojilere imza atmayı ve dış pazarımızı genişletmeyi sürdürdük” dedi.

“3’üncü fabrika yatırımı ile üretim kapasitesi yüzde 50 arttırılacak”

Dolar kurunun yükselmesinin ardından başlayan ekonomik dalgalanmaya rağmen ürün portföyünü arttırdıklarını ve birçok ülke ile yeni ticari bağlantılar kurduklarını ifade eden Gökmen Akyürek, “AKY Technology olarak, kriz ile mücadele ederken 2019 yılının ilk 8 ayında yapılan cironun yüzde 63’ü yurtdışındaki ülkeler ile gerçekleştirdik. Pozisyonumuzu başarı ile korumayı sürdürürken yeni bir fabrika edinerek yatırım yaptık. Mersin- Tarsus 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde 19 bin metrekare alanda 3’üncü fabrikamızı kuruyoruz. Bu yeni yatırım ile 2020 yılında üretim kapasitemizi yüzde 50 artırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir