Mersin’de Bakliyat Yemekleri Tanıtıldı.

IMG_4408

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü tarafından ilan edilen 2016 Uluslararası Bakliyat Yılı çerçevesinde Mersin Ticaret Borsası ve Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TASPAGON) işbirliğiyle 23 Ocak 2016’da Mersin Hilton Oteli’nde “Bakliyat Yemekleri Sergisi” düzenlendi.

Türkiye’nin farklı illerinden gelen 20 Aşçı tarafından 120 çeşit bakliyat yemeğinin pişirildiği Bakliyat Yemekleri Sergisi’nde iş ve siyaset dünyasının önemli isimleri ağırlandı.

 

2016 Uluslararası Dünya Bakliyat Yılı kapsamında, Mersin Ticaret Borsası ev sahipliğinde “Bakliyat Yemekleri Sergisi” düzenlendi. Hem yenilikçi hem de geleneksel 200 adet bakliyat yemeği katılımcılara ve basın mensuplarına tanıtıldı. Sergiyi takiben bakliyattan yapılan yemekler katılımcılara servis edildi ve bakliyatın sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşamdaki payını anlatan sinevizyon gösterisi izletildi. Bakliyat Sektörünün önemli isimlerini buluşturan etkinlik protokolün konuşmaları ile tamamlandı.

Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Kanada Ankara Büyükelçisi John Holmes, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Ömer Uyan, İl Emniyet Müdürü Rahmi Baştuğ, Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, Uluslararası Bakliyat Konfederasyonu ve Mersin Ticaret Borsası Meclis Başkanı Hüseyin Arslan, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mahmut Arslan, Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Tufan, Hollandalı aşçı, fotoğrafçı ve haber muhabiri Wilco VanHerpen, Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞPAKON) üyeleri ve aşçıları, iş adamları ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

 

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, “Bakliyatı değerli yapan özellik yüksek besin değeridir. Bakliyat zengin ya da fakir bilinçli beslenmek isteyen herkesin gıdasıdır. ” dedi.

Bakliyatın çağımızın hastalıkları olarak gösterilen obezite, kalp ve damar hastalığı, diyabetle mücadelede güvenilir bir besin kaynağı olduğunu belirten Özdemir, “ Mersin dünyanın önemli bakliyat merkezlerinden biridir. Ülkemizde bakliyat ile ilgili sanayinin %70’i Mersin’de bulunmaktadır. Kentimizde yaklaşık 200 tane firma bu sektörde üretim yapmaktadır. Bu sektörde çalışan insan sayısı 10 Binlerle ifade edilmektedir. Her yıl ilk 500’de açıklanan sanayi kuruluşunun içinde yer alan 5 Mersinli Kuruluş’un 3’ü bakliyat ticareti ile uğraşmaktadır.” dedi.

Mersin’de yıllık 1 Milyon Ton kırmızı mercimek; 1 Buçuk Milyon Ton nohut, fasulye ve yeşil mercimek işleme, eleme, tasnifleme ve çuvallama işi yapan tesis olduğunu belirten Özdemir, 877 Bin Ton ürünün Mersin Ticaret Borsası’nda işleme girdiğini, bu ürünlerin yaklaşık değerinin ise 2 milyon TL olduğunu belirtti.

 

Dünya Bakliyat Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Arslan “Dünyada GDO ile üretilmiş hiçbir bakliyat yoktur.” dedi.

“Dünya Bakliyat Konfederasyonu’nun başkanlığını yaptığımdan dolayı dünya bakliyatını temsil ediyorum. Konfederasyon olarak uzun süreli çalışmalar yürüterek 2016 yılının Dünya Bakliyat Yılı ilan etmesinde büyük katkımız oldu. Bu konuda en büyük desteği de Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nden aldık.”  diyen Arslan etkinlikte gerçekleştirdiği konuşmada “Bakliyatta GDO Kavramına” değildi. Dünyanın hiçbir yerinde GDO ile üretilmiş bakliyat ürünü olmadığını belirten Arslan, “ Dünyada GDO ile üretilmiş hiçbir mercimek yoktur. Biz Dünya Bakliyat Konfederasyonu olarak deney çalışması yapılmasına bile karşıyız.” dedi.

 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, “Bakliyatın tanıtımının yapılması Mersin için çok önemli” dedi.

Mersin’in bakliyat merkezi olduğunu ve tanıtım çalışmalarında Mersin Ticaret Borsası’nın başarılı çalışmalar yürüttüğünü dile getiren Kocamaz, “Mersin üretime açık bir bölge. Bakliyat ticari manada Mersin’de üretilmiyor ancak Mersin, dünya genelinde bakliyat ticareti yapılan merkezlerden.” dedi. Bakliyatın besin değerine değinen Kocamaz, “Biz savaşçı bir milletiz. Tarihler boyu et ve bakliyat türetmişiz. Türkiye’nin değişik yörelerinde bakliyat üretiliyor, değişik yemekler pişiriliyor. Bu bir renktir, zenginliktir.” şeklinde konuştu.

 

Vali Özdemir Çakacak, bakliyatın toplumun tüm kesimleri tarafından tüketilen bir protein kaynağıdır.” dedi.

Çakacak, “Tatlısı, tuzlusu, salatası, inovaif ürünlerine kadar lezzetli yemekler yapmışlar. Bakliyat dünya gıda ihtiyacı açısından da son derece önemli bir ürün. Ülkemizde bakliyat üretimi ve ticaretinde Mersin‘in önemi çok büyük. Bu etkinliğin Mersin‘de yapılmasının sebebi, kentimiz bakliyat ihracatının yüzde 80’ine hakim durumda. Kentimizin 1,5 milyara yaklaşan 2015 yılı ihracatında, 1 milyar dolarlık tarım ürünleri ihracatı var. Bu ihracatında 444 milyon lira bakliyat, hububat, yağlı tohumlar mamullerinin ihracatı var. Kent ve ülkemiz ekonomisinde önemli bir yer tutuyor. Bakliyatların inovatif ürünlere dönüştürülmesi lüks restoranlarda sunulmasına imkan sağlıyor.” dedi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir