Türkiye’de, Türk Üretimi Ceviz İşleme Tesisleri Kurulacak

La Recolte Du Monde Dergisi olarak 20. Sayımızda ceviz üreticilerinin yanında ceviz sektörüne teknolojiler geliştiren teknik adamların fikirlerini aldık. 

Ahmet Gündüz “Ceviz konusunda Türkiye’de son 10 yıldır önemli yatırımlar yapılıyor. Yüzölçümü geniş, yeni ceviz bahçeleri kuruluyor. Ceviz işleme teknolojilerine ihtiyaç var.  AKY Technology  olarak Türk yatırımcılarına yurtdışındaki makinelere ihtiyaç duymayacakları bir ortam sağlayacağız.

Ceviz soyma, kurutma, kabuklu cevizi boylama, kabuklu cevizi kırma ve paketleme süreçlerinin tümünü yöneten makine ve ekipmanlar üreterek, anahtar teslim ceviz işleme tesisi kuracağız.” dedi.

 Sizi tanıyabilir miyiz? Bize görevinizi tanımlar mısınız?

Ankara, Gazi Üniversitesi Tasarım ve Konstrüksiyon Öğretmenliği’nden mezunum. Bakliyat sektörüne, makine üretimi alanında 13 yıldır hizmet veriyorum. Son 5 yıldır da ceviz sektörüyle ilgili araştırma geliştirme çalışmalarımız sürüyor.

Çalışma hayatım boyunca, makine imalatının her aşamasında bulundum: Üretim aşamasından AR- GE aşamasında, projelendirmeye kadar görev aldım. Bugün AKY Technology’de Proje Müdürü olarak çalışıyorum. Yer keşfi, projelerin yerleşimi ve üretim stratejisi çalışmalarını bölümümüzde ekibimiz ile birlikte yürütüyoruz.

AKY Technology önemli bir Türk makine markası ve kuru gıda sektörüne teknolojiler geliştiriyor. Ekip olarak cevize ilginiz nasıl başladı?

AKY Technology olarak sektör temsilcilerinin ihtiyaçlarına göre inovatif fikirler üretmek ve teknolojiler geliştirmek konusunda özenliyiz. Sektördeki gelişmeleri takip ediyor ve hareket alıyoruz.

Ceviz konusunda Türkiye’de son 10 yıldır önemli yatırımlar yapılıyor. Yüzölçümü geniş, yeni ceviz bahçeleri kuruluyor. Ceviz işleme teknolojilerine ihtiyaç var. Türk yatırımcılarına yurtdışındaki makinelere ihtiyaç duymayacakları bir ortam sağlayacağız.

Ceviz soyma, kurutma, kabuklu cevizi boylama, kabuklu cevizi kırma ve paketleme süreçlerinin tümünü yöneten makine ve ekipmanlar üreterek, anahtar teslim ceviz işleme tesisi kuracağız.

Dünyanın ceviz üretimi konusunda ülkeleri hangileridir? Türkiye’de ceviz ekimi nerelerde yapılıyor?

Ceviz üretiminde en iddialı yerler Şili ve Kaliforniya. Buralarda büyük ve verimli ceviz bahçeleri var.

Türkiye’de ise Trakya Bölgesi’nde Tekirdağ, Edirne, Kırklareli illerinde; Ege Bölgesi’nde Manisa; Doğu Anadolu’da ise Adıyaman taraflarında geniş ceviz bahçeleri kurulmuş durumda. Yaygın olarak Amerikan tipi ceviz ekiliyor. Ülkemiz genel olarak; iklim, toprak, zemin yapısı vb. faktörler ürünü yetiştirmek için uygun.

Cevizde geliştirdiğiniz teknolojilerden bahseder misiniz?

AKY Technology menşeili ceviz boylama makineleri, ceviz kırma ve temizleme makinemiz ve çuvallama makinemiz var. Temel amaç kalibre etmek ve sağlıklı bir ortamda, içine zarar vermeden ve muntazam şekilde kırmak.

Ceviz Kırma ve Temizleme Makinesi, cevizi kabuğundan yüzde 98 oranında ayırmayı başarıyor ve iç cevizi yüzde 75 ve üstü oranında kelebek formunda ikiye bölerek ayırabilme özelliğine sahip.

Ceviz Kırma ve Temizleme Makinesi, Chandler, Fernor gibi 20 farklı Amerikan ceviz türünde denendi. Ürünü kırma metodu sayesinde, cevizi çevreleyen altın sarısı zara neredeyse hiç hasar vermediğinden, afla toksin gibi bakterilerin ürün yüzeyinde oluşmasını önlüyor. Bu da artık sınırların olmadığı uluslararası gıda ticaretinde avantaj sağlıyor.

Dünyada ceviz makinesi üreten başarılı ülkeler hangileridir? Yani, siz Türkiye’de hangi ülkelerin makinelerinin yerini alacak makineler üreteceksiniz?

Dünyanın Kaliforniya, Şili, Cezayir, Bulgaristan, Arjantin gibi farklı noktalarına ceviz kırma ve temizleme makinesi gönderdik. ‘Dünyada ceviz nasıl yetiştiriliyor ve işleniyor? Ceviz üreticilerinin ihtiyaçları nedir?’ iyi anlamış durumdayız. Türkiye’de ceviz üretimi son 15 yıldır atakta. Bu ürünü işleyen makineler ise Amerika, İspanya, Fransa ve İtalya’dan getiriliyor. Bir Türk makine markası olarak ceviz işleme sürecini yöneten bütün makineleri üretmeye talibiz.

Ceviz toplandıktan sonraki tesiste işleme sürecini bize özetler misiniz?

Ürün tarladan toplandıktan sonra tesise getirilir ve tereme çukuru dediğimiz kısma dökülür. Oradan belirli oranda ürün işlem yapılmak üzere çekilir. İkinci aşama dal ayırma kısmıdır: Tarladan toplanan iri dallı ve çoklu cevizler ayrılır. Ardından ön temizleme aşamasına alınır. Ön temizlemesi yapılan ürün taş ayırma makinesine girer. Ağır taş ve toprak sistemden arındırılır. Sonra soyulmamış ve kısmi olarak soyulmuş ürünler sistemden alınarak ikinci soyma kısmına gelinir ve nihai soyma işlemi burada yapılır.

Yeşil kabuğu soyulmuş olan çıplak kabuklu cevizler banda girer. Seçme bandında %0,5 %2 vb. oranlarda makineden kaçan yarı soyulmuş, soyulmamış, çürümüş ürünler ayıklanır.

Artık kabuklu ceviz ön kurutma işlemine alınmaya uygundur. Önce ceviz ön bekletme silosuna alınır. Orada kuru, soğuk hava ile ürünün suyundan arındırılması sağlanır. Ondan sonra nihai kurut a odalarına gönderilir. Burada ürün biriktirilir ardından brülör sistemiyle sıcak hava verilerek belirli bir saat bekletilir ve kuruması sağlanır. Son kontrol sağlanır ve ceviz artık istenilen nem değerindedir ve satışa hazırdır.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Türkiye bereketli topraklara ve aklı çalışan kalifiye insanlara sahip bir ülke. Geliştirmek, daha da gelişmek elimizde. Ticaretin dünya genelinde yapıldığı bir dönem yaşıyoruz ve elbette bu güzel. Ancak uzaklara gitmeden de makine ihtiyacımızı giderebiliriz.

Ceviz İşleme Tesisimiz ile hem Türkiye hem de Dünya Kuru Gıda Sektörüne hizmet etmeye hazırız. 2020 yılında sadece ceviz makinelerinin teşhir edileceği showroom alanımıza, makine ihtiyacı olan herkesi bekliyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir