“Şafak MUMCULAR” Sumeco IMPORT&EXPORT

Ekran Resmi 2015-07-25 11.48.23

La Recolte Du Monde Çılgın Bir Türk’ü ağırladı! İsviçre’de ticari hayatını sürdüren Şafak MUMCULAR, İzmir’den İsviçre’ye uzanan öyküsünü La Recolte Du Monde okuyucuları için paylaştı. Avrupa, Afrika ve İskandinav ülkelerine ot, baharat, tohum ve diğer otları temin eden Şafak Mumcular, Sumeco  Import&Export ile güven kazanmış durumda. “Bir ülkeden başka bir ülkeye mal alıp satmak” işinde uzman olan Şafak Mumcular, Sumeco’nun kuruluşundan Senegal’deki yepyeni yatırımına kadar yaşam hikayesi ile girişimcilere ilham verecek. Röportajımız başlıyor!

Sizi tanıyabilir miyiz? Ticari geçmişinizden bahseder misiniz? Kaç yıldır kuru gıda sektöründe hizmet veriyorsunuz?
1998 yılında İzmir’de hizmet veren bir ihracat firmasında “ihracat departmanında çalışmaya başladım. Sektörle tanışmam bu şekilde oldu. Ancak benim aklımda her zaman “bir ülkeden başka bir ülkeye mal alıp satmak” vardı. Bu nedenle; sektörü iyice tanıdıktan ve uygun koşulların oluştuğuna emin olduktan sonra 2001 yılında kendi adıma bir ofis açtım. O gün bu gündür sektördeyim.

SUMECO’nun kuruluşundan ve hizmet çerçevesinden bahseder misiniz?
2003 yılında İsviçre’de ticari hayatımı sürdürme kararı aldım ve İsviçre’ye taşındım. SUMECO Import&Export İsviçre’de kuruldu. İlk olarak Türkiye İzmir’den ihracatçı firmalarla çalışarak mavi beyaz haşhaş temin ediyorduk; bağlantıları kurarak Afrika ve Avrupa ülkelerine satış gerçekleştiriyorduk. 

Yani, komisyoncu broker olarak çalışıyordum. Ancak zaman içerisinde hizmet alanım genişledi ve ürün çeşitliliğim arttı. Şu anda İskandinavya pazarında iyi bir ismimiz var. 2003 yılından beri tam 12 yıldır bu işin içindeyiz. 2009 yılında tesadüfen Mali’deki yerel ortağımız ile tanıştık: Prosema. Oradan mal temin ediyorduk. Bir Hollanda yatırımı vardı. 1,5 Milyon Euro’luk bir yatırımdı. Yerel Ortağımızı kendi iş çerçevemiz dahilinde destekledik. 

Hatta ortağımızın makinelerini Türkiye’den temin ettik. Mali ayağını da böylece oluşturmuş olduk.  Orayı şimdi tamamen ortağımız yönetiyor. Sumeco Import& Export’un saç ayaklarını şöyle özetleyebiliriz: Türkiye’de Alternatif Tarım, İsviçre’de Sumeco, Mali’de Prosema Senegal’de Sumeco, Nijerya’da ise Ateşler’den mal alıyoruz. Yani, yağlı tohumları bu 5’li firma üzerinden yapıyoruz. 

Gelecek planlarınız nelerdir?
Yolumuza aynı şekilde devam edeceğiz. Ayrıca, Senegal’de önemli yatırımlar yapmayı planlıyoruz. Orada 12 dönümlük bir arazi satın aldık. Ekstra bir yatırım düşünmüyorum Çünkü Afrika piyasası riskli ve ben enerjimi mevcut işlerimi istikrarlı olarak sürdürmeye ve Senegal’deki planımı gerçekleştirmeye ayıracağım.

Türkiye’den yıllık kaç ton ihracat ürünü yüklüyorsunuz? Diğer ülkelerde durum nedir?
Alternatif Tarımla ortak girişimimiz ile Türkiye’den yıllık 500 600 ton yüklüyoruz. Ayrıca; Uzak doğuya susam satıyoruz; Çin pazarına bu yıl 6 Bin Ton natürel susam yükledik. Sumeco Import&Export olarak yıllık ortalama 15 Milyon Dolarlık bir ürünü dünya piyasasında, kıtalar arası döndürüyoruz. Bu sene 6000 ton susam incir haşhaş firmalardan alınarak talep eden bölgelere satışı gerçekleştrildi. Ocak ayından bu güne 10 Milyon Dolarlık iş yaptık, yılsonuna kadar beklentimizin üzerinde bir ticaret gerçekleştirebiliriz.Ayakları yere basan ama bir yandan da yaratıcı ve cesur kararlar alan Türk Girişimcileri olarak bizi İsviçre’de temsil ediyorsunuz.  Bu nedenle, geldiğiniz noktaya bakınca size Çılgın Türk diyebilir miyiz? Öncelikle teşekkür ederim ve evet! Hedeflerimi hep geniş tuttum. Bu sıfatı üzerime alabilirim. Çılgın Türk diyebilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir