METE TARIM HIZ KESMİYOR

La Recolte Du Monde Dergisi 24. Sayısı’nda, Mete Tarım’ın sahiplerinden Serkan Mete’yi ağırlıyor. Serkan Mete, atadan babadan çiftçi. Ziraat Fakültesi bitirmiş; hem işi aileden bilen hem de sıkı eğitim almış başarılı bir Tohum Sektörü Temsilcisi. Onunla iş hayatında yaptığı en son yenilikleri, yatırımları konuştuk.
Mete, “Kaliteden ödün vermemek bizi tercih edilir kıldı. Tesislerimizde ürünlerini temizleyen çiftçi ya da tedarikçiler her sezon bizimle çalışmak istiyor. Kaliteyi de teknolojiye yaptığımız yatırım ile yakaladık” dedi.

Serkan Bey, yeniliklerden söz eder misiniz?
Şu an 4 tohum işleme tesisine sahibiz. Tesislerimizden biri yonca tohumuna çalışıyor. Şuanda dünyada en iyi yonca tohumu temizleyen tesisin bizde olduğunu, söyleyebilirim: Ürünü temizlerken çelik tozu ile karıştırılan ve nemlendirilen manyetik elekler kullanıyoruz. Bu da tesisimizi özel ve farklı yapan yönü. Son olarak 4. Tesisimizi Konya girişinde, anayol üzerinde kurduk. 60 metre parkur uzunluğuna sahip ve üretim parkurunda saatte ortalama 40 tona kadar ürün eleme işlemi gerçekleştirilebiliyor. 6 bin metrekare kapalı ve 10bin metrekare açık alanda bulunan ve çok hassas tohum işleyebilen bu tesisimiz ile de iddialıyız.

Son 5 yılda çok yol aldınız. Bunu neye bağlıyorsunuz?
Kaliteden ödün vermemek bizi tercih edilir kıldı. Tesislerimizde ürünlerini temizleyen çiftçi ya da tedarikçiler her sezon bizimle çalışmak istiyor. Kaliteyi de teknolojiye yaptığımız yatırım ile yakaladık: Makine parkurumuzda; ürünlerin saflaştırma işlemi için çift aşamalı temizlik yapılıyor. Yani çift kere eleme makinesinden ve renk ayırma makinesinden geçiriyoruz. Böylelikle tohum ve bakliyat çeşitlerinde %99.9 saflık yakalıyoruz. Senelik anlaştığımız büyük tohum firmaları var. Senelik 20 bin ton civarında bu firmalar için tohum işliyoruz.

Paket markanız var mı?
Mete Tarım olarak iki paket markamız var: Yem Sektöründe “akdarı”. Güvercin Yemi olarak da birinci sınıf makarnalık buğday olan “sert buğday”. Ayrıca Ukrayna’dan karışım muhabbet yemimiz geliyor. Muhabbet yemini tesisimizde temizleyip saflaştırarak kalitesini artırıyor ve iç piyasaya “super mıx” adı altında servis ediyoruz. Tohum Sezonu 6. Ayın 15’inde başlar. 9. Aya kadar tohum hazırlama sürecidir.
Sertifikalandırıp tekrar tohumu ekime hazırlıyoruz. 9. aydan sonra muhabbet kuşu yemi hazırlıkları başlıyor. 1 yıl boyunca da muhabbet yemi var. Bu arada da Dakota ay çekirdeği işliyoruz. Sözleşmeli Çiftçilerimize sertifikalı tohumlarımızı ektiriyoruz. Tarla ziyareti ve ekim kontrolü de sıkça yapıyoruz.

Sertifikalı tohum ekimi yaygınlaştı. Ancak Ata Tohumları ile ilgili de fikrinizi alabilir miyim?
İnsan nüfusu arttıkça gıda ihtiyacı da artıyor. Dolayısıyla hastalıklara karşı daha dayanıklı, hasat edildiğinde daha çok ürün veren türler geliştiriliyor ve üretiliyor. Ata tohumlar da çok faydalı. İçerisindeki protein oranı çok yüksek ve glüten de eser miktarda var.
Dünya nüfusunu doyurmak için GDO’lu (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) ürünler de üretiliyor: mısır, soya gibi ürünlerde ‰9 oranında GDO var. Ancak bunca insanın doyması için kontrollü bir şekilde müdahaleler oluyor.

Beslenmeden konu açılmışken beyaz ekmek ile tam buğday ekmeğinin arasındaki fark nedir?
Buğdayın dış yüzeyinde ince bir zar (kepek) var. Bu zar pek çok faydalı minerali ihtiva ediyor. Biz buğdayı öğütürken güzel bir görüntü yakalamak için dışındaki bu zarı tıraşlıyoruz. Bu sefer o buğdaydan yapılan unun besleyiciliği azalıyor ve de tok tutmuyor.
Tam buğday gibi esmer ekmekler ise bu kepeğe sahip. Beyaz ekmek ile kıyaslandığında kesinlikle daha besleyici ve tok tutuyor.

Eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Teknolojiye yatırımımız sürecek. AKY Technology ile yıllardır çalışıyoruz. Gökmen Bey öngörülü ve zeki bir iş insanı. Onu tanımak da, onunla çalışmak da keyif.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir