Ulusal Baklagil Konseyi (UBK) 7. Olağan Genel Kurulu, Mersin’de Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB), Adana Salonu’nda, 20 Aralık 2017 tarihinde yapıldı. Konsey Başkanı Mahmut Arslan görevini Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir’e devretti.
UBK 7. Olağan Toplantısı geçtiğimiz günlerde gerçekleştirildi. Konsey üyelerinin bir araya geldiği etkinlikte Konsey’in yönetim kademesinde görev alan isimler yeniden belirlenirken, bakliyat sektörünün bugünü, sorunları ve gelecekte yapılması gerekenler ile ilgili fikir alışverişinde bulunuldu.
Arslan, “Dünya Büyük Susuzluk Çekecek, Bu yüzden Bakliyat Tarımı İleriye Gider”
Etkinliğin ilk konuşmacısı iki yıl üst üste UBK Başkanı seçilen Mahmut Arslan oldu. Bakliyatın 2016 yılında Birleşmiş Milletlerin gündemine oturan konulardan biri olmasında Türkiye’nin çok büyük katkısının olduğunu belirten Arslan, “2016 yılı Dünya Bakliyat Yılı olarak kabul edildi. 2. Müjdeyi de vereyim; Dünya Bakliyat Günü’nün kutlaması için de Dünya Bakliyat Konfederasyonu Başkanı Sayın Hüseyin Arslan Beyefendi’nin öncülüğünde çalışmalar oldu. Uluslararası Dünya Tarım Örgütü FAO ile konu görüşüldü. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda da konu görüşülerek “10 Ocak” tarihi Dünya Bakliyat Günü olarak kutlanacak.” dedi.
Türkiye’nin Dünya Bakliyat Piyasası’ndaki yerini irdeleyen Arslan, “Biz maalesef, bakliyat üretiminin düşüklüğünden dolayı bakliyat ülkesi olmaktan çıktık. Çoğu baklagil ürününü ithal ediyoruz.” şeklinde konuştu.
Türkiye’de bakliyat üretiminin azalmasının nedenlerine ve bakliyatın önemine değinen Arslan, “Türkiye’de artık çiftçi tercihini değiştirdi. Geçmiş yıllarda Türkiye bakliyat konusunda lider konumdaydı. Topraklarımız eskisi gibi susuz değil. Çiftçinin tercihi başka yöne gitti. Bilindiği gibi baklagiller kuru tarım bitkisidir. Büyük özellikleri bu olduğundan, baklagiller geleceğin bitkisi olarak görülüyor. Dünya büyük susuzluk çekecek. Bu yüzden bu tarım ileriye gider.” yorumunda bulundu.
Özdemir, “Son 30 yılda Dünyada Bakliyat Ekim Alanı, Yüzde 20 Artarken Türkiye’de Yüzde 65 Azaldı”
Dünya ve Türkiye Bakliyat Sektöründeki son gelişmeler hakkında bilgi veren Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, “Bana göre 3 tane ana konu var: Birincisi, son 30 yılda bakliyat ekim alanları dünya genelinde yüzde 20 artarken Türkiye’de yüzde 65 azaldı. İkinci olarak, Dünya Bakliyat üretimi bu dönemde yüzde 50 artarak 82 milyon tona ulaşırken, ülkemizde 2 milyon tondan 1 milyon tona geriledi. Ayrıca yine aynı dönemde dünyadaki toplam ticaret yaklaşık 3 kez arttı ve 17 milyon tona çıktı.
Özetle; Türkiye’nin 1980’li yıllarda 2 milyon ton üretimi 1 milyon ton ihracatı varken, bugün ihracat oranı yılda ortalama 300 bin tona geriliyor. Ve şu an 300 bin ton görünen ihracatın yüzde 80’lik bir bölümünü “Dahili İşleme Rejimi” kapsamında ülkeye getirilen ve işlenerek tekrar yurtdışına gönderilen ürünler oluşturuyor. Demek ki, taşıma su ile değirmen döndürmeye çalışıyoruz.” dedi.