İLK YER FISTIĞI YAĞI FABRİKASI OSMANİYE’DE KURULDU

Esvet BAŞPINAR Başpınar Fıstıkçılık Yönetim Kurulu Başkanı
Esvet BAŞPINAR
Başpınar Fıstıkçılık Yönetim Kurulu Başkanı

Türkiye’deki yer fıstığının yüzde 47’sinin üretildiği Osmaniye’de yer fıstığı yağı fabrikası kuruldu. Tesisi kuran Başpınar Fıstıkçılık Yönetim Kurulu Başkanı Esvet Başpınar, açtıkları yer fıstığı yağı fabrikasının Türkiye’de ilk ve tek olduğunu belirterek, bunun ülke ekonomisine 5 milyon dolar getirisi olacağını söyledi.

Esvet Başpınar, fabrikada üretilen ‘Olio’ marka yer fıstığı yağının tanıtımını düzenlediği basın toplantısıyla yaptı. Türkiye’de yıllık yer fıstığı üretiminin 100 bin ton civarında olduğunu ve bunun yaklaşık yarısının da Osmaniye’de üretildiğine dikkat çeken  Başpınar, “yer fıstığı uzun zaman sadece çerezlik olarak kullanıldı. Daha sonra çikolata sektöründe kullanılmaya başlandı. Üretimin yüzde 5’i ise elek altı, arpa fıstık gibi her iki sektörde de kullanılmıyordu. Biz bu yüzde 5’i yer fıstığı yağı ile ekonomiye kazandırmak istedik. Bunun ülke ekonomisine getirisi 5 milyon dolar civarında olacaktır” diye konuştu.

‘TÜRKİYE’DE BİR İLK’Fabrikanın kurulum maliyetinin 250 bin dolar olduğunu belirten Başpınar, şöyle konuştu:“Dünyada yer fıstığı yağının yoğun olarak üretildiği ülkeler ABD ve Çin’dir. ABD’de 17 fabrika bulunurken, Çin 9 yer fıstığı yağı fabrikasına sahiptir. Bizim açtığımız fabrika ise Türkiye’de ilk ve tektir. Yağımızın markası olan Oilo’nun açılımı ‘O İl Osmaniye’dir. Ayrıca Oilo İtalyanca ‘Yağ’ demektir. Yer fıstığı yağı ısıya dayanıklı olduğundan, bütün yağların içerisinde ön plana çıkmaktadır. Dünyanın her tarafında kızartmalık yağ olarak bilinir. Dünyadaki kaliteli yağ sıralamasında yer fıstığı yağı ve zeytin yağı birinciliği paylaşmaktadır. Yer fıstığı yağında oleik asitlerin bol olmasından dolayı sindirimi en kolay yağdır.

Ekran Resmi 2015-06-05 16.39.53Firma olarak OİLO markalı yer fıstığı yağını milletimize sunmaktan mutluluk duyuyoruz.”Esvet Başpınar ayrıca, Oilo yer fıstığı yağını sadece ülke geneli kullanımı için değil, ihracat için de ürettiklerini ve ilk ihracatı da Filipinler’e yaptıklarını belirtirken, Oilo’nun perakende fiyatının 10 TL+KDV olduğunu sözlerine ekledi.‘EKONOMİ AÇISINDAN ÖNEMLİ’Tanıtım toplantısına katılanlardan Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halis Arıoğlu da yer fıstığının en fazla yağ içeren yağlı tohum olduğunu belirterek, “Yer fıstığı tohumlarındaki yağ oranı, çeşitlerine göre yüzde 60’lara kadar yükselebilmektedir. Yağlı tohum üretimi açısından ve yağ elde edilmesi açısından yer fıstığı çok önemlidir. Bugün birinci kalite dediğimiz yer fıstığından ekonomik olmaması nedeniyle yağ elde edilmiyor. Neredeyse heba oluyordu diyebileceğimiz 2. ve 3. kalite yer fıstığından bugün yağ elde edilmesi, gerçekten ülke ekonomisi açısından çok önemli” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir