Mersin’in kalkınma yolculuğunda önemli bir basamak olacak “Mersin Tarım Gıda Teknoparkı Projesi’nın 2015’te tamamlanması planlanıyor. Hazırlıklarına geçen yıl başlanan teknoparkın tarım alanında ARGE sürecinde önemli katkılar sağlayacağı uzmanlar tarafından öngörülüyor.
Mersin’in Tarım Teknoparkı 2015’te hayata geçirilecek. 50 dönümlük arazi üzerinde yükselecek bu proje, turunçgil ve tropik meyve üretimiyle adından söz ettiren Mersin’e artı değer katacak ve tarım sektöründeki sorunları da en aza indirgeyecek.Küresel ısınmaya bağlı olumsuz hava koşulları en çok tarım alanlarına zarar vermekte. Teknopark ve kullanılacak modern yöntemler sayesinde bu sorunun önüne geçilecek ve Türk ekonomisinin güçlü lokomotifi olan tarım sektöründeki yüksek maliyetler ve düşük verimlilik sorununa çözüm getirilecek. Tarım Teknoparkı, tarım verimliliğini hem arttıracak hem de teknolojik ekipman sayesinde maliyet en aza indirgenecek. Ayrıca tarım ve sanayi arasındaki entegrasyonu da geliştirecek.Tarım Teknoparkı Alata’nın hemen yanında! Tarım Teknoparkı için Alata Bahçe Kültürleri ve Araştırma Merkezi yanında yer alan yaklaşık 50 dönümlük bir arazi içerisindeki binaların revize edilerek teknoparka dönüştürülmesi planlanıyor. Kuruluşu için 2 milyon TL bütçenin harcanacağı oluşum komşusu olduğu Alata Bahçe Kültürleri ve Araştırma Merkezi’nin teknik imkanlarından da faydalanabilecek. Alata Bahçe Kültürleri ve Araştırma Merkezi Hakkında…T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde hizmet veren Alata’nın tarihi kökeni 1944 yılına kadar dayanmaktadır. Kuruluş; Doğu Akdeniz Alt Bölgesinde turunçgil ve diğer subtropik meyveler, mutediliklim meyveleri, üzümsü meyveler, bağcılık, sebzecilik, iç ve dış mekan süs bitkileri, tıbbi ve aromatik bitkiler ile arıcılık konularında uygulamalı tarımsal araştırmalar yapmaktadır.Buna bağlı olarak bahçe bitkilerinin ekonomik öncelik esasına dayalı ıslah ve adaptasyona bağlı olarak tür tespiti ve çeşit geliştirmesi yapmak, açıkta ve örtü altında yetiştirme teknikleri geliştirmek, mevcut ve yeni önerilebilecek ürünlere uygun değerlendirme yöntemleri saptamak, toprak ve yaprak analizlerine dayalı olarak araştırmalar ve gübreleme önerileri yapmak, önereceği tür ve çeşitlere ait elit materyal yetiştirmek, damızlık kurmak, yöre çiftçisinden gelecek sorunlara çözümler aramak görevlerini üstlenmiştir.
Tarım Teknoparkı girişimci fikirlere açıkTarım Teknoparkı açıldıktan sonra sektör hakkında fikir sahiplerine kapılarını açacak. Teknoparkta hizmet veren mühendis kadrosu başvuruları değerlendirerek gelecek vadeden proje fikirlerinin geliştirilmesinde yol gösterecek. Bu noktada yine Türkiye’deki en önemli araştırma istasyonları arasında yer alan Alata Bahçe Kültürleri ve Araştırma Merkezi’nin laboratuvar ve arazi imkanlarından faydalanılacağı öngörülüyor.Bilim dünyası ile entegre olmuş bir oluşum olarak hayata geçecek Tarım Teknoparkı tarım alanındaki girişimciler için gelecek vadediyor. Verimli üretim teknoparkla artarÜrün çeşidi ve rekolte açısından da yapılacak ArGe çalışmalarının büyük önem taşımakta. Tarım Teknoparkı sayesinde verimi hem tarlada hem de işlemede (proseste) artırmak hedefleniyor. Kaliteyi de artıracak ve sürekli kılacak Teknopark müşteri ve dış piyasada güven telkin eden bir kuruluş olacak. Projenin hayata geçirilmesinden sonra rekabet gücünün de artacağı tahmin ediliyor. Uygun çeşit ve verimli üretim teknoparkla sağlanacak. Üretici bunu Teknopark ile yakalayacak. Tarım Teknoparkı’nın yapım sürecinde diğer sektörlerde kazanacakYapım süreci hayli yavaş işleyen Mersin Tarım Gıda Teknoparkı Projesi hız kazanınca yatırımcılarda da heyecan yarattı. İşadamları gelecek yaratan projenin inşa aşamasında görev alacak. Tarım sektörüne artılarının yanında yapım aşamasında inşaat sektörü başta olmak üzere farklı sektörlere de kazanç sağlayacak.