AKİB İLK 7 AYDA TÜRKİYE BAKLİYAT İHRACATININ  %74’ÜNÜ GERÇEKLEŞTİRDİ

 

Bakliyat fotoları

 2017 yılının ilk 7 ayında Türkiye bakliyat sektörü ihracatının % 74 ‘ü, hububat sektörü ihracatının ise % 37’si AKİB üyeleri tarafından gerçekleştirildi. Aynı dönemde, Türkiye bitkisel yağlar sektörü ihracatında yaşanan en büyük artış, % 107 oranı ve 56 milyon dolarlık değerleriyle yine AKİB üyeleri tarafından kaydedildi. 

 

BAKLİYAT SEKTÖRÜ İHRACATI DEĞERLENDİRMELERİ

2017 Yılının İlk 7 Ayında AKİB Bakliyat Sektörü İhracatı 138 Milyon $ 

Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut ARSLAN, Türkiye’nin 2017 yılının ilk 7 ayında 186 milyon dolar değerinde bakliyat ihracatı gerçekleştirdiğini ve bu ihracatın %74’üne tekabül eden 138 milyon dolarlık kısmının AKİB üyelerine ait olduğunu ifade etti.

AKİB’in 138 milyon dolarlık bakliyat ihracatı içerisinde % 78’lik payı ve 107 milyon dolarlık değeriyle en büyük payın kırmızı mercimek’e ait olduğunu belirten Arslan, kırmızı mercimeği sırasıyla 13 milyon dolar ve 12 milyon dolarlık değerleriyle nohut ve bezelyenin takip ettiğini sözlerine ekledi.

AKİB’in En Fazla Bakliyat İhracatı Gerçekleştirdiği Ülkeler Irak-Mısır-Sudan

Türkiye’nin 2017 yılının ilk 7 ayında en fazla bakliyat ihracatı gerçekleştirdiği ülkeleri de değerlendiren Arslan, % 25’lik payı ve 46 milyon dolarlık değeriyle Irak’ın birinci sırada bulunduğunu, Sudan ve Mısır’ın ise sırasıyla 25 ve 17 milyon dolarlık değerleriyle Irak’ı takip ettiğini ifade etti. Arslan, “ AKİB üyeleri ise en fazla bakliyat ihracatını %28’lik oranı ve 40 milyon dolarlık değeriyle Irak’a gerçekleştirmiş olup, Irak’ı 17 milyon dolarlık ve 12 milyon dolarlık değerleriyle Mısır ve Sudan takip etmektedir,” dedi.

BİTKİSEL YAĞLAR SEKTÖRÜ İHRACATI DEĞERLENDİRMELERİ

2017 Yılının İlk 7 ayında AKİB’in Bitkisel Yağlar İhracatı % 107 Oranında Artarak 109 Milyon Dolar Değerine Ulaştı

Ülkemizin 2017 yılının ilk 7 ayındaki bitkisel yağlar ihracatının 556 milyon dolar değerinde gerçekleştiğini belirten Arslan, bu ihracatın % 20’lik oranının AKİB üyeleri tarafından kaydedildiğini söyledi. Arslan, “Geçen yılın aynı döneminde 52 milyon dolar değerinde bitkisel yağlar ihracatı gerçekleştiren AKİB, Irak’a ihraç edilen ayçiçek tohumu yağı’ndaki artışa bağlı olarak ihracatını 109 milyon dolar değerine ulaştırdı ve böylece AKİB bitkisel yağlar ihracatını en fazla artıran Birlik oldu,” dedi.

2017 yılının ilk 7 ayında AKİB’in bitkisel yağlar sektör ihracatının 90 milyon dolarlık kısmının değer bazında % 83’lük oranı ile ayçiçeği tohumu yağına ait olduğunu belirten Arslan, ayçiçeği tohumu yağını, margarin ve sıvı yağların takip ettiğini belirtti. .

AKİB’in En Fazla Bitkisel Yağ İhracatı Gerçekleştirdiği Ülkeler Irak-Suriye

AKİB’in Irak’a bitkisel yağ ihracatının % 152 oranında artış sağladığını ifade eden Arslan, bitkisel yağlar ihracatının %62’sinin Irak’a, %16’sının ise Suriye’ye gerçekleştirildiğini ifade etti.

HUBUBAT SEKTÖRÜ İHRACATI DEĞERLENDİRMELERİ

2017 Yılının İlk 7 Ayında AKİB Hububat Sektörü İhracatı 24 Milyon $ 

Arslan, hububat sektörü ihracatına ilişkin yaptığı açıklamalarında;

“Türkiye’nin 2017 yılının ilk 7 aylık döneminde hububat sektörü ihracatı geçen senenin aynı dönemine kıyasla %4 oranında artış sağlayarak 63 milyon dolar değerine ulaştı. Hububat sektörü ihracatında en büyük pay %52’lik oranı ve 33 milyon dolarlık değeriyle mısır ürününe aittir. Mısırı 27 milyon dolarlık değeri ve %43’lük oranı ile pirinç takip etmektedir”, dedi.

Türkiye’nin en çok hububat ihracatını gerçekleştirdiği ülkelerin 11 milyon dolarlık değerleriyle Libya ve ardından Birleşik Devletler olduğunu belirten Arslan, Irak ve Suriye’nin sırasıyla 8 milyon dolar ve 7 milyon dolarlık ihracatlarıyla bu ülkeleri takip ettiğini belirtti.

AKİB’in En Fazla Hububat İhracatı Gerçekleştirdiği Ülkeler Libya – Birleşik Devletler

Arslan, AKİB hububat sektörü ihracatına ilişkin şöyle dedi;

“ AKİB, 2017 yılının ilk 7 ayı değerlendirildiğinde, Türkiye hububat sektörü ihracatından aldığı %37 oranındaki pay ile en fazla hububat ihracatı gerçekleştiren Birlik’tir. Bu dönemde pirinç’in Libya’ya, mısır’ın Birleşik Devletler ve Hollanda’ya ihracatlarında görülen artışa bağlı olarak AKİB’in 2017 yılının ilk 7 ayındaki hububat sektörü ihracatı geçen senenin aynı dönemine kıyasla  % 73 oranında artarak 24 milyon dolara ulaştı.

AKİB’in en fazla hububat ihraç ettiği ürünler içerisindeki en büyük pay %64 ‘lük oranı ve 15 milyon dolarlık değeri ile pirinç’e ait olup, mısır ve arpa sırasıyla %25 ve %6’lık oranlarıyla bu ürünü takip etmektedir.

AKİB’in hububat ihraç ettiği ülkelerin başında ise %17’lik oranı ve 11 milyon dolarla Libya gelmektedir. Ardından Birleşik Devletler ve Irak sırasıyla 10,5 milyon dolar ve 8 milyon dolarlık değerleriyle Libya’yı takip etmektedir.

Kaynak: AKİB Kurumsal İletişim Departmanı

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir