Serkan Mete, “Konya Tohumda Bir Numara!” dedi

serkan mete2

Konya, tarımsal üretimde Türkiye’nin önemli bir şehridir; özellikle tohum alanında da iddialıdır. Sertifikalı Tohum alanında da söz sahibi pek çok firma, Konya’dan Türkiye’ye hizmet vermektedir. 1990 yılından beri tarım sektöründe olan Mete Tarım, bölgenin köklü kuruluşlarından biridir. Mete Tarım’ı yakından tanıyacağımız Serkan Mete röportajımız başlıyor.

 

REKOLTE DÜNYASI- Serkan Mete sizi ve Mete Tarım’ı tanıyabilir miyiz?

METE- 1980 doğumluyum. 2004 yılında, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ni bitirdikten sonra, 1990 yılında Babam Memiş Mete tarafından kurulan Mete Tarım’ın yönetimini veteriner olan kardeşim Erkan Mete ile birlikte devraldık. Mete Tarım bünyesinde, bugün itibariyle üç tesis bulunmakta ve 3 farklı ürün üzerine üretim gerçekleştirilmektedir. Bunlardan biri, yakın dönemde yenilediğimiz Yonca Tohumu Tesisi, diğeri Bakliyat Tesisi ve sonuncusu ise Tohum Tesisi’dir.

 

REKOLTE DÜNYASI- Mete Tarım ve üretim tesislerinizle ilgili daha ayrıntılı bilgi alabilir miyiz?

METE- Mete Tarım, Konya Merkez’de bulunan Buğday Pazarı’nda hizmet vermektedir! Her bir tesisimiz 200’er metrekarelik alanlara kurulmuştur. Bunun dışında 400 metrekarelik bir de depolama alanımız bulunmaktadır. Ayrıca, 2000 dakarlık alanda yonca tohumu yetiştiriyoruz.  Çevre yörelerden gelen ürünü ve kendi ürünümüzü eliyoruz. Tohumlarımız sertifikalı ürünlerdir ve en önemli üretim kriterimiz “güvenilir” olmaktır.

Son dönemde ambalajların üzerinde yazan niteliklerle paketin içindeki ürünün özellikleri uyuşmuyor olabiliyor. Bu ve benzeri durumlar Mete Tarım’ın çatısı altında gerçekleşen üretimler için söz konusu dahi olamaz. Belirtilen kademede ürün yapan, kaliteli ve güvenilir ürün denildiğinde, ilk akla gelen marka olmak önceliğimiz.

“Çiftçi istiyor ve biz yapıyoruz. Güvenilir tohum, güvenilir çeşit!” Sertifikalı tohumlarımızı 25 kilogramlık paketlerde piyasaya servis ediyoruz. Ürünlerimiz Türkiye’nin 81 iline gönderiliyor. Tohumun AR- GE Çalıştırmalarıyla geliştirilmesi önemli. Sertifikalı tohum, sektördeki kaliteyi artırıyor. Mete Tarım olarak ürünlerinizin kalitesine güveniyoruz.

Rekolte Dünyası- İşlerinizden birisi de buğday. Türkiye’deki buğday üretimi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Mete- Türkiye buğday üretimi, ülke tüketimini karşılamıyor. Yurtdışından buğday satın alınıyor. Öncelikli alım yapılan ülkeler ise Rusya ve Kazakistan. Ülkemizde buğday üretimini olumsuz anlamda etkileyen pek çok durum var: Tarımsal verim için yeraltı sularının önemi büyük. Ancak yeterli yağmur yağışı alamadığımızdan yeraltı sularında ciddi bir azalma söz konusu. Bu da ürünün kalitesine yansıyor ve sıkıntı yaşıyoruz. Ancak şunu da belirtmeden geçemeyeceğim. Her şey olumsuz ilerlemiyor: sertifikalı tohum üretiminde çok yol kat ettik. Kayıtlı ve kalite kademesi yüksek tohum kullanmak da buğday ürünün kalitesini artırıyor.

Rekolte Dünyası- Size, sertifikalı tohum üreticisi bir kuruluşun sahibi olarak sormak istiyorum. Organik tohum ile sertifikalı tohum arasındaki farkı sorabilir miyim?

Mete- Sertifikalı Tohum, genleri sağlam tohumdur! Organik tohum kendinden çoğalır. Oysa başka türlerle birleşerek çoğalan tohum, gelişir ve kalite kademesi  yükselir.  Sertifikalı tohum kolay bozulmaz ve kullanıcısına ürünün dayanıklı ve sağlıklı olacağının garantisini verir.  Yem bitkisinde tohum kademesi beş, hububatta ise üçtür.

Rekolte Dünyası- Yonca Tesisinizi yakın dönemde yenilediniz. Yonca tohumunun üretimi ve işlenişi ile ilgili de sizden bilgi almak istiyorum?

Mete- Yoncanın tohumu ekilir ve sapı ya da otu kaba hayvan yemi olarak kullanılır. Hayvan sindirim sisteminin düzgün çalışması için kaba yeme ihtiyaç duyar. Yonca sapı da kaba yem de olmazsa olmazdır. Yonca tohumu İç Anadolu Bölgesi’nde yoğun olarak ekilmektedir. Türkiye’nin pek çok ilinde de ekimi yapılmaktadır.

Yonca Tohumunun işlenmesine gelecek olursak; zahmetli bir iştir. Ancak son teknoloji makinelere yaptığımız yatırım ile bu iş de bizim için oldukça kolaylaştı. Tarladan kaldırılmış ürün işleme tabi tutulmadan önce, kırılmalık başak dediğimiz kapsüller oluyor. Önce kılçık kıran makinesi ile bunları yonca tohumundan uzaklaştırıyoruz. Sonra ürünü Radyal Tarar’a veriyoruz. Böylece ilk toz temizliğini yapıyoruz. Adından, toz ve yabancı otları tohumdan ayırmak için Elek kullanıyoruz. İçindeki taşlar da Hafiftane Makinesi ile ayrıştırılıyor.

Yonca tohumunda mücadele etmemiz gereken önemli başka bir konu da cüscüs otu ile mücadele. Bu zararlı bir ot ve kesinlikle yoncadan uzaklaştırılmalı. Biz Mete Tarım olarak kanser otu olarak tabir edilen bu zararlı ile %100 mücadele ediyoruz. Bunun için imal edilmiş özel bir küsküt makinemiz var. Küskütün yüzeyi tırtıklıdır. Kadife bezlerle kaplı iç düzenek, bu yüzey özelliğinden dolayı dönme hareketiyle küskütü kadifeye takarak uzaklaştırır.

Rekolte Dünyası- 1990’larda teknoloji nasıldı?

Mete- O zamanlarda basit selektörlerle işler yürütülüyordu. Son 20 yılda çok yok kat edildi. 2005 yılından itibaren bu yenilikleri edinerek teknolojimizi çok ilerilere taşıdık. 2 kuşaktır sektörün içerisindeyiz ve bu ilerlemeye şahitlik etmek mutluluk verici.

 

Rekolte Dünyası- Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Mete- La Recolte Du Monde Dergisi’nin 10 Sayısı’nda görünmek güzel. Teşekkür ederim.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir