Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Yeşil Masa Uygulamasını hizmete açtı. Yeşil Masa, üreticilerin taleplerini en hızlı ve sağlıklı şekilde sonuçlandırmayı hedefliyor. Uygulamaya Şanlıurfa’dan başlandı.
Yeşil Masa, üreticilerin taleplerini en hızlı ve sağlıklı biçimde sonuçlandırmaya yönelik bir proje olarak Bakan Faruk Çelik tarafından hizmete açıldı. Pilot bölge olarak seçilen Şanlıurfa’da uygulamayla bitkisel-hayvansal üretim yapan üreticiler, gıda üretimi ve satışı yapan işletmeler ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü arasında hızlı-etkili ve sürekli bir bilgi ağı kurulması hedefleniyor.
Basına açıklamada bulunan Çelik, uzun yıllardır siyasette beyaz masa uygulaması bulunduğunu ancak konu tarım olduğunda ‘Yeşil Masa’ uygulamasını başlattıklarını belirtti. “Ben il müdürümüzü tebrik ediyor, görev alacak arkadaşlara başarılar diliyorum.” dedi.
Tarımı ayağa kaldırmanın önemli yolunun çiftçinin memnuniyetinden geçtiğini söyleyen Bakan Çelik, “Biz tarımı ayağa kaldıracaksak, tarım şaha kalkacaksa, bu, çiftçinin memnuniyetiyle, bilinçlenmesiyle gerçekleşir. Eğer biz bilinçli tarım yapabilirsek tarımsal verimde ve kalitede çok önemli noktalara geliriz. Eğer bu yönetim kadroları çiftçinin derdi ile dertlenirse, çiftçideki moral ve motivasyon da bu üretimin artmasına çok ciddi katkı sağlayacaktır. Dolayısıyla Şanlıurfa’da bu akşam başlatmış olduğumuz ‘Yeşil Masa’ uygulamasını 81 vilayetimize, inşallah Şanlıurfa’da öncülük yaparak yaygınlaştıracağız ve çiftçilerimizle burada hizmet veren görevlilerimiz arasında büyük bir köprü görevini bu masa görmüş olacaktır. Yeşil Masa’nın hayırlı olmasını diliyorum. Tüm çiftçi kardeşlerimize, bu masa sayesinde elde edecekleri verimin Türkiye’ye çok ciddi katkı sağlayacağı inancıyla bereketli olmasını diliyorum.” dedi.
Yeşil Masa Uygulaması nasıl çalışacak?
Yeşil Masa uygulamasında web, mail ve telefon iletim aracı olarak kullanılacak. Bu kanalları kullanarak çiftçiler-üreticiler kuruma talep, öneri ve şikayetlerini ‘Yeşil Masa’da görevli personele iletebilecek. Görevli uzman personel, tarafından alınan talepler il ve ilçelerdeki konu uzmanlarına iletilecek ve en geç 5 (beş) iş günü içerisinde talep sahibine geri bildirimde bulunulacak. Süreç, ‘Yeşil Masa’da görevli konu uzmanı tarafından kayıt altına alınarak bizzat yönetilecek. Neticede, Yeşil Masa Uygulaması’yla çözülmemiş sorun, değerlendirilmemiş talep ve öneri, işleme alınmamış şikayet, kurum girişinde karşılanmamış çiftçi kalmaması hedefleniyor.