Gıda İsrafına Karşı “Gıda Bankacılığı”

Buğday Tarlasıİsrafı önlemek için Amerika’da başlayan Avrupa’da yaygınlaşan ve ülkemizde de olan bir sistem var: “Gıda Bankacılığı”

Gıda Bankacılığı, bağışlanan veya üretim fazlası, sağlığa uygun her türlü gıdayı tedarik eden, uygun şartlarda depolayan ve bu ürünleri doğrudan veya değişik yardım kuruluşları vasıtasıyla, kar amacı gütmeden, açlık sınırında bulunan kişilere ve doğal afetlerden etkilenenlere ulaştıran; dernek, vakıf veya belediyelerin oluşturduğu bir organizasyondur.

1960’larda Amerika, 1980’lerde Avrupa’dan sonra 2004 yılında TBMM’nin onaylaması neticesinde Türkiye’de çeşitli sivil toplum kuruluşları (STK) ve Belediyeler tarafından Gıda Bankası kurulmasına imkân verilmiş ve bununla ilgili vergi avantajı getirilerek bu sistemin ülkemizde teşvik edilmesi amaçlanmıştır. Türkiye’nin ilk Gıda/ Giysi Bankası Diyarbakır’da aynı yıl hayata geçirilmiş ve ihtiyaç sahiplerine gıda ulaştırılmıştır.

Gıda Bankalarına Destek Olmak İsteyen Firmaların Dikkatine

Gıda Bankasına bağışlanan gıda ve giysilerde aranan özellikler; üretim fazlası, paketleme ve kodlama hatası sebebiyle piyasaya sürülemeyen ürünler, raf ömrünün bitimine az kalan ya da hasarlı ancak sağlık şartlarına uygun ürünlerdir.

Ayrıca; hayırseverlerin gıda hibeleri, mahsul fazlası ve pazarlanamayan yaş sebze ve meyveler, otel, lokanta, restoranlarda dağıtılmayan ve sağlığa uygun hazır yiyecekler, belediyelerin el koyduğu ve sağlığa uygun gıdalardır.

Ayrıntılı bilgi için: www.gidabankaciligi.org

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir