KARTEPER, “FİT BİR VÜCUDA SAHİP OLMAK İÇİN, SPORDA AZİM ŞART”

INTERFIT Gym& Spor Merkezi’nin sahiplerinden biri olan Antrenör ve Milli Boksör Sayın Alper Karteper ile “spor ve sağlıklı beslenme” üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

INTERFIT, Mersin’in Akkent Mahallesi’nde konumlanmış durumda. Fitness, cross fit, kardiyo gibi çeşitli spor dallarıyla ilgilenenleri ağırlamak için gerekli tüm altyapıya ve en önemlisi “tecrübeli ve bilgili eğitmenlere” sahip.

Karteper, “Spor insana sağlık ve mutluluk veren disiplin ile ilerleyen bir aktivitedir. Bizim hedefimiz, salonumuzu tercih eden sporseverlere “kendilerinin en iyi hallerini yaratmaları” için hizmet etmek.”

Alper Karteper röportajımız başlıyor.

  • Sizi tanıyabilir miyiz? Spora başlama hikayenizi sizden dinleyebilir miyiz?

Spor hayatıma 8 yaşında başladım. Çok enerjik ve hareketli bir çocuktum. Ailem enerjimi doğru bir yolla boşaltmam için, beni Mersin Toroslar ilçesinde bulunan Mohikan Spor Kulübüne yazdırdı. Spor Hocam, Değerli Salih Erden idi. Yeteneğimi ve spora yatkınlığımı keşfeden Hocam sayesinde boksa yöneldim ve o günden bugüne 24 yıldır, sporun içerisindeyim.

2004- 2005 yılında Box alanında milli takıma seçildim. Box ve vücut geliştirme branşlarında şehrimi ve ülkemi temsil ettim. Vücut Geliştirme branşında; “Estetik Erkekler”, “Büyük Erkekler” sınıfında yarışmalarda varlık gösterdim.

  • Kişisel Spor Eğitmeni, ne yapar? Yarışmalara hazırladığınız öğrencileriniz var mı?

“Kişisel Koçluk” yapıyorum. Destek vererek yarışmalara hazırladığım öğrencilerim de var. Öğrencinin yemek düzeni, uyku düzeni, spor düzeni, psikolojik durumu ile birebir ilgileniyoruz. Unutulmamalı ki; spor eylemi tüm bir paket! Sadece vücuda değil, tüm hayata yatırım yaptığınız bir eylem. Bilinçli bir yaşam, beslenme ve hareket tarzı edinmek ve planlı, disiplinli şekilde ilerlemek gerekiyor.

Kişisel koçluk ya da antrenörlük yaptığım ve gelişim sürecini gözlemlediğim öğrencilerimin başarıları beni kişisel olarak mutlu ediyor ve tatmin duygusu yaratıyor.

Şimdi bir öğrencimi, İstanbul’da düzenlenecek olan, Vücut Geliştirme ve Fitness Yarışmasına hazırlıyorum. Klasik Erkekler Klasmanında yarışacak.

  • Danışanlarınıza spor programını nasıl oluşturuyorsunuz? Hangi şartları arıyorsunuz? Nelere dikkat ediyorsunuz?

Spor programında; yaş, cinsiyet, kilo, genel vücut yapısı, genel sağlık durum vb. pek çok faktörü göz önüne bulundurmak gerekli. Dolayısıyla spor programı hazırlanırken de, antrenman esnasında hareketler uygulanırken de kişiye özel ilerliyoruz.

Spor salonundaki aynalar, öğrencilerimizi hareket esnasında takip etmek için bize kolaylık sağlıyor. Salonun mimari düzenlemesi, salondaki makinelerin düzeni dahi bu çerçevede oluşturuluyor.

Ağırlık ve hareket sayısı arttıkça, vücuda verilen yük kademeli olarak artıyor. Dolayısıyla; tansiyon, kan şekeri düzeyi; kalp ritmi standardın dışına çıkıyor. Bu konuda dikkatli olmak ve eğer mevcut bir problem varsa öğrenci üzerindeki kontrolü sıkılaştırmak gerekiyor.

Sporu doğru yapmak çok önemli! Yoksa sağlıklı olmak istenirken; sağlık elden gidebilir. Kronik Hastalıkları olanlar da doktorlarına danışarak spora başlamalılar. Ve antrenörlerini de özellikle konuyla ilgili bilgilendirmeliler.

  • Kalp sağlığı ve spor ilişkisine değinir misiniz? Spor kalbi yorar mı? Yoksa kalbi güçlendirir mi?

Sporda yaş faktörü önemli. Size bunu örneklendirerek açıklamak istiyorum: Mesela, 15- 18 yaş aralığındaki bir öğrencimizin nabzı,  180 civarında atarken; sağlıklı ve canlı bir şekilde hareketine devam edebilir.

Ancak; aynı hareketi 50 yaş civarındaki bir öğrencimiz yaptığında; 180- 185’lerdeki nabzı harekete devam edip yükseltirsek, kalp ritmi çok artacağı için ilk etkileyeceği yer tansiyon olacaktır. Öğrencimiz ya orada yığılır ya da göz tansiyonu yükselir ve gözleri karararak vücut kontrolünü yitirir.

Dikkat edilmelidir: bilinçsiz spor kalp büyümesi yapar. Büyük ağırlıkların altına girildiğinde, kalp o oranda kan ve oksijene ihtiyaç duyuyor. Bu sefer normal çalışma düzeninin, şeklinin de dışına çıkıyor. Büyüyor. Bu durumu düzeltmek de yine işi bilenler ile yapılan spor ile oluyor.

  • Ağırlık antrenmanlarına esneme antrenmanları da eşlik etmeli mi? Yoga ve pilates gibi sporlara genellikle rağbet ediyor. Bu gibi sporları ağırlık antrenmanları yapan beylere de önerir misiniz?

Hangi spor dalı olursa olsun; önce ısınarak harekete geçmelisiniz. Antrenman bittikten sonra da esnemeli ve vücudu soğutarak, bolca kan pompalanan bölgeleri rahatlatmalısınız.

Yoga, pilates gibi sporlar sağlık için çok faydalı. Birbirini destekleyen spor dallarından faydalanarak çalışma programları oluşturulabilir.

  • Spor ve beslenme arasında nasıl bir ilişki var?

Biz diyetisyen değiliz. Ama deneyimlerimizden hareketle, genel kabul gören önerilerimiz oluyor. Öğrencilerimizin, beslenme düzenini programlamalarına yardımcı oluyoruz.

Ben 2 yıl boyunca, Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde  “sporcu beslenmesi koçluğu eğitimi” aldım. Personel Traner (PT) Ders Verme Sertifikası, Fitness Eğitmenliği Sertifikası, Pilates Eğitmenliği Sertifikası sahibiyim. Spor koçluğu uzmanlığı belgesi aldım.

Şunu demek istiyorum: Diyetisyen “sağlıklı beslenme konusunda” uzmanken biz de “sporcu beslenmesi” üzerine uzmanlığa sahibiz. O nedenle; öğrencilerimize gönül rahatlığı ile beslenme konusunda yönlendirmelerde bulunuyoruz.

Diyet ve spor arasındaki dengeyi de doğru kurmak gerekiyor. Spor yapıp doğru ve yeterli beslenmez isen, sadece adaleyi yorarsın. Karbonhidrat, protein, vitamin ve mineral dengesini doğru kurmak gerekiyor.

Sadece salata yedin, spor yaptın… 1 ila 1.5 ayda 15 kilo verdin. Peki, bu kilo nereden gitti? Vücudundaki yağ ve ödemi mi attın yoksa kastan mı verdin? Bilinçsiz spor yaparsanız, 10 kilonun 7’sini kastan verirsiniz. Kası ezersiniz.

Beslenmeden, kas kütlesini güçlendirmeden  sağlıklı kilo vermek mümkün değil. İnsanlar zayıflamakla fit kalmayı karıştırıyor. Sağlıklı beslenme ve spor yapmak metabolizmayı sağlıklı tutar; hastalıkların önüne geçer. Sağlıklı yaşamın merkezinde bunlar var.

  • Kapalı yerde spor yapmak zararlı mı?

Basitçe özetlemem gerekirse; sadece koşmak için spor salonlarına gelmeyin! Açık havada, bol oksijen alacağınız yerlerde koşabilirsiniz. Çok sağlıklı ve doğru olur.

Ancak; cross fit, fitness çalışmalarını bunun için özel hazırlanmış aletlerde ve antrenörün bulunduğu bir salonda yapmalısınız. Yoksa sakatlanmalar yaşanabilir.

Spor yapan insan bedenen güçlenirken, mental olarak da güçleniyor. Büyüyen ve güçlenen kaslar dayanıklılık verirken, beyinde serotonin hormonunu harekete geçiriyor. Size iyi, güzel ve sağlıklı hissettiren her sporu tabi ki yapmanızı öneririm.

  • Spora başladıktan sonra, sonuç ne zaman alınmaya başlıyor? Sonucu etkileyen faktörler nelerdir?

Disiplinli bir çalışma düzeni, beslenme ve uykunun ardından sonuç ortalama 3 ila 6 ay arasında bir sürede görünür şekilde alınır.

Tabi, anatomi çok önemli…  Daha önce spor yapılmışsa ve omurga ve duruş güçlü ise daha erken de sonuç alınabilir.

  • Sporcular için hayvansal ve bitkisel protein kaynakları nelerdir? Sizce sporcular vegan bir beslenme düzeni sürdürebilir mi?

Beyaz ve kırmızı et hayvansal protein kaynaklarıdır. Onun dışında; yeşil mercimek, nohut ve pirinç de bitkisel protein kaynaklarıdır. Pirinç türü olarak yasmin ve basmati pirinç tercih edilmesini öneririm. Pişirme tekniği olarak da haşlama yöntemi tercih edilmelidir. Et için de, haşlama ya da ızgara yöntemlerini kullanabilirler.

Vegan beslenmeyi tercih eden sporculara da önerim; kuru baklagil ve lifli yiyecekleri sıkça tüketmeleri. Az önce bahsettiğim yeşil mercimek, nohut gibi yiyeceklerin yanında; lif bakımından zengin olan kabak ve brokoli tüketebilirler. Ayrıca yulaf da kahvaltı öğününde tüketilebilir.

  • Protein tozu gibi takviyeler ile ilgili görüşlerinizi alabilir miyim?

Eğer yeterli beslenmiyorsanız, peynir alt suyundan elde edilen protein tozu takviyesi alabilirsiniz.

  • İnterfit ne zaman kuruldu?

2024 yılında kurulduk. 5 ay gibi bir süredir hizmet veriyoruz. 500 metrekarelik bir alanda konumlandık. 2. Katımızı da ileriki günlerde devreye almayı planlıyoruz. 2 Profesyonel eğitmene sahibiz.

  • İnterfit’in hizmetlerini özetler misiniz? Danışanlarınız için özel uygulamalarınız var mı? Var ise nedir?

Fitness, Cross fit, fonksiyonel antrenman ve kardiyo antrenmanları yapılıyor. Birebir PT eşliğinde dersler de bünyemizde veriliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir