MERSİN’DE DÜNYA BAKLİYAT GÜNÜ KUTLANDI

22

18 Ocak, Bakliyat Günü olarak kutlanacak. Bu çerçevede Mersin’de düzenlenen etkinlik bakliyat sektörü temsilcileri tarafından ilgi gördü. Mersin Ticaret Borsası ve Ulusal Baklagil Konseyi’nin işbirliği ile düzenlenen etkinlikte, 15 çeşit bakliyat yemeği katılımcılara servis edilirken; konuşmalar yapıldı ve sinevizyon gösterisi düzenlendi. Bundan sonra her yıl Ocak ayının 3. Haftası Bakliyat Günü olarak kutlanacak.

Mersin Ticaret Borsası himayesinde 18 Ocak tarihinde, Hilton Oteli’nde bir etkinlik düzenlendi. Dünya Bakliyat Günü’nü konu alan etkinliğe; Vali Özdemir Çakacak, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Kadir Yıldız, Kanada Büyükelçisi Christopher John Cooter, Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, Uluslararası Bakliyat Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Arslan, Mersin Ticaret Borsası Başkanı M. Abdullah Özdemir, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, Uluslararası Bakliyat Konfederasyonu (GPC) Başkanı Hüseyin Arslan ile çok sayıda davetli katıldı.

 

Özdemir, “Sağlıklı Yaşam İçin Bakliyat Gerek.”

Bakliyat Günü Etkinliğinde sözü ilk olarak Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir aldı. Bakliyatın yüksek besin değerine ve sağlığa faydalarına değinen Özdemir, “ 2016 yılında Dünya Bakliyat Yılı İlk kez kutlandı. Bundan sonra her yıl, Ocak Ayının 3. Çarşambası tüm dünyada Bakliyat Günü olarak kutlanacak. Bunun sektörümüz için önemli bir gelişme ve kazanım olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Dünya nüfusunun%10’luk bölümü açlık ile mücadele ettiğine ve 1 milyarı aşkın kişi ise yetersiz beslenme nedeniyle sağlık problemleri yaşadığına değinen Özdemir, “Kolay muhafaza edilen bir besin olduğu için bakliyat ürünleri açlık sorunu olan bölgeler için adeta bir kurtarıcıdır.” ifadesinde bulundu.

Ülkemiz bakliyat ticaretinin %85’inin mersin üzerinden yapıldığına dikkat çekerek Mersin’in Dünyanın sayılı bakliyat merkezlerinden biri olduğuna değinen Özdemir, sayısal bilgiler verdi: “Kentimizde yaklaşık 250 firma bu sektörde çalışmakta olup, Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu içinde yer alan 5 Mersinli firmadan 3 tanesi bakliyat sektöründe faaliyet göstermektedir. Ayrıca Türkiye’nin en büyük 1000 ihracatçı firması arasına giren 16 Mersinli firmadan 7 tanesi bakliyat ihracatçısıdır. Bu da bakliyatın Mersin için ne kadar önemli bir sektör olduğunu ortaya koymaktadır.

Mersin’deki 25 mercimek tesisinde; 1 milyon ton mercimek, 100’e yakın eleme tasnifleme ve paketleme tesisi ile yılda 1 buçuk milyon ton nohut, kuru fasulye, yeşil mercimek işleme kapasitesi mevcuttur. 2016 yılında Mersin Ticaret Borsası’nda işlem gören, bakliyat miktarı 750 bin tondur. Bu ürünlerin değeri 2 buçuk milyar TL’yi bulmaktadır. Bu yüksek işlem hacmiyle bakliyatta lider borsa Mersin Ticaret Borsasıdır.” dedi.

 

Arslan, “Bakliyat Artık Öksüz Değil”

Uluslararası Bakliyat Konfederasyonu Başkanı ve Mersin Ticaret Borsası Meclis Başkanı Hüseyin Aslan, Uluslararası Dünya Bakliyat Yılı’nda gerçekleştirilen çalışmalara değindi:

Dünya Uluslararası Bakliyat Yılı çerçevesinde 2016 yılında, 750 milyon kişi bakliyatı seviyorum mesajı yayınladığını ve on binlerce makale yayınlandı belirten Arslan, “Her gün dünyanın bir yerinde ortalama 2 toplantı yapıldı. Yani 900’ü aşkın toplantı gerçekleştirildi.” dedi.

2016 yılında gündemin, bakliyat sektörünün nasıl geliştirileceği ve tüketimin nasıl arttırılacağı olduğunu belirten Arslan,  bakliyatın bugünü ile ilgili Dünya Bakliyat Konfederasyonu’ndan aldığı bilgileri katılımcılar ve basın mensuplarıyla paylaştı. “Şu an itibariyle 61 ülkede 18 Ocak DÜNYA Bakliyat Gününü kutlamak üzere organizasyon var ve toplantı sayısı ise 187.” dedi.

Dünyada bakliyat piyasasındaki sorunlara da değinen Arslan, “Dünyada 13 bakliyat ürününün araştırma geliştirme çalışmalarına ayrılan 177 milyon dolarlık bir fon var. Ancak bir tek mısır için bunun 10 katı harcanıyor. Son 50 yılda tüm dünyada bakliyatın üretim artış hızı %1. Ancak bu mısırda 8 katı, buğdayda ise 6 katıdır. Bakliyat tarımın öksüz çocuğu idi Ancak, biz GPC olarak buna sahip çıktık. Artık bakliyat öksüz değil.” İfadesinde bulundu.

 

Arslan, “Gıdaların kaybı ve israfı önemli bir sorun.”

Arslan konuşmasında, Dünyadaki gıda israfının diğer önemli bir sorun olduğunu belirterek, “Üretilen gıdaların üçte biri israf ediliyor ya da kayıp. FAO’nun verdiği rakamlara göre bunun sayısal karşılığı 1.6 trilyon tondur.  Bunların önlenmesi lazım.” dedi.

Bakliyat içeren konserve ürünlerin üzerinde yazan “son kullanma tarihi” uyarısına da değinen Aslan, Konserve et ihtiva etmiyorsa; bakliyat ürününde “son kullanma tarihi” diye bir durumun söz konusu olmayacağını; sadece “tavsiye edilen tarih” olarak konservenin üzerinde belirtilmesi gerektiğini ifade etti.  Tüm dünyada bu eğilimin gelişmeye başladığını ve artık “son kullanma tarihi değil “tavsiye edilen tarih” şeklinde bir ibarenin yer almaya başladığını söyleyen Arslan, “Fransa ve İtalya’da bu uygulama başladı; Kanada’da ise bu çerçevede çalışmalar devam ediyor. İsrafı önlemek konusunda bu hamlenin önemli kazanımlar sağlamamıza yardımcı olacağını düşünüyorum.” dedi.

Her konuşmasını aynı sözlerle tamamladığını dile getiren Arslan, “Gelecek 40 yılda üretmemiz gereken gıda miktarı, geçmiş 10 bin yılda insanlığın ürettiği gıda kadar olmalıdır. Bunun için israftan kaçınarak daha fazla tarımsal üretim yapmalıyız.” diyerek sözlerini tamamladı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir