ONAT ANGI “AVES TİCARETTE BiR DÜNYA OYUNCUSU”

DSC00301

AVES 2009 yılından beri, Türkiye’deki en büyük ham ayçiçek yağı tedarikçilerden biri olarak, sektörün ihtiyacının yüzde 35’ni tedarik ediyor. Altı ülkede on iki  ofisi ve beş yüzü aşkın çalışanı ile Dünyaya hizmet veren AVES, tesislerinin stratejik coğrafi konumu ve çekirdekten sofralara varana kadar sahip olduğu tedarik zinciri gücüyle; her geçen gün farklı bir coğrafyada SAFYA AYÇİÇEK YAĞI ile raflarda yerini alıyor. Aves yaklaşık 40’dan fazla ülkeye yaptığı ihracatla ticaret hacmini arttırarak pazarını büyütüyor.

 AVES Gıda AŞ Genel Müdürü Onat Angı “Aves uluslararası emtia ticaretinden, bitkisel yağların üretimi ve uluslararası ticaretine; biodizel üretiminden bitkisel yağ depolama ve gayrimenkul yönetimine kadar geniş bir skalada faaliyet gösteriyor. Son 4 yıldır da SAFYA AYÇİÇEK YAĞI markasına sahibiz. SAFYA sektöre hızlı bir giriş yaptı, iddialıyız.” dedi.

 

Aves 23 yıldır faaliyette olan dev ölçekli bir kuruluş. Aves Grup Şirketleri, 6 ülkede faaliyet gösteriyor. Uluslararası Emtia Ticareti ana ticaret uğraşını oluştururken son 8 yıldır da bitkisel yağ sektörüne girmiş durumda. Kuruluş Irak Erbil’de ve Mersin’de yağ alanında işleme tesislerine sahip ve Dubai, Ukrayna, Rusya ve İsviçre’de ticari şirketleri bulunuyor.

AVES, Türkiye’nin en büyük bitkisel yağ kırma fabrikasına sahiptir.

Türk ham ayçiçeği yağı tedarikinin %35’ine aracılık eden Aves, Mersin’de kurulu Türkiye’nin en büyük ve tam entegre yağlı tohum işleme ve biodizel tesisinde günlük; 1500 ton kırma, 700ton rafineri kapasitesiyle yılda 1 milyon ton bitkisel yağ, küspe ve biodizel üretimi yapıyor.

Angı, “Aves olarak 8 yıldır Ayçiçek yağı ticareti ile meşgulüz. Bundan yaklaşık 5 yıl önce de bu alanda yatırım yapmaya karar verdik. Bu yatırım kararı ile birlikte sadece ham ayçiçeği yağı ithalat ve ihracatı yapmaktansa entegre bir tesis kurarak yolumuza devam etme kararı aldık. Çünkü biz entegrasyonun verimlilik yarattığının bilincindeyiz.” dedi.

Lojistikten üretime tam entegre bir yapıdayız

Türkiye’deki tesislerin sıkıntılarını lojistik maliyetleri, entegre olmamaları ve ölçek ekonomisinin olmaması şeklinde sıralayan Angı, “Biz bu sorunları gördük, ihracatı ve ithalatı en düşük maliyetle yapabileceğimiz limana yakın entegre bir tesis kurduk. Çekirdeğin tarladan gelip paketlenmiş ürün olarak market rafına girmesine kadar bütün süreçleri tek başımıza yapabiliyoruz. Şu an Türkiye’nin en büyük kapasiteli tesislerinden biriyiz. Aves, yüksek teknolojili üretim tesislerinin stratejik konumu, 100 araç filolu lojistik firması, açık deniz gemi yükleme / tahliye platformu, 220 bin metreküp kapasiteli deposu, Irak’ın tek bitkisel yağ fabrikası ve uluslararası bankalarda bulunan güçlü kredi ağıyla bütün zinciri tamamladı. Bu nedenle rakiplerimizden bir adım öne geçmeyi başardık. En iyi kaliteyi en uygun fiyata üretebiliyor ve ihraç edebiliyoruz” diye konuştu.

 Safya Ayçiçek Yağı’nın vaadi saflıktır

Onat Angı, “Aves, Türk ham ayçiçeği yağı tedarikinin %35’ine aracılık etmektedir. SAFYA ayçiçek yağı markamızın konumlandırması saflık üzerinedir. Bitkisel karışım yağı değil safi ayçiçek yağıdır. Adı üstünde Safya dememizin nedeni de maalesef raflarda pek çok karışım yağın bulunması ve tüketicinin aldatılmasıdır. Tağşiş, hem tüketicinin sağlığını tehdit etmekte hem de haksız rekabete yol açmaktadır. Kendi de hafif fiyatı da mottomuzla ise, yağımızın son teknolojide el değmeden üretildiği, midede herhangi bir rahatsızlığa sebep olmadığı ve tedarik gücümüzle yüksek kalitede ürünü uygun fiyata tüketiciye sunabildiğimiz mesajını veriyoruz. Safya İstanbul dahil olmak üzere en önemli yerel zincirlerin hemen hemen hepsinde bulunur hale gelmiştir. Hedefimiz Safya Ayçiçek yağının  tüm Türkiye’de raflarda olmasıdır.” dedi.

2016 yılında 65 milyon dolar ihracat yaptık

Onat Angı, “2016 yılında 65 milyon dolar ihracat yaptık. İhraç kayıtlı satışları da eklersek bu rakam 75 -80 milyon dolar düzeyindedir. Ciromuzda ihracatın payı yüzde 20 civarındadır. Bu yıl da geçen yıllarda olduğu gibi Türkiye devlerinin yer aldığı seçkin ekonomi listelerinde üst sıralarda yer aldık. TIM 1000 listesinde yüzde 79’luk değişim oranıyla ihracatını en hızlı yükselten 7nci firma olmayı başardık. 40 ülkeye ihracat yapıyoruz. Avustralya’dan Japonya’ya kadar değişik pazarlarda yer almaktayız. 2017’de ihracat hedefimiz 100 milyon doların üzerine çıkmaktır.” ifadesinde bulundu.

Başarının kaçınılmaz sonucu ödüllendirilmektir

AVES’in hedefinin daima küresel ticaret arenasında, güçlü bir oyuncu olmak olduğunu vurgulayan Angı, verdikleri her hizmetin ve imal ettikleri ürünün, bu hedef doğrultusunda kaliteli ve kusursuz olması gerektiğinin altını çiziyor. Angı, “Yağ sektöründe elde ettiğimiz başarılarla 2013 yılından beri ödüllendiriliyoruz. Kendini ekonomik alanında kanıtlamış farklı kuruluş ve yayınların başarı listelerinde tat ve tasarım ve ihracat konularında ya üst sıralarda yer aldık ya da ödüle layık görüldük. Bunlar

arasında; İstanbul Sanayi Odası’nın himayesinde düzenlenen sanayi kuruluşları listesi “İSO 500” var. Bu listede 109 sıra yükselerek en çok sıçrayış yapanlar firmalar arasına girdik ve 228nci olduk. Yine Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin “TİM 1000” listesinde, yüksek ihracat rakamlarımız nedeniyle  235nci sırada yer aldık. Son 4 yıl içerisinde en yüksek ihracat değerimiz 104 milyon Dolar, en düşük ihracat değerimiz ise 35 milyon dolar. Dolayısıyla ilk 200 firma içerisinde yer alıyoruz.

Capita ve Fortune Ekonomi Dergilerinin ciro bazlı düzenlediği başarı listelerinde ilk 200 firma arasında yer aldık. Capital 500 de Mersin’de 3ncü firma, Fortune 500’de 1nci firma olduk. Kaliteli ürünü, düşük maliyetle üreterek global düzlemde müşterilerimize satışını gerçekleştirdiğimiz sürece, kazanmaya, başarmaya ve ülkemize kazandırmaya devam edeceğiz. ”  dedi.

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir