KOSGEB Mersin Hizmet Merkezi Müdürü Danyal Peker, KOBİ ve Girişimcilerin ülke ekonomisine katkısını artırmak için KOSGEB bünyesinde gerçekleştirilen destek programlarından bahsetti. Mersin’in girişimci ruhu yüksek karaktere sahip bir şehir olduğunu belirten Peker, “Artık ekonomik gelişimi sanayi yatırımlarından öte beşeri sermaye sağlıyor. Dünyada piyasa koşullarını doğru analiz ederek yenilikçi fikirlerle yola çıkanlar kazanıyor.” dedi.
Tarsus doğumlu olan Danyal Peker ilk, orta ve lise eğitimini Tarsus’ta tamamladı. Marmara Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nda (KOSGEB) 18 yıl boyunca çeşitli kademelerde görev yaptı. Adana ve Osmaniye illerinde çalıştıktan sonra 6 aydır da KOSGEB Mersin Hizmet Merkezi Müdürü pozisyonunda bulunmakta.
Esnaf bir babanın oğlu olan Peker, “Girişimci kültürünü hem babamdan hem de 18 yıl boyunca içinde bulunduğum KOSGEB’den öğrendim. İşletmelerin ne gibi ihtiyaçları olduğuna hâkimim.” dedi.
12 Nisan 1990 tarihinde 3624 sayılı kanun ile kurulan KOSGEB; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ilgili kuruluşudur. Amacı; mikro, küçük, orta ölçekli işletmelerin ekonomideki rolünü artırmaktır. Bugün itibariyle KOSGEB bünyesinde verilen hizmetler 5 başlık altında toplanmıştır: Genel Destek Programı, KOBİ Proje Destek Programı, Tematik Proje Destek Programı, İşbirliği Güç Birliği Destek Programı, AR- GE, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı’dır.
KOBİ, 250’den az çalışan istihdam eden, yıllık bilançosu 40 Milyon TL’yi geçmeyen işletmelerdir. Mikro, küçük ve orta ölçekli işletmeler KOBİ tanımının içine girmektedir. Mikro ölçekli işletme, çalışan sayısı en çok 10 ve yıllık bilançosu 1 Milyon TL olan; Küçük ölçekli işletme, çalışan sayısı en çok 50 ve yıllık bilançosu 8 Milyon TL olan; Orta ölçekli işletme ise çalışan sayısı en çok 250, yıllık bilançosu 40 Milyon TL olan firmalardır.
TÜİK 2008 İş Kayıtlarına göre; Türkiye’de mikro ölçekli KOBİ oranı %95,6 iken küçük ölçekli KOBİ oranı % 3,9, orta ölçeli KOBİ Oranı ise %0,3 olarak ölçülmüştür.
Türkiye’nin her ilinde merkezi bunun KOSGEB’in Mersin’deki hizmetlerinden bahseden Peker, “Mersin Hizmet Merkezi’nde her çarşamba günü “Girişimciyi Bilgilendirme Toplantıları düzenlediklerini belirtti. “Her çarşamba girişimcilik konusunda soruları olanlarla buluşuyor ve uzmanlar eşliğinde cevap veriyoruz. Şu an KOSGEB’in girişimcilere destekleri çok revaçta.
Ayrıca, dolandırıcılık vakalarının da artması bu toplantıları gerçekleştirmemizin diğer bir sebebi. Telefonla arayarak para karşılığı KOSGEB Destek Başvurusu aldıklarını söyleyenler var. Dolandırıcılık olaylarını engellemek için RTÜK’ten onaylı bir kamu spotu bile hazırladık. KOSGEB Destekleri hiçbir şekilde aracı ve ücret ile verilmiyor.” dedi.
KOSGEB Başvuru Şartları destek türüne göre değişmekle birlikte başvurular www.kosgeb.gov.tr adresi üzerinden elektronik olarak gerçekleştirilmektedir. Peker, “Başvuru dokümanı ve esasları şeffaf bir şekilde web sitemizde var. Girişimci hangi desteğe başvurmak istiyorsa, onun bütün mevzuatına web sitesi üzerinden ulaşabilir. Bu süreçte de herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Bunun dışında girişimciler 444 1 567 numaralı Danışma Hattını kullanarak da KOSGEB Destekleri ve Başvuru süreci hakkındaki sorularının yanıtını alabilir. ” dedi.
KOBİ Destekleri hakkında bilgi veren Peker, “KOBİ’lerin ‘GENEL DESTEK PROGRAMI’ bünyesinde girişimcilik kültürünü güçlendiren; personel, yurtiçi- yurtdışı fuar, yurtdışı gezisi, tanıtım, eğitim, danışmanlık, test ve analiz gibi konularda destek alıyor. Genel destekler 15 başlık altında toplanmış durumda. Destek üst limitleri ve destek oranları değişiklik gösteriyor. web sitesi üzerinden bütün bilgilere ulaşmak mümkün.”
Peker’in belirttiğine göre, “KOBİ PROJE DESTEK PROGRAMI” için 2015 yılı içerisinde iki kere çağrıya çıkılmış ve dönüşler tatmin edici düzeyde olmuş. ‘Markalaşma ve Kurumsallaşma’ üzerine desteklenen girişimciler için destek üst limiti 150 Bin TL olarak belirlendi.
“ARGE, İNOVASYON ve ENDÜSTRİYEL UYGULAMA DESTEK PROGRAMI, yeni teknolojik fikirlerin arkasında. Tekno- girişimcilerin desteklenmesini kapsayan bu uygulama kapsamında 150 Bin TL geri ödemesiz, 300 Bin TL geri ödemeli %75 oranında destek veriliyor. Program kapsamında; makine, donanım, ofis, yazılım, hammadde ve salf malzemesi giderlerini devlet tarafından ödeniyor. Bunu dışında “proje geliştirme desteği” için ekstra 100 Bin TL daha veriliyor. Toplam 700 BinTL’lik bir meblayı devletten almak mümkün. Eğer malzemeler yerli ise destek oranı %90’a çıkıyor.
Bir diğer destek programı da “İŞ BİRLİĞİ, GÜÇ BİRLİĞİ” Aynı sektörden 5 işletme ortak sorunları için bir araya gelir ise 300 Bin TL geri ödemesiz, 700 Bin TL geri ödemeli olmak üzere 1 Milyon TL’lik bir destekten faydalanabiliyor. Eğer bu ortaklık yüksek teknoloji alanında yapılan bir imalatı kapsıyorsa destek 1500L’ye kadar çıkıyor.
Son dönemde çok revaçta olan bir destek programı daha var: “GİRİŞİMCİLİK DESTEĞİ” İlk defa iş kuracaklara yönelik uygulanan bu program kapsamında önce “Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi” veriliyor: Pazar araştırması, pazarlama planı, üretim planı, insan kaynakları planı, finansal plan gibi alanlarda eğitim alan katılımcılar, genel işletmecilik konusunda bilgi sahibi oluyor. 150 Bin TL’lik bu desteğin 50 Bin TL’si karşı ödemesiz 100 Bin TL’si karşı ödemeli olarak veriliyor.
Mersin’deki son durum ile ilgili Ana giderler için Mersin Bölgesindeki destek oranı %70. Bayan, Engelli ya da Şehit yakını ve ya Gazi ise %20 daha fazla destek vererek oran %90’a tamamlanıyor.
1600 girişimci adayına eğitim ve destek verdiklerini belirten Peker, “Girişimcilik kültürünü artırmak için çalışıyoruz. 2015 yılı içerisinde Mersin’de özellikle KOBİ Proje Desteği kapsamında AR- GE sürecini desteklediğimiz Kuruluşlardan olumlu sonuçlar aldık. Son iki yıldır KOSGEB KOBİ ve Girişimcilik Ödülleri’nde “İnovatif Girişimci Dalı’nda” ödülü Mersinli firmalar aldı. 2015 yılında Türkiye genelinde 4000’e yakın başvuru alındı. 9 dalda 41 firma seçildi ve İnovatif Girişimcilik Dalı’nda ödülü Mersin’den AKY Technology firması aldı. Firma yetkililerini tebrik etmek istiyorum” dedi.
KUTU METNİ:
KOSGEB ‘KOBİ KAMPÜS UYGULAMASI’ HAKKINDA: KOSGEB’e kayıtlı olan işletme sahibi girişimcilerin eğitilmesi için hayata geçirilmiş “online eğitim” uygulamasıdır. İnovasyon, pazarlama vb. konularda eğitimler sunan uygulama, interaktif bir alandır. Yani kullanıcı eğitim aldığı konu hakkında uzmanlara soru yönelterek cevap alabilir. www.kobikampus.gov.tr