KONUKLAR BAKLİYAT “EFSANE GERİ DÖNDÜ”

DSC00200

1980’li yıllarda Türk Bakliyat Piyasası’na damgasını vurmuş Kuruluş “Konuklar” yeniden sahneye çıkmaya hazırlanıyor. Yozgat, İstanbul ve Mersin’deki merkezlerinde yeni teknolojik yatırımlar gerçekleştirerek üretim kalitesini ve kapasitesini artıran Konuklar Anonim Şirketi, artık yoluna ikinci kuşak ile devam ediyor.

Nuri Konuk’un öncülüğünde Muhammed Konuk ve Zeynep Konuk işin içindeler ve Konuklar daha güçlü bir şekilde piyasalara geri dönüyor.

Muhammed Konuk röportajımız başlıyor!

 

Sizi tanıyabilir miyiz? Ve Konuklar Anonim Şirketi’nin kuruluş hikâyesini sizden öğrenebilir miyiz?

Konuklar Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Üyesiyim. Konuklar, babam Nuri Konuk tarafından 1980 yılında kurulmuştur. 37 yıllık Bakliyat Sektörüne hizmet eden babam bugün Konuklar Anonim Şirketi’nde Yönetim Kurulu Başkanı görevini yürütmektedir.

Konuklar Anonim Şirketi’nin kuruluş hikâyesini size şöyle özetleyebilirim: Nuri Konuk, bundan 40 yıl önce Almanya’da çalışırken bakliyat ürünlerinin Türkiye’den ithal edildiğini fark eder. Bunun üzerine ülkeye döner dönmez yaptığı iş bu sektöre girmek olur. Konuklar Anonim Şirketi’ni kurarak Yozgat’tan yeşil mercimek getirmeye başlar. Daha sonra bu şehirde 10 dönüm üzerine 4 dönümü kapalı alan olmak üzere şirketini kurar.

Bugün itibariyle Konuklar Anonim Şirketi yenilenme kararı almıştır ve bu güçlü geçmiş üzerine yeni makineler ekleyerek tazelenecek ve daha da güçlü bir şekilde yoluna devam edecektir.

Konuklar Anonim Şirketi’nin yenilenme süreci hakkında biraz daha ayrıntı verir misiniz?

Yozgat’ta bulunan merkez fabrikamız ve İstanbul’da 3 yıl önce açılmış bir şubemiz var. Bunlara ek olarak, Mersin’de bulunan depomuzu da yeni teknolojik yatırımlarla aktif olarak kullanmak, yakın dönem planlarımız dâhilinde. Mersin’deki tesisin başında ben bulunacağım.

Mersin tesisimiz sonbaharda devreye alınacak. Yeşil mercimek, nohut ve fasulye üretimini Mersin’de gerçekleştireceğiz.

Çalıştığınız ürünler nelerdir?

Hemen hemen bütün bakliyat ürünlerini çalışacak teknik donanıma ve ticari bağlara sahibiz. Ancak tek tek belirtmem gerekirse; yeşil mercimek, kırmızı mercimek, nohut, fasulye, ay çekirdeği en çok talep gören ve uzun süredir çalıştığımız ürünlerdir.

Özellikle yeşil mercimekte iddialıyız. Yozgat ve çevre bölgelerden  –iklim şartları ve ekim oranı nedeniyle değişiklik göstermekle birlikte- yılda ortalama 5 bin ton ürün kaldırıyoruz. Nohut ve fasulye tedarik oranımız ise yine yıllık rekolteye göre değişmekle birlikte ortalama 1 bin ton.

Uzman olduğunuz ürünlerin başında yeşil mercimek geldiği için sormak istiyorum. Türk mercimek piyasası ve dünya mercimek piyasasını yorumlar mısınız?

Dünyada mercimek üretimi ve ticareti alanında başı çeken ülke Kanada’dır. Dünya gibi Türkiye2de Kanada ürününü tercih ediyor. Çünkü Türk mercimeği ile kıyaslandığında ucuz. Ayrıca bir diğer önemli etken de çok iyi derecede temizlenerek taşlarında ayrıştırılıyor olması.

Biz yeni yatırımızla Türk mercimeğinin de çok iyi derecede temizlenerek pakete girmesini sağlayacağız. Yozgat Sorgun bölgesi ve Çorum gibi Anadolu’nun bereketli topraklarında, güneşin doğal etkisiyle yetişen mercimeği “organik” başlığı altında satmayı planlıyoruz.

Bakliyat sektöründeki gelişmeleri hangi kanalları kullanarak takip ediyorsunuz?

Uluslararası fuarlara katılıyoruz. Dubai Gulfood, Paris Sial, Almanya Anuga gibi fuarlarda katılımcı ya da ziyaretçi olarak yerimizi alıyoruz. Dış Ticaret Departmanımızın başında kardeşim Zeynep Konuk bulunuyor. Bilgisayar Mühendisliği mezunudur ve iyi derecede İngilizce konuşabilmektedir. Bu vasıfları yurtdışı ile iletişimimizi sağlıklı bir şekilde sürdürmemizi sağlıyor.

 Türkiye’de bakliyat sektörünün bugünü ile ilgili ne düşünüyorsunuz?

Devletin bakliyat ekimini denetim altında yürütmesi ve daha da desteklemesi gerektiğini düşünüyorum. Devlet doğru bölgede doğru ekimi gerçekleştirmeli. Ayrıca TMO’nın geçmişe yaptığı gibi alım yaparak piyasaları dönem dönem dengelemesi ve çiftçiyi böylece desteklemesi gerektiğini de düşünüyorum. İthalat dengesi bu sayede sağlanır.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir