ÇÖZÜM NOKTASI

Mersin merkezli Nokta Lojistik, global düzlemde çalışıyor. “Çözüm Noktası” sloganı ile hizmet prensibini özetleyen Kuruluş, 1995 yılında gümrüklü müşavirliği faaliyeti ile sektöre giriş yapmıştır. O günden bugüne yüzlerce firma ile çalışılmış ve onlarca ülkeye emtialar başarı ile taşınmıştır. Nokta Lojistik Sahiplerinden Sayın Serkan Gökten, “Lojistik, müşterinin memnuniyetini önceleyen bir sektördür. Yükleme, taşıma ve boşaltma süreçlerinde bütün ayrıntıları düşündüğünüz ve gümrüklü – gümrüksüz, kara, deniz, hava ve demiryolu nakliye işlemlerinde formaliteleri yerine getirdiğiniz, bu sektörde hataya yer yoktur. Daima çözüm noktası sizsinizdir.” dedi.

Serkan Bey lojistik sektörüne girişinizi ve Nokta Lojistik’in kuruluş hikayesini sizden öğrenebilir miyiz?
Mersin, konum itibariyle lojistik sektörü için çok elverişli bir şehir ve Türkiye’nin en önemli limanlarından birine sahip. Çünkü hinterlanttı geniş yani ihracat kapasitesi yüksek şehirler ile çevrili ve onlardan bu anlamda güçlü şekilde besleniyor. Mersin’in bu alandaki iş fırsatlarını ve çalışma potansiyelini düşünerek hareket ettik ve işin içerisinde kendimizi bulduk.
Henüz üniversite yıllarımda iken, limanda ve acentelerde staj yaparak lojistik sektöründe çalışmaya başladım. Üniversiteyi tamamlayıp askerliği de yaptıktan sonra bu sektörde devam ettim.

Nokta Lojistik bünyesinde hangi hizmetleri veriyorsunuz?
Nokta Lojistik, sektörün ihtiyaç duyduğu bütün enstrümanları içerisinde barındıra bir kuruluştur: Öncelikle bünyemizde gümrüklü ve gümrüksüz işleyen antrepomuz var; lojistik işinde en önemli kalem de budur. Ayrıca, ulaşım önemli bir diğer kalemdir. Depoya girecek emtianın denizden, karadan, demiryolundan vagonlarımızla ulaşımını sağlıyoruz. Bunu için gerekli donanıma sahibiz. Ayrıca son dönemde havadan da hizmet vermeye başladık. İç nakliye ve uluslararası nakliye hizmet sınırlarımız içerisindedir. Lojistik işinin gümrükleme dâhil pek çok prosedürünü yerine getiren, görev alanını geniş tutan, hizmet yelpazesi geniş ve Mersin’in kesinlikle iddialı firmalarındanız.

Geçmiş ile bugünü kıyaslayarak Lojistik Sektöründeki büyümeyi yorumlar mısınız?
10 yıllık süreci yorumlarsam, konjonktüre bağlı olarak dalgalanmalar oluyor. Bu anlamda birkaç yıldır yaşadığımız bir düşüş var. Bunu göz ardı etmemeliyiz. Ancak genel anlamda baktığımızda hem ülkemiz merkezli hem transit ticaret bağlamında hem de komşu ülkelerinde gerçekleştirilen lojistik faaliyetlerinde ülkemizin üstlendiği rol düşünüldüğünde kesinlikle önemimizi koruyoruz.
Bugün Türkiye’de deniz, kara ve hava ulaşımında güçlü filolara sahip firmalar bulunuyor ve dünya üzerinde gitmedikleri nokta yok.
Neden?
Çünkü, Türk girişimcileri inşaat sektöründen gıda sektörüne; giyim sektöründen makine sektörüne cesur kararlar alarak yatırım yapıyor ya da hizmet ediyor.
Dolayısıyla Türk firmalarının portföyleri çok geniş. Afrika kıtasından Avrupa kısasına, Çin’den Amerika’ya kadar çalışılıyor. Bu da lojistik sektörünü besleyerek olumlu etkiliyor. Ülke büyüdükte, ticaret global bazda büyüdükçe lojistik sektörünü de beraberinde ileriye taşıyor. Liman, lojistik firması ve kalifiye eleman bakımından da geliştik, gelişiyoruz. Bugün üniversitelerde “lojistik” bir eğitim branşı olarak okutuluyorsa ülkemizde genel kabul görmüş de demektir. Kesinlikle iyimserim, daha da iyi olacak.
Peki, Mersin Lojistik sektörü için de iyimser misiniz, gelişiyor mu?
Mersin’in Türkiye Lojistik Sektörü içerisindeki önemini size örnek vererek açıklamak isterim: Kuzey Avrupa Ülkeleri için Antwerp Limanı –ki Belçika’nın kuzeybatısında ülkenin ikinci büyük kenti Antwerp’te bulunur ve aynı zamanda Avrupa kıtasının da ikinci en büyük limanıdır.- ya da Fransa Marsilya bulunan ve Akdeniz’in en önemli limanı olan Notre Dame Limanı kadar kabul görmüştür.

Yurtiçi nakliye dendiği zaman aklımıza ne gelmeli?
Yurtiçi nakliye, ithalat- ihracat ağırlıklı bir taşıma modelidir. İhracatçılarımızın konteyner ya da diğer taşıma formlarını kullanarak emtialarını getirip limanda ya da depolarda doldurma kaydı ile nakliye gemilerimize taşıdığı veyahut ithal olarak limanda boşaltılan bir emtianın fabrikalara veya nihai tüketiciye ulaştığı iç dağıtım organizasyonunun tümüne yurtiçi nakliye denir. Bu süreç “gümrüklü” ilerliyor.
Yani iç nakliye tanımı, Mersin Hinterlanttı içinde Adana, Antep, Maraş gibi yerleşim alanlarına süreklilik arz eden gidiş- gelişli bir trafiktir.
Gümrüklü ve gümrüksüz nakliye arasındaki fark nedir? Ve prosedürün bize özetler misiniz?
Gümrüklü eşyanın tabiatı gereği öncelikle yurtdışında bir alıcısının olması ve akabinde de bir evrak tanzimi ile bir dizi prosedürün yerine getirilmesi gerekiyor. Neticede ihracatçı olarak ürünü yurtdışındaki bir alıcıya satıyorsunuz. Satış şekliniz; peşin, evrak mukabili, akreditifli olabilir. Bununla ilgili gümrük beyannamesi açılır, ihracatçı birliğinden fonları yatırılır. Bütün evraklar hazır edildikten sonra prosedüre uygun olarak ticaret odasında bununla ilgili menşeiler alınır ve emtia yurtdışına ihraç edilir. Bu sürecin beyanname taşıma formu vardır.
Diğer taraftan da yine bir emtiayı (makine, nihai ürün vb.) yurtdışından getirir, müşterinin yönlendirdiği yere ve ya depoya aynı süreçten geçerek getirir gümrükleyip ithalatı bittikten ve vergileri ödedikten sonra taşırız.
Yani gümrüklü nakliye, formaliteler dâhilinde evrak prosedürü gerektiren ve tamamen gümrük idaresi nezdinde beyannamelere bağlı olarak yapılan bir çalışma şeklidir.

Ürünün nakliye aşamaları nelerdir?
Siz bir ürünü üretiyorsunuz ve müşteri ile anlaşıyorsunuz. Ödeme koşulları ve malın teslim (kapıdan kapıya, limandan kapıya, limandan limana vb.) şeklinde anlaştıktan sonra lojistik (nakliye) süreci başlıyor. Anlaşma yapıldıktan sonra anlaşma kuralları çerçevesinde süreç başlar.
Nakliye sürecinde özellikle önemli olan noktalar şunlardır: taşınacak ürünün ölçüleri –ki taşıma aracının ne olacağı ve dorse büyüklüğü belirlensin; gabari içi mi yoksa gabari dışını anlaşılsın.- taşınacak ürünün cinsi -ki palet gerekli mi, soğutuculu ekipman gerekli mi, tonajı yüksekse hangi dorse seçilmeli? Sorularına yanıt verilsin.- Öncelikle Lojistik firmasındaki yetkili kişinin işleri yürütmesi için bunların öğrenilmesi istenir.
Lojistik Firmasının bu genel- geçer bilgileri müşteriden öğrenerek taşıma yoluna göre yol izin belgesini alması gerekir.
Ve bununla ilgili eskort (öncü) dediğimiz tedarikleri edinmemiz gerekir. Kullanıcıya bu süreç bildirilir ve lojistik sürecinin fiyat fikri de belirmiş olur.
Sonrasında biz nakliyeyi kendi sorumluluğumuzda (sigortamızda) nihai gideceği yere taşırız.

Nakliyede güvenlik konusuna da değinir misiniz?
Kullanıcı kendi emtia sigortasını yaptırabilir. Lojistik firması olarak biz, taşıma sigortası yaparak çarpma, çarpışma vb. durumlar için mesuliyetimizi yerine getiriyor ve 3. Şahıslara karşı emtiayı koruyoruz.
Fotoğraflama, yükleme işleminde önemli bir ayrıntı. İleride yaşanacak sıkıntılar için bir önlem niteliği taşıyor. Hasarlı mal varsa da sigortalama işleminde uzman incelemesi devreye girer ve durumu belirler. Yükleme- taşıma- boşaltma süreci tüm şartların öngörüldüğü, önlemlerin alındığı ve hassas dikkat gerektiren bir süreçtir.
Nihai varış yerine kadar, karayollarının koyduğu taşıma kuralarına ve belirlediği standartlara uymak (en, boy, tonaj, dorse yüksekliği vb.) zorunluluğumuz da var. Bu süreci de karayolları müdürlüğü ve trafik polisleriyle birlikte yerine getirmeye çalışıyoruz.
Ayrıca, aldığımız diğer güvenlik önlemleri arasında, taşıt ile nakliye aracına eşlik etmek, 3. Göz gibi takip sistemleri, uydu takip sistemleri gibi teknolojileri kullanmaktır. Sonuçta amaç, hasarsız, sorunsuz, sağlam bir şekilde emtiayı nihai varış noktasına ulaştırmaktır.

Beklenmeyen durumlar için ne gibi önlemler alıyorsunuz?
Olayın nasıl geliştiğine bağlı olarak yükün iptali, başka yere gönderilmesi, kaza vb. bağlı olarak aslında biz lojistik içerisinde, her ne kadar lojistik kalemlerle iş yapsak da; beraberinde aslında müşterinin memnuniyeti sağlamak ve sıkıntısını gidermekle geçiyor.
Nakliye işleminde yükleyici, taşıyıcı ve karayollarının sorumlulukları olduğundan bahsettiniz. Bu sorumlulukları biraz bize açar mısınız?
Yükleyicinin öncelikle yüklediği malı sağlam teslim etmek için ambalajlamayı düzgün yapması gerekiyor. Yani bir yükü, tıra yada konteynere yüklediği zaman nihai varış yerine gittiğinde tüketicinin fabrikada gördüğü gibi alması için ambalaj şart.
Şartları doğru analiz etmek ve hazırlıkları doğru ve tam bir şekilde yapmak önemli. Hesaplanması gereken pek çok faktör var. Mesela; Endonezya, Çin gibi Asya Pasifik ülkelerinde yağmur sezonu vardır. O bölgeler için yükleme esnasında nem alıcıları kullanılır. – Ki Türkiye’de Superdrt nem alıcılarının Türkiye distribütörlüğünü de biz yapıyoruz.- Mersin’de yazın sıcak ve nemli bir şehir ve Konteyner dediğimiz kap içerisinde dışarıda hissedilen sıcaklık 40 C ve nem çok yüksekken konteynerin kapağını kapadığınız an bu sıcaklık 60 C’lere kadar yükselir.
Ya da; ürün denizaşırı bir yere gönderilecek olan paslanmaya müsait metal bir alışımdan üretilmiş ise, ortalama 40- 45 gün boyunca deniz üzerinde yol alacak demektir. Dolayısıyla paslanma, kartonun yırtılması, ürünün dağılması, parçalanması gibi problemleri hesaplayıp önleyecek önlemler alıyoruz.

Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

La Recolte Du Monde Ekibi’ne teşekkür ederim.