KURUYEMİŞ DEVİ PEYMAN YENİ TESİSİNİN DEĞERİ 60 MİLYON DOLAR

ffffffCEO (Chief Executive Officer) Oğuz Yükselir, “2017 Mayıs Ayında 35 bin metrekarelik bir fabrika alanının inşaatına başladık. Bu fabrika için ayrılan bütçe 60 milyon Dolar. Yeni fabrika yılın sonunda açılacak.” dedi. 

1995 yılında Eskişehir’in üç kuruyemiş firmasının birleşmesi ile kurulan Peyman; Bahçeden, Çitliyo, Dorleo ve Nutzz markaları ile Kuruyemiş Sektöründeki yerini alıyor. Kuruyemiş ve kuru meyve alanındaki çeşitli ürünleri tüketici ile buluşturan Peyman; doğal, taze, kaliteli ve lezzetli ürünlerini Türkiye genelinde illere ve ayrıca 30’dan fazla ülkeye gönderiyor.
1995 yılında kurulan 2000 yılında ise Dünya Standartlarında üretim yapan bugünkü fabrikasını kuran Kuruluş, 2004 yılında yeni logosuna geçiş yaparak global düzlemde bir imaj yakaladı ve hava almayan üç katlı alüminyum ambalaj kullanımına başladı. 2005 yılında Peyman kalitesi, ISO 9001: 2000 ve HACCP belgelerine sahip oldu. Böylece üretim hijyeni de Avrupa Standartlarında belgelendi. Peyman logo ve ambalaj tasarımları 44 ülkede tescillendi. 2016 yılında özel sermaye fonu Bridepoint, Peyman’ı satın aldı.
2007 yılından beri, Peyman’da yönetici pozisyonunda çalışan ve uzun süredir Genel müdür görevini üstlenen Oğuz Yükselir ile La Recolte Du Monde Dergisi olarak bir röportaj gerçekleştirdik ve Peyman’ın gelişim sürecine katkısı olmuş ve şahitlik etmiş bu değerli ismi tanırken, firma ile ilgili birinci kişiden bilgi aldık. Oğuz Yükselir röportajımız başlıyor.

DSC00327

Sayın Oğuz Yükselir sizi tanıyabilir miyim?

Konya Selçuk Üniversitesi Harita bölümünden mezun oldum, 25 yılı aşkın süredir gıda sektöründe çalışıyorum. Evli ve iki çocuk babasıyım.
Gıda alanında hızlı tüketim sektöründe 25 yılı geride bıraktım ve bu sektördeki kariyerime, PEPSİ- FRİTOLAY Şirketler Grubu’nda satış yaparak başladım. Kariyerimin 12 yılı cips sektöründe geçti. Satış kökenli olmakla birlikte, hızlı tüketim sektöründe zaman içerisinde yükselerek farklı pozisyonlarda görev aldım. Son 5 yılımda “iş geliştirme müdürü” pozisyonunda bulundum.
Yaratıcı enerjim güçlüdür. Bu özelliğimi kullanarak “ROCCO” markasını yarattım.
PEPSİ- FRİTOLAY Şirketler Grubu’ndan ayrıldıktan sonra 1 yıl gibi bir süre yurtdışında çalışarak yeteneklerimi geliştirme ve deneyimimi artırma fırsatı yakaladım.
Peyman Ailesine 2007 yılında katıldım. Peyman Çatısı altında başarılı markalar yaratarak hayata geçirdik. Peyman o zamanlarda yerel bir firma iken bugün ulusal bir kuruluşa dönüştü ve Global alanda gıda sektöründe tanınan bir marka pozisyonunu aldı.

DSC00329Peyman’daki görevinizden ve hayata geçirdiğiniz markalardan söz eder misiniz?

Daha önce de belirttiğim gibi Peyman ile 2007 yılında yollarımızı birleştirdik. Genel Müdür görevini üstlendim. Peyman çatısı altında 4 önemli marka yarattık: Dorleo, Bahçeden, Nutzz ve Çitliyo.
Markalarımızın yaratı süreci için uzun zaman harcadık. Firmamızın ismini ürünlerimize koymak yerine her bir ürünümüz için özgün bir isim bulma yoluna gittik. Çünkü sektör, tüketici kitle düşünüldüğünde çeşitli ve büyük… Bir tek markanın farklı yaş, beğeni ve ihtiyaçta olan tüketici kitlelerimizi kapsamasına olanak yok. Örneğin, ay çekirdeği tüketim alışkanlığına sahip kitle ile patlamış mısır tüketim alışkanlığına sahip olan farklı. Dolayısıyla, her kitle için özel bir ürün ve ürünün ruhunu yansıtan özel bir isim gerekli idi. Pazarlama çalışmalarından ambalaja kadar ürünü anlatabilecek ve hedef kitlesi ile iletişime rahatça geçilebilecek konseptler ve isimler geliştirdik.
Markaları yaratırken çeşitli global dinamiklere de dikkat ettik. Fındığı biz genellikle yurtdışına hammadde olarak satan bir ülke pozisyonundayız. Dorleo yurtdışında bir kuruyemiş paket markası olarak varlığını hissettiriyor ve ismi de yabancılar tarafından kolay telaffuz edilen özel düşünülen bir isimdir. Ürünümüz ismini ise bu topraklardan alıyor: Eskişehir’de kurulmuş, Frik Medeniyeti’nin başkentinin adı “Dorleo”dur.
İşlenmemiş doğal ürünlerimizi “Bahçeden” markası ile piyasaya sürdük. Ürünlerimizin doğallığını bu isimle vurguladık. Bahçeden, kendi pazarında hedef kitlesine ulaşmış en başarılı markalardan. Hatta Bahçeden için lider marka diyebiliriz. Çekirdek markamız ise “Çitliyo” Gençleri hedef alan markamızın adı Nutzzz. Daha dinamik bir marka ve İçeceklere eşlik edecek soslu tatlardan oluşuyor.
Bu markaları 5 yıl içerisinde zamanla oluştu ve tescil ettirmek ortalama 8 ayımızı aldı. İçinde kendi dinamiği olan, bir ruh taşıyan, özgün markaları büyük emek vererek ve mesai harcayarak yarattık.
Peyman’ın gelecek yatırımlarından söz eder misiniz?
Peyman Gıda’nın %100’ünü geçen yıl 1 Haziran’da Uluslararası Brigepoint firmasına satıldı. O günden beri Peyman 300’ü aşkın kişiyi daha istihdam etti. Bu gelişmenin ardından Peyman yeni altyapı yatırımlarına imza atmaya başladı. 2017 Mayıs Ayında 35 bin metrekarelik bir fabrika alanının inşaatın başladık. Tesisimizin ihtiyacı olan eleme ve ayıklama hatlarını Mersin’de bulunan AKY Technology firmasından edindik. Bu fabrika için ayrılan bütçe 60 milyon Dolar. Yeni fabrika yılın sonunda açılacak.
Türkiye hızlı büyüyor. Biz de daha aktif olarak yurtdışı pazarında bulunmaya hazırlanıyoruz.

Büyümeyi planladığınız yurtdışı pazarları nerelerdir?

Şimdi Rusya ve Dubai’ye yatırım yapıyoruz. Avrupa’da da ciddi bir yatırımımız var. Amerika’ya yatırım yaptık. Önümüzdeki günler için ciddi bir yatırım içerisindeyiz, diyebiliriz.

Hayata geçirdiğiniz yeniliklerden de bahseder misiniz?

Kısa süre önce büyük bir yeniliğe imza atmış bulunuyoruz. Türkiye Gıda Pazarı’na daha önce Türkiye’de olmamış bir yenilik getirdik ve üzeri fıstık ve badem kaplı patlamış mısır çıkardık. Nutzzz Popcorn markası altında piyasaya sürülen ürünün birinci hedef kitlesini gençler oluşturuyor.
Nutzz Popcorn’un sosları arasında Türk damak tadına uygun olan karabiberli, ekşi soslu, domatesli ve acı biberli bulunuyor. Şu an ürün market raflarında yerini almaya başladı.
Türkiye’nin en hızlı büyüyen hızlı tüketim firmasıyız , yeni yatırımlarımız ve sağladığımız yeni sağladığımız istihdamlar ile birlikte ülke ekonomisine büyük katkı yapmaya devam edeceğiz.

Yenilikçi ürünlerimiz ve kalite anlayışımız ile tüketicilerimizin hayatına sağlık ve eğlence katmaktayız.

2 Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir