2017’nin İlk Kinoa Ekimi Gerçekleştirildi.

Kinoa-Ekimi-65

Sezonun ilk Kinoa ekimi Tekirdağ’da gerçekleştirildi. TUKİYED Başkanı Can Temizel: “NASA astronotlara yediriyor” “Yurt dışına ihraç malı olarak değerlendiriyoruz” dedi.

Türkiye Kinoa Yetiştiricileri Derneği’nin organize ettiği, 2013’te BM tarafından yılın yiyeceği seçilen ve Astronot yiyeceği olarak bilinen kinoanın 2017’deki ilk ekim, Tekirdağ’da gerçekleştirildi. AK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’un ailesine ait tarlalarda, kendisinin de katılımı ile sezonun ilk kinoa ekilişi yapıldı.

TUKİYED Başkanı Can Temizel ise basına yaptığı konuşmasında, “TUKİYED olarak bu gün burada 2017’nin ilk ekilişini gerçekleştiriyoruz. Kinoa, gelir getiren, çiftçimiz için yeni bir alternatif ürün. Türkiye  genelinde derneğimizi takip eden 7 bin 200 çiftçimiz bu gün yüksek gelirli bir ürün olarak bunu ekmek üzere. Çok yerde, 69 ilde, dünyada 204 ülkede bu ürünü yetiştirmeye çalışıyor.” Dedi.

Can Temizel etkinlikte basına yaptığı açıklamaya şöyle devam etti: “Kinoa, uygun şartlarda yetiştirildiği zaman dekarda 300 kilogram ürün veren, yine yüksek gelir derken, bizim erken sezonda, 6-7 liralardan, 8 liralardan satın alabildiğimiz ve sezon içerisinde de yüksek verim olduğunda çiftçimizi memnun eden bir üründür. Yetiştirmesi buğday kadar kolaydır ve aynı ekipmanlarla yetiştirilmektedir.

Aşağı yukarı 4 ay içerisinde hasat alıyoruz. Uygun bahar yağmurlarını gördüğü takdirde verim artıyor. Her tür ortama sağlıklı bir şekilde adapte olan bir ürün kinoa, dolayısıyla yüksek bir verim bekliyoruz Trakya’da” dedi.

Temizel Kinoa bitkisinin sağlığa faydaları ile ilgili de bilgi verdi: NASA astronotlara yediriyor.
Çünkü, içerisinde demir ve magnezyum oranı yüksek, yüksek lif barındıran, vitamin açısından zengin bir ürün. En önemli özelliği içerisinde glüten yok. Türkiye’de 2 milyonun üzerinde, glüten tüketemeyen çölyak hastası var, onların öncelikli tüketim ürünlerinden. Yine çocuk gelişiminde çok büyük katkıları olan bir ürün. Anne sütünde bulunan 4 tane amino asit içeriyor. Kinoayı popüler yapan en önemli özelliği sizi tok tutması, yemek yediğinizde kan şekerinizi baskılayan insülin salgılayan pankreasınız kinoa yediğinizde o kadar fazla salgılamaz. Dolayısıyla 4 saat acıkmazsınız bu da diyetlerin bir numarası olmasını sağlar” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir