ANTEP FISTIĞINA MÜKEMMELİYET MERKEZİ

antep-fıtığının-faydaları

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), Yönetim Kurulu Başkanı basına açıklama yaptı: “ Antep fıstığı konusunda ‘Mükemmeliyet Merkezi’ kuracağız.” dedi.

GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Antep fıstığı ürününü güçlü bir ihracat kalemi olmaya hazırlayacak projeler geliştiriyor. Yaptığı çalışmalardan bahseden ve gelecek projelerini basın ile paylaşan Ahmet Tiryakioğlu, “Sektörün üretimden, rekolte tahminine; işlemesinden ticaretine kadar bütün yönleriyle ele alındığını ve GTB tarafından çalışmalar yürütüldüğünü dile getirdi.

Tiryakioğlu, “Damla sulamanın yaygınlaşmaya başlamasıyla Antep fıstığının en büyük sıkıntılarından biri olan ve halk arasında ‘var yılı, yok yılı’ olarak bilinen periyodisite bitiyor, üretim alanları da artıyor. Dolayısıyla rekoltede artık 100 bin ton ve üzeri rakamlar konuşulacak. Üretim birkaç yıl içerisinde de 300 bin tonlara çıkacak.” dedi.

 

Antep Fıstığına TSE Standardı

Antep Fıstığı Sektöründe 400 binden fazla insanın görev aldığını ve belirten Tiryakioğlu, GTB öncülüğünde gerçekleştirilen çalışmalara da değindi: “Antep fıstığında şu ana kadar bir TSE standardımız bulunmuyordu. Borsamız öncülüğünde başlatılan ve 2 yıl süren çalışmalar neticesinde kırmızı kabuklu Antep fıstığının TSE standardı hazırlandı ve 2016 yılı içerisinde yayınlandı.

 

Antep Fıstığına Lisanslı Depo

Tiryakioğlu açıklamada bulundu: “Lisanslı depo kurmak istedik. Bununla ilgili tebliğin olmadığını gördük. Girişimlerimizle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, söz konusu tebliği çıkardı. İlk lisanslı depoyu kurmak için İpekyolu Kalkınma Ajansına başvurduk. 14 milyon civarında bir hibe desteği aldık. Karayollarının Nizip ile Gaziantep arasındaki 80 bin metrekarelik alanını ihaleyle satın aldık. Deponun kurulması için süreç devam ediyor. En yakın zamanda 10 bin ton kapasiteli depomuzu üreticilerimizin hizmetine sunacağız.” dedi.

Tiryakioğlu, fıstık bankacılığı olarak da adlandırdıkları bu sisteme geçildiğinde, Antep fıstığı uzun süre sağlıklı bir şeklide saklanabileceği için, fiyatlardaki dalgalanmaların da önüne geçileceğini bildirdi.

 

Antep Fıstığı Mükemmeliyet Tesisi Kurulacak

Antep fıstığının dış pazarda daha rekabetçi bir konuma gelmesi için çalışmalar yürüttüklerini belirten Tiryakioğlu; ürün kalite ve güvenliğini test ederek güvence altına almak için İpekyolu Kalkınma Ajansı ve GTB işbirliğiyle bilimsel araştırmaların yürütüleceği bir merkez kuracaklarını ifade etti. Ayrıca, fıstık işleme teknolojileri alanında bazı eksikleri de gidermek noktasında da TÜBİTAK ve GTB iş birliğiyle 2 milyon avroluk bütçeyle Gaziantep’te Fıstık İşleme Pilot Tesisi kuracaklarını aktardı.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir