KURU GIDANIN YEREL FESTİVALLERİ

Tohum

Anadolu’nun farklı illerinde yerel festivaller düzenleniyor. Bakliyat ve kuruyemiş sektörünün nabzını tutan La Recolte Du Monde, bu alanda yapılan yerel festivallere sizler için 9. Sayısında yer verdi. Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde Ekim’in 3. Haftasında Ceviz Festivali; Çorum’un Mecitözü  ilçesinde Eylül’ün son haftası Ayçiçeği Şenliği;  Osmancık ilçesinde ise kasım ayında Pirinç Panayırı her yıl organize ediliyor. Elazığ ilinin Beyelması Köyü’nde ağustos ayının ilk haftası Leblebi Şenliği yüzlerce insanı buluşturuyor.

 

ADİL CEVAZ CEVİZİ VE FESTİVALİ- Bitlis’in Adilcevaz İlçesinde “Adil Cevaz Kültür Etkinlikleri ve Ceviz Festivali çeyrek asırdır düzenlenmektedir. Herhangi bir resmi kurum desteği olmadan özel kuruluşların desteği ile düzenlenen organizasyon, her yılın ekim ayında yapılıyor. Her yıl ortalama 2 bin ton ceviz yaklaşık 25 bin adet ceviz fidesi satılarak ilçeye büyük girdi sağlanıyor. Önemli bir dip notu da sizlerle paylaşmak istiyoruz: Adilcevaz Cevizi 2008 yılında kendine has özellikleri nedeniyle tescillenerek literatüre ilçenin ismiyle girmiştir.

MECİTÖZÜ AY ÇİÇEĞİ VE ŞENLİKLERİ– Çorum, Hitit Medeniyetinin hüküm sürdüğü kadim topraklarda kurulmuş bir şehirdir ve insan ekip biçtiği dönemlerden bugüne tarım bu topraklarda yapılmaktadır. Çorum’da iki yerel ürün için şenlikler düzenlenmektedir. Bunlardan ilki eylülün son haftası düzenlenen Mecitözü Ay Çiçeği Şenliğidir. 1989 tarihinden beri düzenlenmektedir ve 2 gün sürmektedir. Tarımsal ürünlerin pazarlanması öncelikli amaçtır ancak spor ve eğlence etkinlikleri bakımından da zengindir.

OSMANCIK PİRİNÇ FESTİVALİ- Çorum’un Osmancık ilçesinde düzenlenen Pirinç Panayırı’dır. Her yıl geleneksel olarak düzenlenir ve kültür ve sanat etkinliklerine de yer verilmektedir. Osmancık 97 pirincini tanıtmayı amaçlayan organizasyon, 80 yıl panayır olarak anılmış son 9 yıldır da festival adını almıştır. Osmancık 97 pirinci tescil ettirilmiş yöreye mahsus bir çeltik çeşidinden üretilmektedir.

BEYELMASI KÖYÜ, LEBLEBİ ŞENLİĞİ- Elazığ’ın Beyelması Köyü’nde ilk leblebi festivali 1989 yılında düzenlenmiştir. Ağın Kültür, Sanat ve Leblebi Festivali olarak anılan etkinlik, o günden beri aralıksız olarak düzenlenmektedir. Ağın Leblebisi, Elazığ‘ın Ağın ilçesinde evlerde odun ateşinde, yöreye özgü kumda kavrularak imal edilen ve kendine özgü tadı olan bir yemiştir. Beyelması Köyü Ağın Leblebi Festivali her yıl eylül ayında düzenlenmektedir.

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir